IKKE SÅ OPPTATT AV JUL: Jenny Skavlan (28) tar juleforberedelsene i siste liten. Foto: Margrethe Miljeteig
IKKE SÅ OPPTATT AV JUL: Jenny Skavlan (28) tar juleforberedelsene i siste liten. Foto: Margrethe Miljeteig

Jenny Skavlan handler ikke julegavene før på julaften

Redesign-dronningen lager ikke en eneste julegave selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da TV 2 møter moteikonet Jenny Skavlan (28) midt i den travle julestria, er det alt annet enn julegaver og julepynt hun tenker på. I desember trapper hun opp pyntingen hjemme kun med et par ekstra stearinlys, nissene får aldri flytte inn i stua, og julegavene blir ikke handlet før på julaften.

– Jeg bruker all ledig tid til å sy og drive med kreative prosjekter. Det blir ikke noe tid igjen til å løpe i butikker, og jeg er imot å kjøpe masse gaver, forteller Skavlan.

Hun forteller at hun aldri har vært spesielt opptatt av gavene.

– Jeg er ikke så «gavete» av meg. Julehandelen tar jeg på Oslo city på julaften. Det er så god stemning der da, for det er bare «unnasluntrerne» som er ute så sent, og de er veldig rolige, sier Skavlan.

– Ikke så gavmild

Skavlan synes det er alt for mye fokus på julegavehandlen, og oppfordrer alle til å gi bort brukte ting istedenfor å kjøpe julegaver i år.

I år synes jeg det skal være lov til å gi bort brukte ting. Jeg synes man skal gi bort en bok man har lest eller andre ting som har hatt betydning for en. Ting blir jo ikke ødelagt selv om man har brukt det. Tvert imot kan de ha fått større verdi. Jeg er også fan av å gi bort opplevelser, for eksempel en konsert eller en middag, forteller hun.

– Blir det mange hjemmelagde gaver under treet fra deg?

Jeg har alltid hatt en slags ambisjon om å lage julegavene selv, men det blir ikke tid til det. Jeg tror kanskje ikke at jeg er gavmild, smiler hun.

Selv er Skavlan lite materialistisk, og det er noe av det hun ønsker å vise når hun i hele adventstiden har på seg den samme, sorte kjolen – redesignet til et nytt antrekk hver dag.

– Nordmenn kjøper alt for mye nye klær istedenfor å sette sammen nye antrekk av det man har. Jeg vil vise hvor lett det er å style om noe man allerede har, sier Jenny.

Redd for nisser

Selv skal hun, tradisjonen tro, feire hjemme hos foreldrene, selv om hun i år feirer første jul som gift. Med britisk mor og norsk far, varierer julematen mellom kalkun og ribbe.

– Jeg sove hjemme hos mor og far natt til julaften for å få julestemning, selv om jeg er gift, smiler hun.

Nisser er for mange selve symbolet på julen, men de finner aldri veien til Jennys leilighet.

– Nisser har jeg alltid syntes er skumle. Jeg har ikke noen annen julepynt heller, rødt og grønt er ikke riktige farger hjemme hos meg. Det passer rett og slett ikke inn, sier hun.