GIR IKKE ETTER: Statsminister Erna Solberg (H) nekter å gi etter for EUs økte pengekrav i forhandlingene om EØS-midlene. FOTO: AFP/GEORGES GOBET
GIR IKKE ETTER: Statsminister Erna Solberg (H) nekter å gi etter for EUs økte pengekrav i forhandlingene om EØS-midlene. FOTO: AFP/GEORGES GOBET

«Lobby-Erna» i milliardkrangel med EU

RIGA (TV 2): Åtte måneder etter fristen er man langt fra enige om hvor mye nordmenn skal betale for å være med i EØS. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter tidsplanen skulle forhandlingene vært i mål 1. mai i år. Det skjedde ikke. Også sist gang gikk man over fristen, men faktumet er likevel klart.

Åtte måneder etter fristen er Norge og EU fortsatt ikke enige om hvor mye nordmenn skal betale for å være med i EØS. TV 2 vet at det er lang avstand mellom det EU vil ha, og det statsminister Erna Solberg vil gi. 

– Vi mener klart og tydelig at det kravet de har kommet med er betydelig i overkant av det vi mener er rimelig, sier Erna Solberg (H) til TV 2. 

EU ønsker dobling

I denne femårsperioden (2009–2014) har EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein betalt inn nesten 14 milliarder kroner. Norge betaler hele 97 prosent av dette. For den neste femårsperioden krever EU nær det dobbelte. 

TV 2 kjenner til at et av EUs nye krav er at Norge skal skyte inn midler i et fond. Pengene fra dette fondet vil EU bruke til å bekjempe arbeidsledighet blant unge i Europa.

– Vi mener at vi i dag allerede bidrar mye. Særlig fordi EU selv bidrar litt mindre til den sosiale samhørigheten i Europa, sier Solberg. 

– Tror du EU ser til Norge og tenker at det er mye penger å hente der?

– Det er jo et bilde av at vi er et rikt land i Europa, sier statsministeren. 

EU: – Vi har rettferdige krav

En enighet ser uansett ut til å ta lang tid å nå. For i Brussel står EU-siden på sitt. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene fra den norske regjeringen. 

– Våre krav er rettferdige, og vi har forklart bakgrunnen for kravene flere ganger til vår motpart. Kravene er helt i tråd med tidligere forhandlinger, skriver talskvinne Maja Kocijancic i Europakommisjonen i en e-post til TV 2. 

Ba om hjelp fra Latvia

Startskuddet for forhandlingene var i januar, og siden da har EU gjennomgått et parlamentsvalg og et valg av nye kommissærer i den mektige Europakommisjonen.

Mandag var statsminister Erna Solberg i Latvia for å møte landets statsminister og president. Latvia overtar det rullerende formannskapet i EU-rådet fra nyttår. Hellas og Italia har ledet EU gjennom året som er gått. 

– Vi har bedt Latvias myndigheter hjelpe til med å få fortgang i disse forhandlingene, bekrefter Solberg overfor TV 2. 

«Lobby-Erna»

At Erna Solberg prioriterer et slikt besøk midt i julestria, mener hun er helt naturlig. 

– Det er mange saker som betyr mye for Norge, og da må vi være her for å sikre at vi får adgang til alle møtene det neste halvåret, sier Solberg. 

– Er dette rett og slett en norsk statsminister på lobby-tur til EU?

– På en måte er det jo det. Landet som har EU-formannskapet kan være med på å bestemme hvem som blir invitert til ulike møter, understreker Solberg.