Siv Jensen krevde bensin-svar: 
– Vi forventer en prisreduksjon

Finansminister Siv Jensen ba i dag bensinkjedene forklare hvorfor prisene er like høye, tross voldsomme fall i oljeprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljeprisen har falt mer enn 40 prosent, men prisen på bensin i Norge er nærmest uendret. I dag kalte finansminister Siv Jensen og næringsminister Monica Mæland bensinkjedene inn på teppet for å få en forklaring.

De to statsrådene møtte mandag representanter fra Statoil Fuel & Retail, Uno-X, Smartfuel og Esso.

Ber forbrukerne være tøffe

– Vi vil vite hvordan fallende oljepris skal komme til uttrykk til fallende pumpepris. Og så er det ett viktig kriterium til, nemlig at vi har fått flertall for å redusere avgifter på drivstoff fra 1. januar. Vi ville forsikre oss om at det skal komme forbrukerne til gode, sier Jensen til TV 2 etter møtet.

– Har bilistene grunn til å føle seg snytt?

– Nei, men de skal vite at norske myndigheter og at denne regjeringen følger dette grundig. Så kan de bidra selv, vi har jo gjennom konkurransetilsynet fått vite at det er to såkalt pristopper i løpet av en uke. Og vi forbrukere kan være ganske tøffe gjennom å påvirke konkurransen i markedet, sier Jensen.

– Flere ting spiller inn

Bransjen selv hevder at bruttomarginen har vært ganske stabil gjennom hele året. De viser til at råoljeprisen kun påvirker én tredjedel av drivstoffprisen.

I tillegg har dollarkursen steget med 15 prosent i samme periode. Derfor kan man ikke direkte overføre reduksjonen i råoljepris til bensinpris.

– Jeg synes ikke det var et unødvendig møte, vi fikk utvekslet mye nyttig informasjon. Jeg er glad for at statsrådene tar seg tid til å titte oss i kortene, det verste som kan skje oss er at de som bestemmer våre rammebetingelser ikke er kjent med hvordan markedet vårt fungerer, sier kommunikasjonsdirektør i Statoil Fuel & Retail Pål Heldaas til TV 2.

– Men er det ikke slik at dere har holdt igjen priskuttene?

– Nei, som vi har vist her i dag har ikke våre innkjøpspriser falt så mye som råoljeprisen. Vi kjøper ikke råolje, vi kjøper drivstoff. Den nyansen har vi fått klart og tydelig fram, sier Heldaas.

– Faller ikke i takt med råoljeprisen

Etter dagens møte håper Heldaas at statsrådene fortsetter dialogen om hvordan prisene fastsettes.

– Mens noen forventer at våre priser har falt i takt med råoljeprisen, så er realiteten det siste året at våre innkjøpspriser har falt mellom elleve og tolv prosent, og det er tatt videre i pumpeprisen, sier Heldaas.

Siv Jensen sier til TV 2 at de har fått litt ulike forklaringer i dagens møte, men regjeringen har vært helt tydelige på at de følger situasjonen følger vi nøye.

– Vi forventer og legger til grunn at forbrukerne skal oppleve en prisreduksjon som følge av både avgiftsendringer og fallende oljepris, sier Jensen.

Følger nøye med

– Tror du bensinselskapene utnytter situasjonen med å være trege til å sette ned pumpeprisen?

– Det er i hvert fall begrenset konkurranse i dette markedet, og det er derfor regjeringen følger utviklingen nøye. Vi mener at både fallende oljepris og lavere avgifter skal komme forbrukerne til gode, sier Jensen. 

Jensen vedgår at avgiftene i Norge er høy, men hun er derfor glad for gjennomslaget i å redusere disse.

– Men det er ingen unnskyldning å skylde på avgiftene, det er fortsatt slik at råoljeprisen virker inn, og selvfølgelig marginer.

Skulle det vise seg at forbrukerne ikke opplever en prisreduksjon ved årsskiftet, varsler finansministeren at det trolig blir et nytt møte.