Wenche rakk hele 5 sorter gjennom dagens sending.  Foto: TV 2
Wenche rakk hele 5 sorter gjennom dagens sending.  Foto: TV 2

Wenches 5 slag til jul

Her har du oppskriftene på; mormors sprø sjokolade og nøttekaker, brune pinner, berlinerkranser, kokosmakroner og Wenches favoritt- sprø sitronkjeks med valmuefrø!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


Mormors sprø sjokolade og nøttekaker

Dette trenger du til ca 30-35 stk:

150 g mykt smør
135 g hvitt sukker
135 g brunt sukker
2 egg
Ca 225 g hvetemel
¾ ts natron eller 1 ts bakepulver
1 ½ ts vaniljesukker
1 ts kanel
½ ts salt
150 g hakket mørk kokesjokolade eller ”sjokoladeknapper”
90 g valnøtter, hasselnøtter eller usaltede cashewnøtter
(Rist gjerne nøttene i en tørr stekepanne før de grovhakkes.)

Slik gjør du:

Visp smør og sukker hvitt.
Tilsett egg, mel, natron, vaniljesukker, kanel og salt og rør om.
Grovhakk sjokolade og nøtter, og tilsett i røren.
Sett deigen med hjelp av to teskjeer på bakepapirkledt stekebrett.
Ikke sett for tett da de vil flyte utover.
Du kan også rulle deigen til en pølse i et bakepapir, legg kaldt og skjær i skiver.
Stek i varm ovn ved 190 grader i 10-12 min, gjerne varmluft, men da 170 grader.
La kakene stå på stekebrettet 3-4 min før de legges på rist og avkjøles.
Tips: For de som ikke tåler nøtter, kan nøtter erstattes med 45 g store havregryn (stekt litt i tørr stekepanne) og 45 g kokos.
Kakene kan også bakes med tørket frukt, nøtter og grovt mel.

 

Berliner kranser


Dette trenger du til ca 30 stk:

2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
ca 300 g hvetemel
250 g mykt smør
eggehvite til pensling
perlesukker

Slik gjør du:

Kok eggene i 8 min.
Avkjøl og ta ut plommene.
”Gni” ut de kokte eggeplommene og bland inn de rå eggeplommene.
Tilsett sukker og visp til en lys og luftig eggedosis.
Bland inn romtemperert smør i biter og hvetemel vekselvis. Visp til deigen får en smidig deig.
Sett deigen kaldt et par timer eller natten over i kjøleskapet.
Elt inn mer hvetemel hvis deigen virker klissete ved utbaking. Mel mengden avhenger av størrelsen på eggeplommene.
Trill ut tynne pølser og form til små kringler.
Dypp/pensle først i eggehvite så i perlesukker.
Legg på bakepapirkledt stekebrett.
Stek midt i stekeovn ved 175 grader i ca 10 min, gjerne varmluft.
Avkjøl på rist.
Tips: Er deigen smuldrete og vanskelig å trille, tilsett et par spiseskjeer matfløte.
Det gjør deigen lettere å jobbe med.

 

Brune pinner


Dette trenger du:

200 g mykt smør
200 g sukker
2 eggeplommer
2 ss sirup
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
Ca 400 g hvetemel
1 ts natron
Egg til pensling
Perlesukker, hakkede mandler/nøtter og kanel til dryss

Slik gjør du:

Pisk smør og sukker lyst og luftig.
Visp inn eggeplommer og sirup.
Bland sammen det tørre og elt inn i deigen.
Form den til runde tykke pølser og pakk deigen inn i plastfilm og legg kaldt et par timer.
Del deigen i 4 biter og rull ut til pølse.
Legg på et bakepapirkledt stekebrett og trykk hver pølse flate.
Pensle med egg og dryss over perlesukker, hakkede mandler/nøtter og kanel.
Stek i varm stekeovn 180 grader i ca 10-12 min.
Når kakene er ferdig stekt og fortsatt varme, skjæres de på skrå og avkjøles på rist.
Tips: Melkefrie om du bruker margarin uten melk!

 

Kokosmakroner- glutenfrie


Dette trenger du:

4 eggehviter
200 g kokos
200 g sukker
2 ts potetmel

Slik gjør du:

Bland alt unntatt potetmel i en tykkbunnet kjele.
Varm opp til deigen er seig, må ikke koker, i ca 10 min.
Trekk kjelen til side og rør inn potetmel.
Sett på bakepapirkledt stekebrett med hjelp av to skjeer.
Stek ved 180 grader i 12-15 min, på midterste rille.
Avkjøl på rist.

 

Wenches favoritt, sitronkjeks med valmuefrø

Les gjennom hele oppskriften før du begynner å bake!

Dette trenger du til ca 22 stk:

Sitronsmør: 100 g lettsmeltet/mykt smør + ½ dl nypresset sitronsaft
100 g mykt smør
75 g sukker
Ca 350 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 krm salt
1 egg
2 ss finrevet sitronskall (kun det gule)
2 ss valmuefrø

Slik gjør du:

Sitron og valmue sukker: 1 dl sukker, 1 ss finrevet sitronskall (kun det gule) og 1 ss valmuefrø.
Lag sitronsmør ved å blande sitronsaft inn i 100 g lettsmeltet/mykt smør.
Visp 100 g mykt smør med sukker til det blir lyst og luftig. Tilsett egg og sitronsmør og visp godt til en lys deig.
Tilsett hvetemel, salt, finrevet sitronskall og valmuefrø.
Tilsett hvetemel til deigen blir lett å forme.
Del deigen opp i små kuler og rull hver kule i sitron og valmuesukker.
Legg kulen på bakepapirkledt stekebrett, med litt avstand mellom hver kule.
Press hver kule flat med undersiden av et glass.
Stek på midterste rille ved 180 garder i 10-12 min.
Avkjøl på rist før de legges i tett kakeboks .