Mamma advarer: – Denne feilen tok livet av sønnen min

Mammaen til lille Cameron (1): – Ingen sa noe til meg. Ikke før det var for sent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare dager før han skulle fylt ett år, var lille Cameron Wagner involvert i en tragisk bilulykke.

Hadde han vært annerledes spent fast til barnesetet sitt, og hadde setet vært snudd rundt, ville han trolig vært i live i dag.

PÅ SYKEHUSET: Holly med en bevisstløs Cameron i armene. Foto: Facebook
PÅ SYKEHUSET: Holly med en bevisstløs Cameron i armene. Foto: Facebook

I mai 2013 kjørte hans far av veien, med Cameron sittende i et fremovervent barnesete. Camerons tre år gamle bror satt ved siden av ham.

Bilen krasjet, og den snart ett år gamle gutten ble slynget ut av setet og kastet gjennom frontruta. Mens broren og faren overlevde det dramatiske krasjet, døde Cameron.

I tillegg til at barnesetet vendte fremover i bilen, var kun de to øverste selene i stolen spent fast i setet uten at den livreddende brystspennen var dratt opp. De to selene revnet da bilen krasjet. 

I KOMA: Cameron døde 16 dager etter bilulykken.
I KOMA: Cameron døde 16 dager etter bilulykken.

Dette mener moren hans Holly Wagner (23) var årsaken til at Cameron ble kastet ut av bilen. Hun har opprettet Facebook-siden «Cameron' Story is Saving Lifes», som snart teller 18.000 'likes'. Målet er å unngå at andre foreldre gjør samme feil som henne.

Hun har også skrevet et blogginnlegg om ulykken. Innlegget spres som ild i tørt gress.

I BAKSETET: 11 måneder gamle Cameron Wagner sover i barnesetet sitt. Guttens mor delte bildet på Facebook, men ingen fortalte henne at hun hadde gjort noe livsfarlig... Foto: Cameron' Story is Saving Lifes
I BAKSETET: 11 måneder gamle Cameron Wagner sover i barnesetet sitt. Guttens mor delte bildet på Facebook, men ingen fortalte henne at hun hadde gjort noe livsfarlig... Foto: Cameron' Story is Saving Lifes

– Jeg er kvinnen som vil fortelle deg at du spenner barnet ditt feil fast. Og vet du hvorfor? For nå går det ikke en eneste dag hvor jeg ikke ønsker at noen hadde fortalt meg at jeg sikret barnet mitt feil. Ikke før det var for sent, blogger Holly.

FØR DET SMALT: Cameron elsket pasta og å sitte ute i solen. Foto: Facebook
FØR DET SMALT: Cameron elsket pasta og å sitte ute i solen. Foto: Facebook

Les hele innlegget under!

Ba om å gi gutten fred

Camerons lille kropp landet i grøftekanten, og ble gjenopplivet bare minutter etter ulykken. Likevel - etter 16 dager og åtte operasjoner, ba familien legene om å gi Cameron fred.

Guttens kropp avviste all næring, og det var ingen tegn på at han kom til å overleve. 

Camerons mamma skal ha blitt fortalt at sønnen trolig ville vært i live i dag hvis han hadde vært spent fast med ryggen mot kjøreretningen og med brystspennen riktig plassert på selene.

SLIK SKAL DET GJØRES: Holly har lagt ut dette bildet på Facebook-siden for å vise hvor brystspennen skal festes på et barn i bilen. Foto: Facebook
SLIK SKAL DET GJØRES: Holly har lagt ut dette bildet på Facebook-siden for å vise hvor brystspennen skal festes på et barn i bilen. Foto: Facebook

– Nedslående 

Bare 41 prosent av barn mellom ett og fire år sitter bakovervendt i bilen. 

– Det er nedslående at så mange små barn sitter feil vei. Barn opp til tre år har fem ganger større risiko for å bli drept eller skadd ved en kollisjon hvis de sitter i kjøreretningen i stedet for bakovervendt, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Loven sier at barn skal sitte bakovervendt til de veier ni kilo. Det er et for tidlig tidspunkt å snu barnet fremover på, mener både Trygg Trafikk og If.

– Vi håper at barna kan sitte bakovervendt til de er fire år, i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

For forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor.

– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier Nilssen.

Her er Hollys blogginnlegg:

«Har du noen gang sett noen gjøre noe du visste var galt, men du var for redd til å si det til dem? For eksempel... La oss si at du vet mye om barns sikkerhet i bilen, og du ser en dame på parkeringsplassen utenfor en butikk som lar barnet sitte vendt fremovervendt i bilen - og du vet at barnet skulle ha vært bakovervendt med selene festet ordentlig. Du kjenner henne ikke, så du tror at det er best hvis du ikke blander deg. Trolig blir hun sint, eller så tror hun at du er hysterisk.

FEIL!

Jeg kan ikke si det tydelig nok: Fortell dem hvordan det skal gjøres! Jeg var moren som plasseret barnet mitt - det viktigste i hele verden - i et sete som var vendt feil vei. Jeg var moren som delte bilder av ham i barnesetet på sosiale medier. Ingen påpekte for meg at jeg gjorde noe galt.

Jeg var moren som sendte barna mine i andres biler fordi jeg antok at de var trygge. Jeg var moren som kjørte flere hundre mil i bilen uten å bekymre meg. Jeg trodde at alt var perfekt... Før det var for sent. 

Det tar bare ett sekund å endre livet ditt .

Min sønn var 11 måneder og 27 dager gammel da min ( nå eks-) kjæreste ikke stanset for et stoppskilt. Den perfekte lille babyen min fløy gjennom frontruta, og ble funnet død i veikanten.

Han ble gjenopplivet og var 16 dager på sykehuset. Han hadde åtte operasjoner de tre første dagene, men hjernen hans var skadet. Kroppen ville ikke ha næring, og barnet mitt var sultent.

Jeg hadde to valg :

1. La ham sulte i hjel

2. Avslutte livsforlengende behandling

13. mai 2013 fikk Cameron vinger.

Nå er jeg moren som ikke får sove om natta. Jeg er moren som bruker tid og krefter på å unngå barneklær i butikken. Jeg er moren som har lært av mine feil. Jeg er kvinnen som vil fortelle deg at du sikrer barnet ditt FEIL.

Og vet du hvorfor?

For det går ikke en eneste dag uten at jeg skulle ønske at noen hadde fortalt meg at jeg gjorde feil. Ikke før det var for sent».