Norge med ellevemålsseier etter trøblete start

Står med full pott etter to kamper i gruppespillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukraina-Norge 23-34

Bergen/Debrecen (TV 2): Det startet trått, men endte godt for Norge. Den andre kampen i gruppespillet endte til slutt med en solid seier for de norske jentene.

Mørk dominerte
En trøblete start med svakt forsvarsspill ble etterfulgt av stadig bedre spill. Motstander Ukraina måtte til slutt innse at Norge vant med elleve mål med sifrene 34-23.

– Vi har sett dem på video, men det er lenge siden vi har spilt mot dem. Vi måtte varme opp litt, føle litt på dem. Det er litt ekkelt når de kommer i stor fart med fintesterke spillere. Vi fikk ikke helt tak på det, men det kom seg litt utover i andre omgang, sier Nora Mørk til TV 2.

Hun ble kåret til banens beste etter seks scoringer i det som var Norges andre seier i gruppespillet.

– Det var gøy i dag. Jeg føler at uttellingen ikke er helt på topp, men jeg får lov til å prøve mye. Førsteomgangen er best, men så får vi mer tak på dem. Jeg er fornøyd, men ikke 100 prosent, sier Mørk.

Nå venter Danmark til toppkamp om førsteplassen i gruppen på torsdag.

– Første delmål var å komme seg videre. Det neste er å få med seg flest poeng, sier Thorir Hergeirsson til TV 2, som skryter av Ukraina etter tirsdagens seier.

– De er gode. De kan spille håndball. De er smarte. De er et lag med få ressurser, men mye håndballkunnskap både på benken og banen. De spiller en annen type håndball. Man blir lett utålmodig. Det var vi i de første 20 minuttene. Vi blir springene etter og mister konseptet vårt. Men jeg synes vi kommer oss litt etter hvert, så er det bare stigning utover.

Bredal Oftedal fikk lårhøne
Mange håpefulle norske supportere fryktet det verste da Stine Bredal Oftedal måtte sette seg på benken med ispose på låret i den første omgangen. Etter litt spill tidlig i den andre omgangen returnerte hun tilbake til benken, men skaden skal ikke være alvorlig.

– Jeg fikk en ukrainer i beinet. En lårhøne. Det ordner seg det. Det gjør vondt. Jeg føler at kraften i låret blir dratt ut, men det ordner seg, sier Oftedal til TV 2.

Hun friskmelder seg selv til den viktige kampen mot Danmark.

Sando fikk også minutter på banen
Mye av oppmerksomheten før kampen var rettet mot keeperplassen. Silje Solberg startet i målet som følger av skaden til Kari Aalvik Grimsbø. Det gikk tungt i starten for Solberg, som kun registrerte tre redninger på de første 25 minuttene. 

– Det var en dårlig start av meg, og litt foran der, men vi stiger alle sammen. Jeg får en redning, så kommer det en til. Jeg blir litt varm i trøyen og det går fint, sier Solberg til TV 2.

Også den nyankomne keeperen Emily Stang Sando fikk noen minutter på slutten.

– Det var litt høye skuldrer og nerver. Det er moro med en god redning på det andre skuddet. Det er flere jeg bør ta, men heldigvis har vi en komfortabel ledelse, sier Sando til TV 2.

– Hvor klar er du for å stå i mål for Norge?

– Jeg er superklar. Jeg gleder meg masse og har tenkt å bidra med alt jeg kan. Jeg håper virkelig jeg får sjansen til å vise hva jeg er god for.

Se sammendrag fra kampen øverst på siden!

Treg start for Norge
Norge tok kommandoen fra start i Fönix Hall. Veronica Kristiansen sto for kampens første scoring fra straffemerket etter to minutter. 

I de påfølgende minuttene fløt det bra for de norske jentene. Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Kristiansen sørget for at det sto 4-1.

Men så samlet Ukraina. 14 minutter var passert da Olga Peredery utlignet til 7-7.

I de påfølgende minuttene svingte kampen frem og tilbake uten at noen av lagene klarte å ta fullstendig grep om begivenhetene. 

– De har fått utfordret oss på absolutt alt, og fått lov til det, sa TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Spesielt i midtforsvaret slapp Norge de ukrainske spillerne altfor enkelt til ved flere anledninger. 

Dro fra inn mot pause
På stillingen 11-10 til Norge så landslagssjef Thorir Hergeirsson det som hensiktsmessig å ta timeout. Islendingen ga noen velvalgte ord, og like etter hamret Mørk inn 12-10 ledelse til Norge med en avslutning i vinkelen.

– For en herlig underarm, utropte TV 2-kommentator Harald Bredeli.

Stine Bredal Oftedal ble sittende på benken med en ispose på låret da Norge skrudde opp tempoet et lite hakk inn mot pause. Sanna Solberg satte vakkert inn 17-13 like før hvilen, mens tvillingsøster Sanna fulgte opp med en herlig dobbelredning i motsatt ende av banen etter en noe ujevn førsteomgang.

Dermed kunne Norge gå til pause med 17-13-ledelse.

– Nora Mørk er beholdningen for Norge. Hun scorer seks mål i den første omgangen, oppsummerte TV 2s håndballekspert Frode Scheie i pausen.

– Direkte svakt bakover
Bredal Oftedal returnerte i den andre omgangen, men Norge slet i starten. Da Irina Glibko steg til værs og hamret ballen i nettet, var Norges firemålsledelse halvert.

– Det er direkte svakt bakover av det norske laget, sa Svele fra kommentatorboksen.

Men noe lyspunkt var det imidlertid i det norske laget. Mørk og Sanna Solberg fortsatte å styre det norske angrepsspillet. Solberg var dødelig effektiv og satte inn sin sjette scoring på like mange forsøk til 21-17 fem minutter ut i omgangen.

Bredal Oftedal måtte returnere til benken med en ispose på låret nok en gang. På banen ble klasseforskjellen mellom lagene stadig mer tydelig - Heidi Løke satte inn 25-18 etter 44 minutter av kampen.

Norge med full kontroll
Samtidig ble strekkollega Pernille Wibe sendt på tribunen med rødt kort etter å ha pådratt seg sin tredje tominutter.

Norge fortsatte å dure på. Silje Solberg ryddet opp med en redning da det norske forsvaret igjen slurtvet med tolv minutter igjen av kampen. Fremover på banen meldte både Betina Riegelhuth og Maja Jakobsen seg på med hver sin scoring.

Camilla Herrem begynte også å bevege på seg. Kantspilleren omgjorde to kontringer i scoring - den siste sendte Norge opp i timålsledelse.

– En Herrem-spesial, sa Bredeli etter at Herrem hadde tricket inn 30-20-scoringen.

Emily Stang Sando er kommet inn i den norske troppen etter at Kari Aalvik Grimsbø skadet seg i åpningskampen. Sando fikk noen minutter på tampen av oppgjøret mot Ukraina - der vartet hun opp med en redning på det andre skuddforsøket til ukrainerne.

Norge stoppet på 34 mål i det som til slutt ble en komfortabel 34-23-seier.