Se hva Mercedes har funnet på her

Helt ny modell -  og helt nytt navn.

Akkurat offisiell: Her er nye Mercedes GLE Coupe, den er ventet på markedet til sommeren neste år.
Akkurat offisiell: Her er nye Mercedes GLE Coupe, den er ventet på markedet til sommeren neste år.

De tyske premium-produsentene følger hverandre med falkeblikk. Det gjelder ikke minst på modellfronten - der de etter tur går inn i en rekke nye nisjer.

BMW har hatt stor suksess med sin X6. En diger og ganske bøllete SUV med coupefasong, i praksis en mer sporty utgave av familie-SUVen X5. Her har BMW fått råde markedet alene ganske lenge - men nå er det straks slutt.

Nytt navnestystem

Mercedes har nemlig akkurat sendt ut de første bildene av sin GLE coupe. Det er i praksis en mer sporty utgave av deres M-klasse, og denne bilen går rett i strupen på X6.

Mercedes kaller den selv en kombinasjon av SUV og klassisk Mercedes-coupe.

Samtidig markerer den starten på et helt nytt navnesystem hos Mercedes. Etter mange år skal de nemlig omdøpe M-klasse og en rekke andre modeller. Fra neste år skal "vanlig" M-klasse hete GLE, og den nye utgaven altså GLE Coupe.

LES MER: Nå skal de skifte navn på flere modeller

Sporty front

Når du hører navnet "coupe" tenker du kanskje sportsbil med to dører? Vel, det er det ikke snakk om her.

GLE Coupe er basert på dagens M-klasse, en bil som skal få en større facelift neste år. Det betyr samme plattform og mye av den samme teknikken. Men selve designet er helt nytt og langt mer sporty, der særlig den skrånende bakluken viser at dette ikke er noen vanlig, fornuftig SUV.

Det sporty preget går også igjen i fronten, der lyktene er trukket ut til siden, med en dominerende nettinggrill i midten.

Se hva VW har planer om å lage

Neppe trangt

Målsetningen til Mercedes er naturligvis å bredde modellutvalget og hente inn nye kjøpere. GLE Coupe skal appellere til yngre kjøpere enn dagens M-klasse. 

Her snakker vi en bilklasse der design veier svært tungt. Da får det våge seg at plassen i både baksetet og bagasjerommet nødvendigvis må bli noe mindre på grunn av coupelinjene. Men trangt blir det neppe. Dette er nemlig en stor bil, den måler 4,90 meter fra støtfanger til støtfanger.

Understellet skal være modifisert og kjøreegenskapene er tunet mer mot sport enn i standard GLE.

Dette er verdens raskeste SUV

Neste sommer

For Mercedes blir GLE Coupe en svært viktig bil på det stadig voksende kinesiske markedet, men planen skal være å selge den over hele verden.

Det betyr at den helt sikkert kommer til Norge også. Lansering er satt til sommeren 2015, og det blir tippet et prispåslag på rundt 100.000 kroner i forhold til "vanlig" M-klasse. Det betyr i praksis av vi kan vente en startpris på minst én million kroner.

Se opp: Denne SUV-en er historisk

Super-SUV for storfamilien - nå er den billig