Mann (41) truet renholdsarbeider med elektrosjokkvåpen – krevde én million euro

Mannen leverte også en bombetrussel gjennom romservice.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet fikk beskjed om gisselsituasjonen på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo sentrum like etter klokken ti mandag formiddag. 

Hotellet ringte til politiet og opplyste at det hadde kommet en lapp ned i resepsjonen. Denne lappen fortalte om gisselsituasjonen og en mulig bombetrussel.

Lappen ble levert via romservice. 

– Det ble raskt avklart at hotellet savnet en av sine ansatte. Han ble da å anse som et gissel i situasjonen, sier Johan Fredriksen, stabsjef i Oslo politidistrikt. 

Krevde én million euro
Politiet begynte deretter å forhandle med gisseltakeren. 

– Han hadde krav om fritt leide, en større pengesum og truet med at at han hadde utplassert en bombe i Oslo, i tillegg til selve gisseltakningen, fortsetter stabsjefen.

Ifølge politiet krevde den 41 år gamle mannen én million euro. Mannen kommer fra Øst-Europa.

Etter mange timer med forhandlinger ble gisseltakeren pågrepet.

– Det viste seg at han hadde truet gisselet med elektrosjokkvåpen og en kniv, sier Fredriksen.

– Ingen terrortilknytning

Bombetrusselen er også avklart.

– Gisseltakeren har operert alene. Han har ingen terrortilknytning, sier Fredriksen. 

Mannen vil nå bli avhørt av politiet. Det er ingen relasjon mellom gisseltakeren og gisselet. Gisselet arbeider med renhold på hotellet der gisseltakeren var gjest.

Gisseltakeren har bodd på hotellet siden 3. desember. 

POLITI: Gisselsituasjonen i Oslo sentrum er avklart, opplyser politiet. Foto: Roar Dalmo Moltubak
POLITI: Gisselsituasjonen i Oslo sentrum er avklart, opplyser politiet. Foto: Roar Dalmo Moltubak

– Han får et annet hotellrom i dagene fremover, sier Fredriksen.

Ingen personer ble skadet i gisselsituasjonen.

– Enhver hotelleders verste mareritt

Nordic Choice Hotels skriver i en pressemelding at de har tatt hånd om medarbeideren som ble holdt som gissel. Hotellets ledelse og et kriseteam sørger for oppfølging av andre ansatte på hotellet. 

– I dag har vi opplevd enhver hotelleders verste mareritt. Det er med enormt stor lettelse at kan konstatere at vår medarbeider er i god behold. Vi skal nå gjøre alt vi kan for å sikre at vedkommende får den oppfølgingen som trengs på kort og på lang sikt. Våre medarbeideres trygghet og sikkerhet er prioritet nummer én. Det er forferdelig trist at et enkelt menneske kan skape slik utrygghet i vår hverdag, skriver administrerende direktør Torgeir Silseth.

Han opplyser videre at Nordic Choice Hotels vil få gjennom rutinene for å sikre at beredskapen blir ivaretatt ved hotellene. 

Løp med politiskjold inn garasjeinngangen.

En rekke sivile politibiler ankom mandag hotellet i Oslo sentrum. Det ble på et tidspunkt sendt inn det som trolig var en sivilkledd politibetjent med hund.

Før det ble klart at situasjonen var avklart, løp også en person med et stort politiskjold inn garasjeinngangen til hotellet.

Etter det TV 2 kunne se ble det ikke iverksatt noen evakuering, og det oppholdt seg gjester og ansatte i resepsjonsområdet mens dramaet pågikk.

Oslo politidistrikt mobiliserte et stort antall tjenestepersoner, blant dem dialogeksperter fra politiets forhandlertjeneste.

Gisselsituasjonen pågikk i tre til fire timer, får TV 2 opplyst.

Politiet opplyser at gisselsituasjonen ikke har noen sammenheng med utdelingen av Nobels fredspris.

Det var 14-tiden mandag at politiet først opplyste at de arbeidet med å løse en uavklart og fastlåst situasjon på en adresse i Oslo.