Mor dømt for grotesk vold mot sine fem barn

– Det er den groveste voldssaken jeg har vært borti, sier bistandsadvokaten til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fembarnsmor er i Follo tingrett dømt til fem år og seks måneder i fengsel, for brudd på straffelovens paragraf 219. 

Kvinnen er dømt for grotesk vold mot sine fem barn, og volden skal ha pågått over en periode på 13 år. Det er kvinnens to eldste døtre som er blitt utsatt for den groveste mishandlingen. 

– I denne saken er det utøvd grotesk vold i forhold til flere av barna. Jeg har ikke vært borti lignende saker tidligere, med slik omfattende fysisk og psykisk vold, sier politiadvokat i saken, Agnes Morland Hemiø til TV 2. 

Alvorlige bittskader

I dommen fra Follo tingrett er det listet opp en rekke episoder hvor kvinnen har utøvet vold overfor døtrene gjennom oppveksten. Én av hendelsene skjedde i familiens bopæl på Østlandet. Kvinnen skal ha angrepet den eldste datteren med en hammer, og slått henne i både hodet og knærne. 

Volden mot jentene skal ha foregått over mange år, og noe av det kvinnen har utsatt døtrene for er biting. Den eldste datteren skal ha fått omfattende bittskader på armene og skuldrene. 

– Det er en ekstremt stygg voldssak. Det er det groveste jeg vært borti, sier bistandsadvokat for den eldste datteren, Henning Brath til TV 2. 

Den nest eldste datteren har blitt utsatt for kontinuerlig vold, med mye slag og biting. Da familien feiret jul for noen år siden skal moren ha blitt sint for en bagatell, og kastet et glass i ansiktet til datteren. Det gjorde stor skade på datterens tenner og kjeve. 

Den dømte kvinnen har fem barn, og fire av dem med samme mann. Mannen ble også dømt i tingretten, for å ikke ha grepet inn og stanset volden. Han ble dømt til ett år i fengsel, hvorav åtte måneder er betinget. 

Trodde hun skulle dø

Den eldste datteren fortalte i retten at den første voldsepisoden skjedde da hun var elleve år gammel. Da skal moren ha slått henne i hodet med dusjhodet, og datteren har fortsatt arr i hodebunnen. 

Deler av mishandlingen skal også ha skjedd da familien var på ferieturer i Spania. På én av turene skal moren ha kommet sent hjem om kvelden, og blitt sint da datteren hadde ringt faren hjemme i Norge. Kvinnen skal da ha kastet vinflasker, kjeler og andre gjenstander på den eldste datteren. 

«Hun husker at hun på ett tidspunkt satt inntil senga mens mor «dæljet» løs på henne. Den eldste datteren fortalte at hun husket at hun tenkte at: nå dør jeg, mens de jeg er glad i står utenfor og hører på», heter det i dommen. 

Kvinnen skal også ha tvunget sin eldste datter til å pusse opp familiens bolig, og datteren fikk straff dersom moren ikke var fornøyd. På et tidspunkt stakk moren en saks i hånden på datteren, som blødde mye – men blitt nektet legehjelp av moren. 

Naboer som vitnet i retten beskriver moren som en slavedriver, og den eldste datteren har oppdratt og passet på alle sine søsken i mange år. 

Mannen til kvinnen, og far til fire av barna flyttet ut av huset i 2009. Da eskalerte volden mot den eldste datteren, samtidig som den nest eldste datteren stakk fra hjemmet. 

– System av bittskader

Rettsmedisiner i saken, Arne Stray-Pedersen sa i retten av bittskader fra mennesker er sjeldent i Norge i dag. 

– Bitemerkene var konsentrert om armene og skuldrene, og funnene er et system av bittskader, heter det i dommen. 

For at et bitt skal gi arr opplyser rettsmedisiner at tennene må ha gått gjennom hele hudlaget, og at den eldste datteren er utsatt for «tygg» som har gitt skade gjennom huden og blødning i underhudsvevet. 

To av de yngste barna til kvinnen er ikke utsatt for like omfattende vold, og de tre yngste barna ble plassert i fosterhjem for flere år siden. 

I løpet av de siste årene skal moren ha forsynt seg at den eldste datterens konto, og ble i retten dømt til å tilbakebetale 1.150.000 kroner, samt betale flere hundre tusen kroner i erstatning til barna. 

– Vi er fornøyd med dommen, som er en grundig og omfattende dom. Strafferammen er på seks år, og straffereaksjonen i denne saken er derfor i øverste sjiktet, sier bistandsadvokat Barth. 

Kvinnen har anket dommen, og den er derfor ikke rettskraftig. 

– Dommen er anket til lagmannsretten. Utover det har jeg ingen kommentar, sier forsvarer for kvinnen, advokat Mohammed Sajid Iqbal til TV 2.