TIDEN FLYR: Det  har gått et halvt år siden årets Farmen-deltakere møttes for aller første gang, og flyttet inn sammen på Li gård i Stange kommune. Foto: Rolf-Ørjan Høgset/TV 2
TIDEN FLYR: Det  har gått et halvt år siden årets Farmen-deltakere møttes for aller første gang, og flyttet inn sammen på Li gård i Stange kommune. Foto: Rolf-Ørjan Høgset/TV 2

Slik skal årets Farmen-deltakere feire jul

Noen må jobbe i fjøset, mens for andre blir det katastrofe om juletradisjonene brytes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Farmen har vært blant høstens store suksesser på TV, og etter ti uker på skjermen ble det klart at Magnhild Vik (43) fra Innfjorden stakk av med den gjeve seieren i år.

Dermed kan hun ta juleferie med en splitter ny bil og hytte under juletreet. Nå som støvet har lagt seg, gleder årets Farmen-forpaktere seg til å feire jul med venner og familie.

– I år blir som vanlig. Vi samler familien, samt mamma og pappa hos oss i Innfjorden. Jeg starter dagen i fjøsen, mens ungene nyter julestrømpe foran TV-en. Så spiser vi tradisjonell julemat, som består av pinnekjøtt, medisterkake, kålrotstappe og lignende, forteller årets vinner Magnhild til TV 2.

Ønsker seg kun én ting

Bonden får ikke tatt helt fri, for hun må innom fjøsen både morgenen og kvelden, men det blir også mye tid til å slappe av.

I år har hun ikke ønsket seg noe spesielt, for ifølge henne fikk hun årets gaver da hun vant Farmen. Men én ting håper hun ligger under treet.

– Jeg har alt jeg trenger, men jeg har ønsket meg en ny koffert, forteller 43-åringen.

Glad i harde pakker

Alina Vassnes (24) dro inn på gården sammen med søsteren Malin (21), og de skal feire jul på Austevoll med faren, de to brødrene og besteforeldrene.

– På selve dagen pleier vi å slappe av, og se på TV. Jeg er veldig glad i julestrømpa ennå, for mamma kjøper mye godt. Så er det pinnekjøtt. Vi har det veldig tradisjonelt. Det er så kjekt, fordi det er den dagen alle samles, røper Farmen-deltakeren.

Alina forteller at hun er ekstremt glad i pakker, men i år har hun gått inn for å ikke ønske seg noe spesielt.

– Jeg klarer alltid å gjette hva jeg skal få før julaften. Derfor har jeg ikke ønsket meg noe spesielt i år, så det blir litt mer spenning. Jeg er mest glad i harde pakker, noe som sikkert sitter igjen fra jeg var liten, bedyrer hun.

– Kan fort bli 30 stykk

Finn Olav Odde (56) ble kjent for sin ekstreme dugnadsånd på gården, og julaften hjemme hos familien Odde er preget av faste og hjemmekjære tradisjoner.

– Julaften starter med at vi samler hele familien til julelunsj hjemme hos oss. Da kommer søsken, nieser og nevøer. Vi kan fort bli 30 stykk. Det som er spesielt er at vi setter frem det vi har lagd selv; leverpostei, sylte, rakfisk, hjemmelaget kake, kylling til ungene. Det skal være litt for alle, forteller Finn Olav.

– Katastrofe om de blir tent på før

På kvelden skal Finn Olav og kona Laila feire sammen med sine fire barn, samt sine fire barnebarn.

– Da spiser vi ribbe, hjemmelaget kjøttkaker og pølse, sammen med surkål og erter. Desserten består av riskrem. Vi spiser i 18-tiden, og etter det åpner vi gavene. Ungene får noen gaver først, så de har noe å leke med, legger Finn Olav til.

Men før julematen kan inntas har familien Odde en hellig tradisjon som ikke kan brytes.

– Når klokken er fem skrur vi på juletrelysene. Det er veldig viktig! Det er katastrofe om de blir tent på før. Mellom klokken tolv til fem skal juletreet pyntes. Det settes opp lillejuleaften, men det pyntes ikke før. Klokken fem henter vi frem et stort fruktfat og en skål med sjokolade, og da skal vi være i julestasen, sier han.

– Mat står i høysetet

Olav Harald Ulstein (51) kom seg helt til finalen i år, men måtte se seg slått av Magnhild i kunnskapskonkurransen.

Han setter, i likhet med sine meddeltakere, pris på en tradisjonell jul. Det blir intet unntak i år.

– Julen handler om å slappe av, og vie tiden til ting jeg ellers har lite tid til som å besøke venner, og invitere venner til god mat og drikke. Mat står i høysetet hos meg. Jeg tar meg tid til til å lese mye, også blir det alltid en fjelltur eller to, forteller 51-åringen.

Feirer med den nye kjæresten

Julaften skal han feire sammen med datteren på 13 år, kjæresten og ungene hennes. På selve dagen står pinnekjøtt på menyen, men i løpet av romjulen har han store planer om å fortære både svineribbe, hjortefilet, lutefisk, lammelår, laks og kveite.

På spørsmål om hva han ønsker seg til jul, svarer han fred på jord. Men siden det kan bli litt vanskelig å oppfylle for de som ønsker å gi ham noe, legger han til:

– Jeg vil helst ikke ha tennissokker eller boxere. Jeg blir glad for kokebøker, eller ting som jeg kan bruke i forbindelse med hobbyene mine – jakt og fiske, avslutter han.