
Hjelp! Jeg skal ha julemiddag! Arne Hjeltnes viser deg hvordan
Programleder Arne Hjeltnes og kokk Tina Marie Dingsøyr Vik gir deg oppskriftene som sikrer deg god stemning rundt middagsbordet i jula.
I en hektisk førjulstid er det mange som allerede blir nervøs med tanke på julemiddagen.
I programmet «Julefest - med Arne og Tina» tar programleder Arne Hjeltnes og kokk Tina Marie Dingsøyr Vik seerne med til Røros for å lage julemat.
I det første av tre programmer viser de seerne hvordan de enkelt kan lage spennende førjuls- og romjulstapas som oppladning til de store julerettene.
Her er oppskriftene fra «Julefest» mandag 8. desember:
Gravet laks med eggerøre, sennepsdressing og vårløk/agurksalat
4 personer
GRAVET LAKS
Ca 60 g gravet pr person
Kutt laksen i små terninger. Hakk deretter raskt over et par ganger.
SENNEPSDRESSING
1 eggeplomme
2 ss fin Dijonsennep
3 dl rapsolje
1 sitron
Salt og pepper
Ha eggeplommen i en bolle sammen med sennepen, litt salt, kvernet svart pepper og litt sitronjuice. Rør godt sammen, spe i oljen under rask omrøring. Blir dressingen veldig tykk før all oljen er blandet inn, så spe med litt vann. Smak til med evt mer sitron, salt og pepper. Dressingen skal ha en god, sterk sennepsmak og en frisk smak av sitron.

EGGERØRE
8 egg
5 - 8 ss fløte
75 g saltet smør
Salt og pepper
Fordelen med å lage eggerøren over vannbad, er en kremete og smaksrik konsistens. Sett på et vannbad, det skal ikke fosskoke. Ha egg, fløte og smør i en bolle, og sett den oppå vannbadet. Rør underveis. Når eggerøren har satt seg, tas den av vannbadet. Smak til med litt salt og kvernet svart pepper til slutt. Ha evt i litt mer smør.
VÅRLØK/AGURKSALAT
4 stk vårløk
En halv agurk
1 liten bunt dill
1 pepperrot
1 eple
Olivenolje
1 sitron
Salt og pepper
Vask og rens vårløken. Kutt den i tynne skiver på skrå. Kutt deretter agurken i tynne strimler på skrå. Plukk dillen og kutt eplet i tynne strimler. Ha litt sitronjuice over eplet for å unngå oksidering. Legg alt unntatt eplet i en bolle. Ha på litt olivenolje, sitron, litt salt og kvernet svart pepper. Gjøres rett før servering.
Opplegging: Legg gravlaksen i bunnen, jevnt fordelt utover. Legg eggerøren oppå gravlaksen. Fortsett med topper av sennepsdressingen, og avslutt med å legge salaten øverst. Strø så over eplestrimlene, og riv litt pepperrot på toppen.
SPEKEMAT MED HJEMMEBAKT FLATBRØD, SENNEP OG RØROS SKJØROST
4 personer
FLATBRØD
250 g rugmel
250 g byggmel
250 g sammalt hvetemel
1 ts salt
5 dl kaldt vann

Bland alt mel og salt i en kjøkkenmaskinbolle. Bruk eltekroken, og start maskinen. Spe i vannet og la deigen elte i ca. 10 min.
Ha godt med mel på kjøkkenbenken og la deigen hvile i 5 minutter under et kjøkkenhåndkle. Flatbrødet er en ugjæret bakst så deigen skal ikke heve.
Sett på takken, pass på så den ikke er for varm. Kutt så små emner av deigen og kjevle dem fra midten og utover til de er så tynne som mulig.
Bruk en flatbrødleiv til å løfte opp det ustekte flatbrødet og stek det på takken. Når det har fått en fin og gyllenbrun farge, snus flatbrødet og stekes det til samme resultatet på den andre siden.
Oppbevar flatbrødet på ett tørt sted, gjerne pakket inn i gråpapir.
Flatbrødet serveres med fenalår, gode vellagrede skinker, fin Dijon sennep og Skjørost fra Røros, alternativt Cottage Cheese.
LUTEFISK MED GRØNN ERTEPURÉ, MANDELPOTETER, SENNEPSSAUS OG BACON
4 personer
Ca 90 g beinfri lutefisk pr person
Salt lutefisken godt, sett den i kjøleskapet i 20-30 minutter (Smaken blir bedre, og fisken fastere).
Kutt fisken i fine stykker. Smør litt ribbefett eller smør i en ildfast form, og bak fisken i ovnen på 200 grader til den er ferdig - ca 15 minutter. Dekk gjerne fisken med aluminiumsfolie.
SENNEPSSAUS

50 g smør
50 g hvetemel
3 dl h-melk
3 dl kremfløte
Grov Dijonsennep
Fin Dijonsennep
Salt og pepper
Smelt smøret i en kasserolle og rør inn melet. Spe i melk og fløte, rør godt. Sausen skal småkoke til en tykk og glatt konsistens. Rør underveis, for å unngå klumper og at den ikke svir seg. (Tips: Sett en liten rist underkasserollen. Tilberedningstiden blir litt lengre, men sausen blir ikke svidd.) Det er viktig at sausen får kokt lenge nok, for å få vekk melsmaken.
Til slutt smakes sausen til med fin og grov sennep, litt salt og kvernet svart pepper. Sausen må ikke koke etter at sennepen er tilsatt, da kan den sprekke.
BACONSMØR
200 g bacon
Ribbefett
1 liten bunt gressløk
Kutt baconet i fine terninger og stek det gyllenbrunt i stekepanne med litt ribbefett. Rett før servering tilsettes finhakket gressløk. Ikke ha i gressløken for tidlig, da blir den blass og brun.
GRØNN ERTEPURÉ
250 g frosne selskapserter
0,5 dl fløte
0,5 dl H-melk
Smør
Salt og pepper
Tin ertene og ha de i en kasserolle. Tilsett fløten og la det koke i et par minutter. Kjør ertene med en stav mikser. Tilsett litt smør under miksing, og smak til med litt salt og kvernet svart pepper.
MANDELPOTETER
4 mandelpoteter, medium størrelse
Skrell potetene og kok forsiktig i vann (fosskoking gjør at potetene smuldrer opp). Alternativt kan potetene dampes i stekeovn med dampfunksjon, eller i en kasserolle med rist.
Ved servering kuttes potetene i fine skiver.
MATJESSILD MED FLATBRØD, RØDLØK, EGG OG DILL
4 personer
4 Flatbrød (Se oppskrift)

4 benfrie fileter matjessild
1 rødløk
1 liten bunt dill
2 hardkokte egg
1 boks Rørosrømme
150 g saltet smør
Ta matjessilden ut av laken og legg på kjøkkenpapir til avrenning.
Kutt silden i 2 cm skiver på tvers. Brun smøret. Plukk dillen og finhakk rødløken. Hardkok eggene i 11 minutter. Avkjøl eggene i kaldt vann, skrell og kutt i små terninger. Ha Rørosrømmen i en sprøytepose.
Bruk flatbrødet som tallerken, og fordel matjessilden fint utover. Legg på rødløk, dill og egg. Sprøyt topper av Rørosrømmen på silden, og avslutt med litt brunet smør over.
RØKT REINSDYRKREM OG CARPACCIO MED LØYROM OG RØDLØK
4 personer
REINSDYRCARPACCIO OG RØKT REINSDYRKREM
400 g flatbiff av reinsdyr
200 g renskåret, røkt reinsdyrhjerte
Ca 50 g creme fraiche
125 g kremost naturell eller Philadelphiaost naturell
Renskjær flatbiffen. Rull den stramt i plastfolie til en fast pølseform. Legg den i fryseren natten over.
Renskjær reinsdyrhjertene, og ha dem i en hurtigmikser. Kjør det raskt, tilsett creme fraichen og naturellosten. Bland til en jevn krem. Ikke rør for lenge, da kan kremen sprekke. Konsistensen skal være litt løsere enn leverpostei. Oppbevares kjølig i en sprøytepose dekket med aluminiumsfolie, for å unngå at kremen oksiderer.

Del bakepapir i ca 5 cm brede og 12 cm lange strimler. Beregn to strimler pr carpaccio. Skjær det frosne reinsdyrkjøttet i tynne skiver, ca 4 skiver pr person, eller ca 8 skiver hvis retten skal deles mellom flere.
Skivene skal være litt mindre enn bakepapirremsene slik at bakepapiret dekker kjøttet.
Legg skivene på bakepapiret, de skal overlappe hverandre slik at de henger sammen. Legg så det andre bakepapiret over. Når alle er ferdige, legges de lagvis oppå hverandre. Dekk med platfolie, og oppbevar i kjøleskapet.
SOPPCHIPS
3 stk sjampinjonger
Skjær sjampinjongene i tynne skiver og tørk dem i ovnen på 90 grader i 2-3 timer, til de er sprø. Dette kan med fordel gjøres på forhånd, de holder seg godt.
SOPPOLJE
50 g tørket skogsopp
3 dl rapsolje
Salt
Ha soppen i en kjele sammen med oljen og en liten klype salt. La det stå og putre i en halvtime. Oppbevares kaldt.
TILBEHØR
1 rødløk
2 hele sylteagurker
1 liten bunt bladpersille
Ca 100 g løyrom
Kutt sylteagurken i mindre biter. Finhakk rødløken og bladpersillen. Ha løyromen i en sprøyte pose.
Opplegging: Legg to striper med den røkte reinsdyrkremen på en tallerken. Ha litt mellomrom mellom stripene. Legg på sylteagurken mellom stripene, og så en stripe krem oppå sylteagurkene. Ta carpaccioen ut av fryseren, legg den over kremen og fjern bakepapiret. Når carpaccioen er tint, kan du krydre den med litt havsalt og kvernet svart pepper. Legg en stripe løyrom over kjøttet, ha på rødløk, bladpersille, soppolje og soppchips.
WALDORFSALAT
4 personer
6 epler
5 stilker stangselleri (ta vare på bladene)
En kvart ananas
100 g valnøttkjerner
2,5 dl majones
2,5 dl pisket kremfløte
En halv sitron
300 g blå druer (steinfrie)
Eple, stangselleri og ananas kuttes i fine terninger. Spar på stangselleribladene til dekor. Ha litt sitronsaft på eplene slik at de ikke oksiderer og blir brune. Hakk valnøttene ned til grove biter og del druene i to. Legg noen druer og valnøtter til side, de skal brukes til pynt. Bland majones og pisket kremfløte. Bland inn resten av ingrediensene. Smak til med litt salt, kvernet svart pepper og sitron.

Ved opplegging, toppes Waldorfsalaten med råkostsalat, druer, valnøtter og stang selleriblader.
MAJONES
1 eggeplomme
1 ts Fin Dijonsennep
3 dl rapsolje
Cayennepepper
Sitron
Salt og pepper
Visp sammen eggeplommen, sennepen, cayennepepperet, litt salt og kvernet svart pepper. Spe med oljen i en tynn stråle under hurtig visping, til majonesen har fått en tykk og fin konsistens. Smak til med litt salt, kvernet svart pepper og sitron saft.
RÅKOSTSALAT
1 stk rødbete
1 stor gulrot
En kvart sellerirot
En liten bunt bladpersille
Olivenolje
Salt og pepper
Rødbetene kuttes først i tynne skiver, deretter i tynne strimler. Legg dem i vann (en del av fargen går ut i vannet og det forhindrer at de andre grønnsakene blir helt lilla). Selleriroten og gulroten kuttes på samme måte. Så blandes grønnsakene sammen. Ha på hakket bladpersille, litt olivenolje, salt og kvernet svart pepper.
MULTEKREM MED TJUKKMELKSLAPPER
TJUKKMELKSLAPPER
5 dl Røros Tjukkmelk
2 egg
75 g sukker
0,5 ts natron
0,5 ts hornsalt
4,5 dl hvetemel

Visp egg og sukker godt sammen for hånd. Tilsett litt av Tjukkmelken. Ha så i mel, natron, hornsalt og resten av Tjukkmelken. Rør til alt er glatt. Dekk røren med aluminiumsfolie (for å unngå oksidering), og sett den i kjøleskapet i et døgn.
Stek lappene på en takke eller i en stekepanne med smør. Pass på temperaturen, det skal ikke være for varmt.
MULTEKREM OG MULTESIRUP
4 dl multer
6 dl kremfløte
1 dl melis
1 vanilje stang
Sukker
Lakka, multelikør
Ha multene i en sil og sett denne over en dyp bolle. Dekk med plastfolie, og la multene renne av - helst natten over. Den avrente saften brukes til sausen.
Pisk fløte og melis til en luftig krem, vend inn multene (for søtere krem, tilsettes mer melis).

Ha multesaften i en kasserolle. Spe evnt med vann, dersom det er lite multesaft. Det skal være ca 5 dl saft. Tilsett 1,5 dl sukker, frøene av en vanilje stang og en god klunk Lakka. La det koke ned, til boblene begynner å bli veldig små. Har du sukkertermometer, så skal det måle 110 grader når sirupen er ferdig.
Tips: En annen måte og sjekke det på, er å ta ut litt av sirupen på en tallerken når boblene begynner å bli små. Da ses konsistensen på sirupen, og om den evnt må koke litt til. Er den blitt for tykk, så spe den ut med litt vann.
Avkjøl og oppbevar sirupen i romtemperatur eller kjøleskap. Settes den i kjøleskap, så husk å ta den ut i god tid før den skal brukes. Varm den evnt forsiktig opp for å få riktig konsistens.
Ved servering så legges multekremen i et fint glass , hell litt sirup oppå og serverer Tjukkmelkslappene ved siden av. Da er det bare å fylle lappene - og nyte kremen som er fylt med skogens gull.
Det neste programmet av «Julefest - med Arne og Tina» sendes 22.desember kl 20.00 på TV 2.