CIA: Det er ventet at rapporten om CIA skal vekke stor oppsikt. Foto: AFP/NTB scapiix
CIA: Det er ventet at rapporten om CIA skal vekke stor oppsikt. Foto: AFP/NTB scapiix

Ny rapport vil trolig avsløre at CIA bruker seksuelle trusler i avhør

Detaljer om seksuelle trusler og andre brutale avhørsteknikker vil bli beskrevet i rapporten om CIA som ventes i USA tirsdag, ifølge kilder som er kjent med innholdet. Nå skjerper USA sikkerheten sin ved en rekke anlegg og bygg over hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved amerikanske ambassader verden over er sikkerheten skjerpet i forkant av Senatets offentliggjøring av rapporten.

Der beskrives avhørsmetoder som etterretningstjenesten CIA tok i bruk mot mistenkte al-Qaida-medlemmer etter terrorangrepet mot World Trade Center den 11. september 2001.

Tjenestemenn i Det hvite hus bekreftet mandag at de venter at rapporten vil bli offentliggjort, til tross for utenriksminister John Kerrys advarsel sist uke om konsekvensene dette kan få verden rundt.

Det meste av rapporten vil fortsatt holdes hemmelig: av 6000 sider offentliggjøres kun et 480 sider langt sammendrag.

Senatet er like fullt ventet å komme med krass kritikk av det hemmelige CIA-programmet under administrasjon av tidligere president George W. Bush.

Over 100 fanger som ble tatt mellom 2001 og 2009 ble avhørt med metoder som president Barack Obama allerede har omtalt som tortur.

Ifølge kilder som er kjent med rapportens innhold, beskrives det hvordan det høytstående al-Qaida-medlemmet Abdel Rahman al Nashiri under avhør ble truet med en durende boremaskin, melder nyhetsbyrået Reuters.

Boremaskinen ble imidlertid aldri brukt på Nashiri.

Rapporten skal også dokumentere hvordan minst én fange ble truet seksuelt med et kosteskaft.

(©NTB)