Sauser til julematen

I dag hadde Wenche besøk av en ekte verdensmester i kokkekunst, nemlig Geir Skeie. Skeie briljerte med sauser til julematen, og her finner du oppskriftene!

Oppskrift hentet fra ”Sauseboka” av Geir Skeie

Løksaus til pinnekjøtt

Passer også til kokt lam, svin og storfe

Dette trenger du:

1 løk
2 ss smør
2-3 ss hvetemel
½ l kraft fra det kokte kjøttet (pinnekjøtt kraft spes ut med litt vann)
2 ss eddik
2 ss sukker
Pepper og eventuelt ørlite salt

Slik gjør du:

Finhakk løk og surr den blank i smøret.
Rør inn hvetemel til en glatt masse.
Spe med varm kraft litt etter litt under omrøring.
Smak til med eddik, sukker, pepper og eventuelt litt salt – avhengig av hvor salt kraften er.

 

Sandefjordsmør

Passer godt til fisk

Dette trenger du:

1 dl fløte
300 g usaltet smør
1 sitron
1 stor kvast persille
Salt

Slik gjør du:

Kok inn fløten til halv mengde.
Pisk inn smør i biter, sausen skal ikke koke.
Smak til med sitron og eventuelt litt salt.
Tilsett finhakket persille helt mot slutten.
Tips: Sandefjordsmør kan tilsettes finrevet pepperrot.

 

Sennepssaus til lutefisk

Dette trenger du:

3 dl seterrømme
2 ss dijon sennep
2 ss burgund sennep
2 ss pølsesennep
1 ts sukker
Litt salt og sort pepper
Sitronsaft til å justere syren

Slik gjør du:

Rør sammen alle ingredienser, sausen skal ikke kokes opp.
La den stå på kjøkkenbenken til temperering, smakt il med sitronsaft, salt, pepper og sukker.