Drillo: – De strippet journalistene og brente klærne deres

For 15 år siden brente John Hartson Drillos «pæler» . I dag roser han den tidligere landslagssjefen opp i skyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Femten år er gått siden Egil «Drillo» Olsen tok over Wimbledon som den første norske Premier League-manageren i historien.

Den tidligere norske landslagssjefen fikk et brutalt møte med den engelske fotballkulturen og måtte ta sin hatt og gå like før sesongslutt, knapt et år etter at han inntok sjefsstolen. Like etter rykket Wimbledon ned.

– Drillo er ekte gentleman
Men til tross for at det endte med sportslig nedtur for Drillo i England, var det bare godord å hente da TV 2 nylig snakket med Wimbledons stjernespiss fra den tiden, John Hartson.

– Jeg kunne satt av mye tid til Egil, det vet han godt selv. Vi hadde våre uenigheter i Wimbledon, men det er helt normalt. Han er en ekte gentleman og en virkelig fin fyr. Jeg hadde en utrolig fin tid sammen med han fordi han er veldig direkte i spillestilen sin, og det passet meg veldig bra, for da var jeg alltid med i spillet, sier han.

Se intervju med Hartson øverst i saken

Drillo selv husker godt det storvokste angriperen, og sier det er veldig hyggelige å høre ordene fra sin tidligere spiller.

– Jeg hadde et veldig godt forhold til ham. Han var en spesiell spiller som var sterk som en bjørn og hadde målteft så det holdt. Men han var skadet et del midt i sesongen, noe som preget oss, forteller Drillo.

– Sa nok noen ting jeg ikke mente
72-åringens opphold i England ble kortvarig, og Hartson forteller at det var en frustrerende sesong under nordmannens ledelse.

VANSKELIG TID: Drillo på feltet som Wimbledon-trener. Foto Per Løchen, SCANPIX
VANSKELIG TID: Drillo på feltet som Wimbledon-trener. Foto Per Løchen, SCANPIX

– Jeg har ingenting annet enn positive ting å si om Egil i dag,  men det var nok en vanskelig tid for ham med tanke på nedrykket. Og jeg sa nok selv noen ting som jeg nå i ettertid ser at jeg ikke burde sagt. Men jeg var veldig ung. Dersom jeg ser Egil i dag så skal jeg gi ham en god klem, og jeg er sikker på at jeg får det samme tilbake, sier Hartson.

Men Drillo bærer absolutt ikke noe nag til det som skjedde for 15 år siden.

– Det er klart at når man taper mange kamper på rad så er det en del mekanismer i en gruppe som gjør seg gjeldende. Det var nok flere enn ham som slengte med leppen på den tiden, forteller Drillo.

– Gikk på pub da han skulle trene alternativt
Hartson så aldri ut som noe klassisk toppidrettsutøver, men det var aldri noen tvil om at kraftkaren kunne spille fotball.

39-åringen bøttet inn mål for blant andre Arsenal, West Ham, Wimbledon, Celtic og West Bromwich i karrieren.

CELTIC-LEGENDE: John Hartson har et stort navn i Glasgow hvor han scoret 88 mål på 146 kamper for Celtic
CELTIC-LEGENDE: John Hartson har et stort navn i Glasgow hvor han scoret 88 mål på 146 kamper for Celtic

Drillo innrømmer at han hadde veldig sans for spissen.

– Han var en snill og grei gutt, men han var nok preget av den litt rølpete engelske kulturen. Han hadde nok ikke fått godkjent dersom man sammenligner med idealet en idrettsutøver her hjemme i Norge skal ha. Det kunne fort bli en øl for mye på puben i blant, sier han og legger til en historie .

– Det var en episode de han var halvskadet. Så han og to andre skulle drive egentrening med en fysisk trener. Men denne treneren dukket ikke opp, og da var det tre spillere som havnet på puben istedenfor. John var en av dem - det var ikke akkurat noe bombe, forteller han.

– Vi tente på støvlene hans
Hartson selv minnes godt at de fant på rampestreker med den norske treneren som er kjent for sine karakteristiske «pæler».

– Jeg må skaffe ham noen nye «pæler». For jeg husker at vi brente det ene paret hans. Men han tok det veldig bra. Jeg skal kjøpe han fem nye par, for jeg skylder ham nok noen, flirer den tidligere Premier League-proffen.

Men ifølge Drillo var det ikke bare han som fikk gjennomgå.

– Det kan nok stemme at de brente støvlene mine, for de fant på veldig mye rart, sier han før han serverer en ny historie:

– Pressen hadde tilgang på feltet en gang i uken. Jeg tror det var på torsdager. Men det hendte noen ganger at de dukket opp journalister på dager der de ikke hadde lov. Men det gjorde de bare én gang. For da de dukket opp kledde John og en gjeng dem nakne og satte fyr på klærne deres, humrer han.

Holdt på å dø
John Hartson ble i 2009 diagnostisert med testikkelkreft som hadde spredd seg til både hjerne og lunger.

Sykdommen gjorde at waliseren holdt på å miste livet.

I et intervju tidligere i år snakket han om den kritiske tiden og om natten hvor han ble hasteoperert og alt holdt på å gå galt.

– Jeg var utrolig nære å dø. Jeg tror ikke folk forstår det. Jeg var bare sekunder unna å dø. Folk hadde sagt at jeg ikke hadde noen mulighet til å overleve, sier han ifølge BBC.

Også Drillo har registrert Hartsons kamp mot kreften.

– Jeg leste for en stund siden at han var veldig syk. Så det er utrolig hyggelig å høre at han har kommet seg nå, sier han.

Hartson har 15 mål på 51 landskamper for Wales. I dag  driver han «John Hartson Foundation» som med mottoet «Grab life by The balls» samler inn penger for å øke oppmerksomheten rundt testikkelkreft blant unge menn.