Røde Liverpool på hodet ut av Mesterligaen 

– Vi fortjente ikke bedre, sier Steven Gerrard, selv etter egen frisparkperle. – En klubb som famler i blinde, sier Øyvind Alsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool-Basel 1-1

Premissene var enkle før Liverpools hjemmekamp mot Basel i den siste kamprunden av Mesterligaens gruppespill. 

Seier og de ville avansere til åttedelsfinalen. Alle andre resultat ville sende sveitserne videre på bekostning av klubben som har vunnet turneringen fem ganger.

Kampen endte 1-1 etter at klubblegende Steven Gerrard hadde gitt Anfield håp etter en frisparkperle med ti minutter igjen å spille. Med det resultatet var turneringen over for Brendan Rodgers menn.

– Vi fortjente ikke bedre. Man kvalifiserer seg over seks kamper og uheldigvis har vi ikke vært gode nok, sier Steven Gerrard i et intervju vist på Viasat etter kampen.

Raste mot dommeren

Et formsvakt Liverpool skapte svært lite og det ble ikke bedre av at sommersigneringen Lazar Markovic ble utvist bare 15 minutter etter at han ble byttet inn ved pause.

– Dommeren gjorde det beste for å gi ikke gi oss en mulighet til å gå videre, men det vi gjorde i andre omgang gjorde at vi fortjente mer fra denne kampen, sier Brendan Rodgers etter kampen i et intervju vist på Viasat.

– Utvisningen var ikke i nærheten av å være et rødt kort. Han rører nesen hans med en fingertupp. Han som går ned burde fått det røde kort. En skuffende reaksjon, og enda mer da han fikk rødt kort. Det var en serie avgjørelser som var merkelige i dag.

Rodgers innrømmet imidlertid at de ikke hadde noen gode unnskyldninger for å ikke gå videre.

Markovic står som symbolet på en rekke sommersigneringer som ikke har slått til for Liverpool.

Med tredjeplass i gruppen går Liverpool til Europaligaen istedet, og noe har skjedd i klubben siden andreplassen i Premier League utover at Luis Suárez har forlatt klubben.

– Liverpool har åpenbart bommet på overgangsmarkedet, og er nå i en situasjon som er voldsomt urovekkende for manageren og hele klubben at grep må tas. Liverpool er for øyeblikket en klubb, og har en manager, som famler i blinde. Han treffer ikke lagjusteringene sine. Det er så mange problemer over hele linjen at det er ikke lett å peke på én enkelt årsak, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Savnet av en målscorer har vært åpenbart hele sesongen. Det er en stor del av årsaken til at de har havnet i dette uføret.

– Jeg er ikke overrasket over at Liverpool røk ut av Mesterligaen. Det er en situasjon de har satt seg i selv, etter svake resultater gjennom hele høsten. Selvsagt kunne de ha opplevd en magisk europeisk kveld på Anfield, men Liverpool er en klubb i kjempetrøbbel og jeg er derfor ikke det minste overrasket over at de ikke klarte å gå videre, fastslår Alsaker.

–  Slik Liverpool har fremstått denne sesongen så er det et lag fritt for måltrussel for motstanderne, fastslår han.

Det er også en av faktorene Steven Gerrard peker på etter det skjebnesvangre resultatet. De trenger målscorere for å komme tilbake i topp fire.

– Vi må ha toppscoreren vår tilbake som kan score målene vi trenger og vi må få Mario Balotelli tilbake og å fyre på alle sylindrene, sier Liverpool-kapteinen.

Forknytt hjemmelag

At kampen betydde mye både for Liverpool og lagets fans var tydelig med en elektrisk ramme rundt kampen.

Kanskje betydde den for mye de røde. Laget, som har slitt med formen også i hjemlig serie, så forknytt ut og maktet ikke å skape mye.

Raheem Sterling var frisk, men enmanns-showet førte aldri til noen virkelig store farligheter i løpet av den første omgangen.

Veggspill ga scoring

Isteden kom målet helt feil vei for hjemmefansen.

Fabian Frei satte inn 1-0 etter 25 minutter av den første omgangen. Han fikk ballen på 20 meter, vendte opp og spilte vegg med Luca Zuffi før han hamret ballen inn i høyre hjørnet.

Det var det eneste målet i den første omgangen og Brendan Rodgers tok grep.

– Manageren sa i pausen at det ikke var godt nok i første omgang, om vi skulle gå ut så måtte vi gå ut med en kamp, sier Steven Gerrard etter kampen.

Markovic utvist

Lazar Markovic og Alberto Moreno erstattet Rickie Lambert og José Enrique, og Liverpool så bedre ut.

I alle fall inntil Markovic fikk det røde kortet av dommeren etter kvarteret. Serberen slengte ut en arm mot Behrang Safari, traff ham i ansiktet og fikk se det røde kortet.

Hjemmelaget satte alle kluter til fremover og begynte å skape flere farligheter ti mot elleve. Samtidig var det også rom for kontringer andre veien.

Frisparkperle

Liverpool ropte på straffe da Steven Gerrard ble stoppet av en utstrekt keeper Tomás Vaclík. Dommeren vinket spillet videre, men vertene skulle få muligheten få sjansen på dødball med ti minutter igjen.

Den curlet kapteinen selv opp i nærmeste hjørnet, utagbart for Basel-målvakten.

Da startet et stormløp mot Basel-målet.

Nærmest kom Jordan Henderson som headet via en Basel-spiller og fanget keeperen på feil fot. Vaclík kom seg imidlertid tilbake til motsatt side fort nok. Hadde ballen gått litt mer til siden hadde han ikke sjanse.

Til tross for at hjemmelaget skapte mer mot slutten av kampen enn de hadde gjort hele kampen til sammen fikk de ikke det viktige andre målet.

– Vi visste det ville bli vanskelig fordi vi hadde ti mann, men det ga oss håp. De forsvarte seg godt og gjorde det vanskelig for oss, sa målscoreren etter kampen.

PS: I den andre kampen i gruppe B vant Real Madrid 4-0 over Ludogorets. 

Real Madrid er suveren gruppevinner med seks strake seirer.