MANNEN: Bildet viser mannen rett før han stormet scenen. FOTO: NRK/POOL
MANNEN: Bildet viser mannen rett før han stormet scenen. FOTO: NRK/POOL

Scene-stormeren sto rett ved siden av statsrådene før han løp mot scenen

Den unge mannen som tok seg helt frem til fredsprisvinnerne var ikke invitert til seremonien.

En meksikansk student stormet scenen da Malala Yousafzai fikk Nobels fredspris onsdag. Mannen bar det meksikanske flagget, og hadde et kamera rundt halsen.

Bilder fra tv-kameraene i salen viser at finansminister Siv Jensen, kommunalminister Jan Tore Sanner og europaminister Vidar Helgsen alle sto rett ved siden av mannen. Statsminister Erna Solberg hadde plass på samme rad. En sikkerhetsvakt sto bare centimetere unna meksikaneren.

Mannen kom opp idet Malala mottok prisen.

– Please Malala, don't forget Mexico, sa mannen. 

Lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, dyttet deretter forsiktig borti mannen.

– No, no, sa han.

Tok 11 sekunder

Etter at mannen stormet scenen tok det 11 sekunder før noen tok hånd om mannen. Han ble lagt i bakken og påsatt håndjern av flere politifolk, både sivile og uniformerte.

Idet den ukjente mannen ble ført ut av tre sikkerhetsvakter ropte han «Viva Mexico». Han skal ikke ha hatt våpen på seg. 

– Det er i hvert fall et sjeldent syn. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende, sier TV 2s Øyvind Brigg. Han har fulgt samtlige utdelinger av Nobels fredspris som journalist siden 1995. 

Beklager sikkerhetsbrudd

Politiet opplyser at undersøkelser hittil tyder på at mannen er en meksikansk student. Han skal ha kommet til Norge i slutten av november, og søkt asyl den 9. desember.

Ifølge politiet var mannen ikke invitert til utdelingen. Politiet går nå gjennom videoovervåking for å bringe på det rene hvordan mannen har kommet seg forbi billettkontrollen.

– Det som fremstår som en mulig forklaring på at en person har tatt seg inn uten billett er at vedkommende har fulgt på andre og ikke blitt fanget opp av de som skulle sjekke billett og ID. Dette er et sikkerhetsbrudd som vi beklager, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

– Sikkerhetsbruddet er i forhold til billett- og identitetskontroll, men som sagt i forhold til personen som en mulig trussel inne i objektet, så er det blitt søkt på en helt forsvarlig og korrekt måte. 

Eiendeler sendt gjennom røntgenkontroll

Politiets undersøkelser viser at han videre har gått gjennom bøyle- og sikkerhetskontrollen. Det ble i tillegg utført søk med håndholdt søker, og mannens eiendeler ble sendt gjennom røntgenkontrollen.

– Denne personen er blitt kontrollert. Hans eiendeler er blitt røntget. Det vil si et fotoapparat, en mobiltelefon og et nøkkelknippe. Selv har personen gått gjennom bøylen og det ble utslag ved passering. Personen ble tatt til side og det ble søkt med håndsøker på vedkommende. Det er fysisk umulig å passere dette punktet med noen form for våpen eller våpenlignende tilstander. 

Politiet sier at de har opplysninger om at mannen har sittet i nærheten av seterad 20 under utdelingen. Det er Oslo politidistrikt som har ansvaret for billettkontrollen. 

– Han fremstår som en student som er opptatt av de politiske forholdene i Mexico, fortsetter stabssjefen.

Mulig planlagt stunt

Mye tyder på at dette var et planlagt stunt for å få oppmerksomhet på de 43 studentene som er savnet i Mexico. Onsdag morgen postet en meksikansk aktivist følgende på Twitter:

 

De 43 har nemlig blitt en symbolsak som har sendt landet ut i politisk krise. De var verken kriminelle eller tilknyttet noe narkokartell, men tilhørte den fattigere befolkningen i landet. Meksikanerne er rasende.

Siste gang noen så dem var etter en demonstrasjon i Iguala den 26. september, idet de ble fraktet bort av væpnet politi.

Siden har ingen hørt fra dem.

– Alltid en viss risiko

Jørgen Aas er daglig leder i firmaet Movement Strategies. Han har tidligere hatt ansvar for sikkerheten under store arrangementer som Ski-VM i 2011 og årets grunnlovsjubileum.

Han var også involvert i sikkerheten under Eurovision Song Contest i Oslo i 2010 da Jimmy Jump kom seg opp på scenen.

– Det er uheldig at vedkommende får den oppmerksomheten som vedkommende får, sier Aas.

Sikkerhetseksperten sier at det kreves så mye sikkerhet for å stoppe slike hendelser at det vil gå utover publikums opplevelse av selve arrangementet.

– All sikkerhet er basert på risiko. Da har du sannsynligheten for om noe skjer og konsekvensen av at det skjer, fortsetter han.

– Jeg tror det er umulig å redusere risiko hundre prosent. Jeg tror det alltid vil være en viss risiko.

Tidligere politispaner Johnny Brenna har også kommentert saken på sosiale medier. Han skriver følgende:

 

Meksikansk forening i Norge: – Viser hvor desperat situasjonen er

Leder i den meksikanske foreningen i Norge, Roberto Rosales, sier til TV 2 at han ikke mener det mannen gjorde var bra, men at aksjonen trolig er et uttrykk for hvor vanskelig situasjonen er i Mexico.

– Dette viser hvor desperat situasjonen er i landet akkurat nå. Jeg synes ikke det han gjorde var bra, men jeg forstår at han gjorde det, sier Rosales.

– Situasjonen i Mexico er veldig voldsom, og folk er desperate.