FORTVILER: Justyna Kowalczyk mener at de norske løperne har et bedre utgangspunkt for å lykkes enn resten av langrennssirkuset.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORTVILER: Justyna Kowalczyk mener at de norske løperne har et bedre utgangspunkt for å lykkes enn resten av langrennssirkuset. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kowalczyk hevder norsk dominans ødelegger sporten

– Hun har ikke peiling, sier Hjelmeset om Kowalczyks pengeutspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justyna Kowalczyk fortviler på vegne av seg selv og langrennssporten. Den polske løperen har i likhet med resten av nasjonene i verdenscupsirkuset sett Norge dominere fullstendig i de to første ukene av sesongen.

– Dreper grenen
– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skriver Kowalczyk i en kronikk i den polske avisen Gazeta gjengitt av nrk.no.

Av 30 mulige pallplasser står Norge tilbake med imponerende 25 etter rennene i Kuusamo og på Lillehammer. Et velfungerende støtteapparat og en enorm satsing har gjort Norge til den dominerende aktøren i sporten. Kowalczyk er en av få løpere som skal være i stand til å hamle opp med de beste på kvinnesiden, men 31-åringen innser at hennes vei mot toppen er knalltøff.

– Det gjelder utstyr, medisinsk apparat og enorme pengesummer. Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen. For et paradoks. Det går ikke an å konkurrere lenger på deres nivå. Ingen har så mye penger, og ingen klarer å støtte hver løper individuelt på en så kompleks måte, skriver Kowalczyk.

– Ikke peiling på hva hun snakker om
Men TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset mener Norge dominerer langrennsporten først og fremst fordi de norske utøverne trener best, ikke på grunn av bedre økonomiske forutsetninger.

– Akkurat der tror jeg ikke Justyna Kowalczyk har peiling på hva hun snakker om. Det er mange norske utøvere som reiser på høydeopphold og betaler av egen lomme, poengterer Hjelmeset.

Marit Bjørgens tidligere trener, Svein Tore Samdal, sier at han «i bunn og grunn er enig med Kowalczyk». Men i likhet med Hjelmeset er han uenig i den polske løperens pengeargument.

– Å skylde på økonomi blir feil. Å trene mye er helt gratis. Det er først og fremst den gode treningskulturen og at utøverne løfter hverandre som gjør Norge gode. Her kan andre nasjoner lære mye, sier Samdal til TV 2.

– Jeg mener nasjoner som Russland, Sverige og Finland har gode nok løpere til å hevde seg på kvinne og herresiden. De må heller se hva de norske gjør riktig, og da er det som jeg sier fellesskapet som gjør at utøverne løfter hverandre. Med tanke på økonomi så er det ikke store forskjeller på Norge og de øvrige landslagene, mener han.

Tror på nedadgående vinnerkurve
Sesongens store høydepunkt og mål for utøverne er VM i Falun over nyttår. Det snakkes mye om formtopper og om de norske har kommet i form for tidlig på sesongen - det er en tanke Hjelmeset er usikker på om stemmer.

– Enn så lenge har det klaffet med skiene, formen og inngangen for de norske på herre- og damesiden. Dersom du ser på for eksempel Martin Johnsrud Sundby, så har han trent mer enn noen gang tidligere, og det har gitt resultater. Men at Justyna Kowalczyk havner 1.15 bak Therese Johaug på 10 kilometer klassisk i verdenscupen fremover, tror jeg ikke vil vedvare, sier Hjelmeset.

Også Samdal tror den norske dominansen vil avta inn mot Falun-VM.

– Jeg tror ikke Norge gjør et dårlig mesterskap i Falun, men all erfaring tilsier at Norge i hvert fall på herresiden kommer til å få knallhardt konkurranse. På damesiden ligger det nok an til en større dominans, men både Kalla og Justyna Kowalczyk vil garantert hevde seg i Falun, sier han.

Og nettopp Kowalczyk er klar på at det eneste som gjelder denne sesongen er mesterskapet i Sverige.

– Det er kun to løp som teller denne sesongen: Klassisk sprint og 30 kilometer i Falun. VM er viktigst for meg, og resten er kun en bonus, skriver Kowalczyk.