– Jeg vil takke min far for at han ikke vingeklippet meg og lot meg fly

Malala Yousafzai (17) ble historisk da hun onsdag ettermiddag mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ettermiddag ble Malala Yousafzai (17) tildelt Nobels fredspris i Oslo rådhus. 

En ukjent mann med et mexicansk flagg måtte fjernes fra Malala da hun mottok diplomet og medaljen, men Malala var uanfektet av hendelsen. 

Les hele talen til Malala her

Takket mor og far

Tidenes yngste prisvinner ble mottatt med øredøvende applaus før hun entret podiet, og det var på forhånd knyttet stor spenning til 17-åringens tale. Talen Malala holdt i FN har tidligere blitt beskrevet som én av de største talene noen sinne. 

Følg alt om nobelprisutdelingen i vårt livesenter. 

Malala åpnet med å fortelle at dagen i dag gjør henne svært lykkelig. Hun takket for alle brev og hilsener hun mottar fra hele verden, og fortalte at det gir henne styrke og inspirasjon i sitt arbeid. 

– Jeg vil takke mine foreldre for deres uforbeholdne kjærlighet. Jeg vil takke min far for at han ikke vingeklippet meg og lot meg fly, sa Malala på talerstolen. 

Hun takket også sin mor. 

– Takk for at du har inspirert meg til å bli tålmodig og til å alltid si sannheten, sa Malala. 

Malala forsatte sin tale med å fortelle at hun er stolt over å være den første pakistaner og den yngste som noen gang mottar fredsprisen.

– Jeg er ganske sikker på at jeg også er den første mottakeren av Nobels fredspris som fortsatt krangler med mine yngre brødre. Jeg vil at det skal bli fred overalt, men det er noe jeg og mine brødre fortsatt jobber med, lo Malala. 

Se direkte fra prisutdelingen i videovinduet øverst i saken.

– Lykkelig

17-åringen mottar prisen sammen med Kailash Satyarthi (60), og Malala fortalte at hun er beæret over å dele den med akkurat ham. Hun understrekte gleden over at en inder og en pakistaner kan forsones i fred og i arbeidet for barn.

På talerstolen fortalte Malala at hun er oppkalt etter pashtunernes egen Jeanne d’Arc, Malalai av Maiwand. Selve ordet Malala betyr sorgtynget og trist.

– Men for å tilføre det litt lykke brukte bestefaren min alltid å kalle meg Malala – verdens lykkeligste jente. Og i dag er jeg veldig lykkelig over at vi står her sammen for en viktig sak.

Yousafzai sa at fredsprisen ikke bare går til henne, men til alle barn som ønsker seg utdanning, og til barn som ønsker endring og fred.

– Jeg er her for å forsvare deres rettigheter og være deres stemme. Dette er ikke en tid for å synes synd på dem. Dette er en tid for å handle slik at dette blir den siste gangen vi opplever at et barn blir fratatt retten til utdanning, sa Malala.

Sjefete storesøster

Malala sier at folk kaller henne mye forskjellig; jenta som ble skutt av Taliban, jenta som kjempet for sine rettigheter, og nå en nobelprisvinner. Hun sier broren hennes fortsatt kaller henne fortsatt en sjefete storesøster.

– Men slik jeg ser det er jeg bare en engasjert og egenrådig person som ønsker at alle barn skal få god utdanning, at det skal være like rettigheter for kvinner og menn, og at det skal bli fred i hele verden, sa Malala.

Mange er kjent med Malalas oppvekst i Swat-dalen i Pakistan, noe hun selv også dro fram i talen sin. Hun fortalte kjært om at både hennes og venninnenes største ønske i barndommen – å gå på skole. Om hvordan samfunnet forandret seg og hjemstedet hennes gikk fra å være fredfylt til å bli omringet av terror. 

– Utdanning gikk fra å være en rettighet til å bli en forbrytelse, sa hun.

Malala sier skuddene fra Taliban ikke har klart å stoppe verken henne eller vennene hennes, og at deres stemmer har vokst seg sterke for hver dag. Hun understrekte at hennes historie ikke er unik, men bare én av mange jenters skjebne. Fredsprisvinneren pekte på venninnene sine i salen, som hun selv omtaler som søstre.

– Selv om jeg står foran dere her, som én jente, én person – på 157 centimeter høy når jeg går med hæler, er jeg ikke én stemme. Jeg er mange. Jeg er de 66 millioner jentene som ikke får gå på skole, sa Malala. 

Tvangsekteskap 

Malala fortalte i talen om en delt verden, hvor millioner fortsatt lever i fattigdom, krig, sult og elendighet. 17-åringen sa mange jenter ikke får gå på skole på grunn av tabuer, tvangsekteskap eller barnearbeid. 

– En av mine gode skolevenninner som er like gammel som meg, var en gang i tiden en modig og selvsikker jente, som drømte om å bli lege. Men denne drømmen ble det aldri noe av. Da hun var 12 år ble hun tvunget til å gifte seg og hun fikk raskt en sønn i en alder av bare 14 år, mens hun selv var et barn. Jeg vet at venninnen min ville ha blitt en veldig dyktig lege. Men det gikk ikke – fordi hun var jente, sa Malala. 

I talen fortalte Malala at hun vil bruke pengene fra fredsprisen til å bygge skoler i Pakistan, spesielt i Swat og Shangla. Hun vil bygge ungdomsskole og videregående skoler for jenter i sin egen landsby. 

– Tiden i dag skal ikke brukes til å fortelle verdens ledere hvor viktig utdanning er – det vet de allerede – deres egne barn går på gode skoler. Nå er tiden inne for å mane dem til handling, sa Malala. 

Fredsprisvinneren sier FNs representanter neste år må vedta bærekraftige målsettinger for å sikre utdanning for alle barn. 

– Lederne må benytte denne anledningen til å garantere at alle verdens barn skal få gratis kvalitetsutdanning som dekker både grunnskole, ungdomsskole og videregående skole. Noen vil si at dette er upraktisk, eller for dyrt eller for vanskelig, eller til og med umulig. Men det er på tide at verden tenker større, sa hun. 

– Hvordan kan det ha seg at det er så enkelt å gi bort våpen, men så vanskelig å gi bort bøker? Hvordan kan det ha seg at det er så enkelt å bygge stridsvogner, men så vanskelig å bygge skoler?

17-åringen oppfordret alle til å bidra i kampen, og ikke vente: 

– La dette bli siste gangen en gutt eller jente tilbringer barndommen sin på en fabrikk.

– La dette bli siste gangen en jente tvinges inn i et barneekteskap.

– La dette bli siste gangen et uskyldig barn mister livet i en krig.

– La dette bli siste gangen et klasserom står tomt.

– La dette bli siste gangen en jente får høre at utdanning er en forbrytelse og ikke en rettighet.

– La dette bli siste gangen et barn ikke går på skole.

– La oss starte med denne avslutningen.

– La dette ta slutt med oss.

Takk.