I HARDT VÆR: Astana, her ved stjernesyklisten Vincenzo Nibali, risikerer å gå glipp av klassikerne.AFP PHOTO / BELGA / LUC CLAESSEN **Belgium out**
I HARDT VÆR: Astana, her ved stjernesyklisten Vincenzo Nibali, risikerer å gå glipp av klassikerne.AFP PHOTO / BELGA / LUC CLAESSEN **Belgium out**

BLOGG: Skjebnedøgn for Astana

– Et av sportens mest dominerende sykkellag er i hardt vær, skriver TV 2 Sportens sykkelekspert Mads Kaggestad. Les bloggen her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag avgjøres det om Astana fortsatt blir en del av WorldTouren (WT) og dermed automatisk inviteres til de viktigste rittene som Tour de France, Italia rundt, Paris- Roubaix med flere.

En uavhengig komite utnevnt av det internasjonale sykkelforbundet (UCI) vurderer lagets skjebne basert på sportslige, økonomiske, administrative og etiske prinsipper.

Spørsmålet rundt lagets plass i WorldTouren er for alvor satt på prøve etter fem positive dopingprøver i løpet av årets sesong. Det kasakhstanske brødreparet Maxim og Valentin Iglinskij testet positivt for EPO, og tre ryttere med samme nasjonalitet tilhørende Astana sitt continental lag (sykkelsportens tredje divisjon) testet positivt for steroider.

Manager i Astana er den kontroversielle pensjonerte proffrytteren Aleksandr Vinokurov, med blant annet seier i Spania rundt, Liege- Bastogne- Liege, etapper i Tour de France og gull i OL i London. Vinokurov fordømmer oppskriftsmessig de dopingtatte landsmennene og sier de handlet på egen hånd. Fordømmelsene gir ekko tilbake til lignende saker hvor idrettsledere overfører alt ansvar over på utøverne. Han påstår også at de to lagene -på tross av at de kjører i like drakter og representerer samme sponsorer- ikke kan settes i sammenheng.

Det er riktig at det formelt er forskjellige lag, men de to lagene har periodevis delt støtteapparat, og continental laget omtales som et utviklingslag til storlaget som vant årets Tour de France med Vinzenso Nibali.

Når WT lisensen nå vurderes er det de ferske dopingsakene som utløser prosessen. Men i et lengre tidsperspektiv er de siste sakene kun å regne som småsaker. Fordi lagets historie preges av skandaler med langt mer betydningsfulle ryttere, og lisenskomiteen risikerer latterliggjøring om de ikke betrakter de siste sakene i et lengre perspektiv.

Lagets brokete fortid strekker seg som en rød tråd frem til i dag.

Astana og Vinokurov tok over kontrollen av det spanske Liberty Seguros laget i 2006. Liberty Seguros var i sentrum av Puerto- skandalen og stod plutselig- men forståelig nok- uten sponsor da skandalen var et faktum. Vinokurov har mektige venner hjemme i Kasakhstan og ordnet raskt en økonomisk pakke som i tillegg økte budsjettet til det opprinnelige spanske profflaget. Laget fortsatte å eksistere som om alt var normalt og dominerte samme året Spania rundt med Vinokurov på første og lagkameraten Andrey Kascheckin på tredje sammenlagt. I 2006 slo Kascheckins karriere ut i full blomst etter to tunge år i Credit Agricole.

I 2007 ble Astana mannskapet kastet ut av Tour de France etter at Vinokurov testet positivt for bloddoping. Samme året testet også stjernerytterne Eddy Mazzoleni, Mattias Kessler og Kascheckin positivt. De positive prøvene fikk begeret til å renne over for Tour de France arrangørene som utestengte laget fra rittet i 2008 på tross av en kontraktfestet rett til deltakelse gjennom WT lisens, og storryttere som Alberto Contador og Levi Leipheimer i stallen.

I 2008 kom Johan Bruyneel (ironisk nok) inn som sterk leder og en slags redningsmann. Skandalen fra året før hang over det Kasakhstanske laget, men de vant Italia rundt etter en invitasjon i siste time.

Strategen Bruyneel engasjerte Rasmuss Damsgård til å lede et internt antidoping program. Ideen var sannsynligvis (?) at et slikt program ville bygge tillit og bidra til å redusere det svært dårlige omdømmet. Damsgård hadde tidligere jobbet med samme metode i CSC, og er i dag ansvarlig for deler av antidopingarbeidet i det internasjonale skiforbundet. Troverdige eksperter på dopingkampen kritiserer slik interne testprogrammer og kaller det omdømmetesting uten reell vilje til intern justis.

I 2009 gjorde Lance Armstrong comeback og den naturlige destinasjonen ble Astana hvor han ble gjenforent med sin tidligere sportsdirektør Bruyneel. Astana vant Touren samme år med Contador på første og Armstrong på tredje plass sammenlagt. Samarbeidet mellom Contador på den ene siden - og Bruyneel og Armstrong på den andre- var preget av konflikter. Conatador hevdet han ble sabotert av miljøet rundt de to som forlot Astana med deler av mannskapet for satsningen i RadioShack i 2010. Samtidig som Armstrong og Bruyneel forsvant ut kom Vinokurov tilbake fra sin dopingdom og bygget på ny et lag rundt Contador. Spanjolen vant igjen Touren i 2010, men mistet seieren etter en positiv dopingprøve som viste små spor av clenbuterol. UCI beskyldes for å ha forsøkt å holde prøveresultatene skjult for omverdenen til de ble lekket til tyske medier.

Andre saker som tegner en lang liste av lite tillitsvekkende saker vedrørende Astana er blodpasset til Roman Kreuziger. Den tsjekkiske sykkelstjernen sykler i dag i Tinkov- Saxo og sliter med et uregelmessig blodpass som skal til høring i CAS. Kreuziger risikerer mange års utestengelse og starten på uregelmessighetene stammer fra 2011 og 2012 da han syklet i Astana.

Oppi det hele er Vinokurov fremdeles under etterforskning i Belgia for å ha kjøpt seieren i Liege- Bastogne- Liege av den russiske Katusha rytteren Alexandr Kolobnev i 2010 for 150 000 euro, og Michele Scarponi er tidligere utestengt for innblanding i Puerto- saken.
En potensielt stor dopingavsløring er på trappende i Italia og gjør situasjonen til et mareritt for Astana.

Den italienske olympiske komite (CONI) fikk for få dager siden fikk overrakt en over 500 sider lang rapport basert på den såkalte Padova etterforskningen. Sentral i etterforskningen er Dr. Michele Ferrari, også kjent som mister EPO. Ferrari er styrtrik etter systematisk doping av ulike idrettsutøvere. Den tidligere læregutten til IOC rådgiveren Dr. Conconi er kjent som Dr. EPO etter å ha uttalt at stoffet ikke er farligere enn appelsin juice. Ferrari er utestengt fra all idrett på livstid og utøvere som snakker eller kontakter han kan dømmes for brudd på dopingbestemmelsene. Dessverre for Astana er flere av deres ryttere, sammen med toppfiguren Vinokurov innblandet i Padova etterforskingen.

Det er dårlige nyheter for Vinokurov og co at den italienske sportsavisen La Gazzeta dello Sport sitter på bilder av Michele Ferrari på en treningssamling med Astana i 2013. Videre påstås det i etterforskningsdokumentene at Vinokurov har hatt kontakt med Ferrari sin bror med forespørsel om oppfølging til 12 av lagets ryttere.

Mange er selvfølgelig spent på om Vinzenso Nibali er innblandet i kontakten med Ferrari.
Heldigvis for Nibali nevnes han ikke i Padova rapporten, derimot er Paolo Slongo nevnt. Slongo er treneren til blant andre Nibali, og i rapporten anklages han for periodevis å hatt kontakt med den skandaliserte italienske legen.

Om Astana mister den viktige WT plassen må de søke om plass på neste nivå i sykkelsporten.

På Pro- Continental nivå må de basere seg på såkalte wildcard invitasjoner for deltakelse i de største rittene. Med et stjernespekket lag er det store sjanser for å bli invitert, men rittprogrammet blir langt mer uforutsigbart og enkelte ryttere i den store rytterstallen kan fort bli overflødige.

Problemet for Astana er videre at den samme gruppe mennesker som er utnevnt av UCI også skal vurdere om laget får plass i sykkelsportens nest øverste divisjon. Er de virkelig kritiske, noe de har god grunn til å være, er det fare for at Astana også nektes plass på nest øverste nivå og dermed må se langt etter deltakelse i ritt tilpasset deres ambisjoner og nivå. I så fall er laget å anse som ferdig fordi lagets ryttere sannsynligvis vil rømme til andre lag som sikrer videre karriere. Det er langt ifra opplagt at det blir lett å finne en ny arbeidsgiver.

De fleste lag har allerede låst sine budsjett og har ikke plass til flere ryttere. Ryttere, ansatte i støtteapparatet, og sykkelsporten holder derfor pusten i påvente av morgensdagens beslutning.

Mads Kaggestad