Audi jobber med elbil, først ut er R8 og så skal det sannsynligvis komme en crossover/SUV fra tyskerne. Det er grunn til å vente at den vil få med seg designelementer fra denne: TT Offroad Concept.
Audi jobber med elbil, først ut er R8 og så skal det sannsynligvis komme en crossover/SUV fra tyskerne. Det er grunn til å vente at den vil få med seg designelementer fra denne: TT Offroad Concept.

Audi skal ta opp kampen mot Tesla

Snart klart for spennende elbil.

Selv om de er store i Norge, er Tesla i verdensmålestokk fortsatt et bitte lite bilmerke. I praksis har de nok også lenge gått litt under radaren hos de andre bilprodusentene, som har avskrevet Tesla som både sært og smått.

Men store framganger det siste året, har gjort at flere har våknet opp. Både det at Tesla-salget har begynt å ta av og at kundene deres er usedvanlig godt fornøyd med bilene sine, har blitt lagt merke til. Og når markedet for elektriske biler vokser, er det flere som vil være med på moroa.

En Audi ble best av 16 millioner bruktbiler

Sjefen bekrefter

En av dem er Audi som nå bekrefter at de har seriøse elbilplaner, planer som kan ligne litt på det Tesla driver med.

Neste år skal Audi komme med en elektrisk versjon av superbilen R8. Den blir først og fremst en smakebit og et utstillingsvindu på hva Audi kan få til på dette området. Men samtidig skal den også bane vei for en bil som bør ha langt større potensiale.

Audi-sjef Rupert Stadler bekrefter nå at deres ingeniører er i gang med å utvikle en elbil som skal møte de amerikanske kravene for nullutslippsbiler. Han sier også at dette trolig blir en crossover /SUV– men at utviklingen fortsatt pågår og at biltypen ennå ikke er endelig bestemt.

Dette er SUV-ene med flest feil og problemer

Større trussel

Det siste kan naturligvis være en liten finte, for å ikke røpe for mye til konkurrentene. Samtidig er det nærliggende å tenke at Audi vil svare på Teslas kommende Model X. Det er en stor SUV, som baserer mye av teknikken på det vi i dag finner i Tesla Model S.

For de andre premium-produsentene er Model X en langt større trussel enn Model S. I dette segmentet handler mye om SUV nå. Kundene vil ha store, høyreiste biler med vekt på design.

Det er slett ikke tilfeldig at premium-produsentene de senere årene har økt SUV-utvalget sitt betraktelig. Her vil Model X kunne konkurrere direkte mot særlig de tyske premium-produsentene. Og det kan de ikke bare sitte stille og se på.

Presser prisene

Her i Norge har Tesla fått solid drahjelp av alle elbil-fordelene, som gjør at bilene deres relativt sett blir mye rimeligere enn sammenlignbare konkurrenter som går på bensin eller diesel.

I andre markeder mangler de disse fortrinnene. Men samtidig jobber Tesla hardt med å få opp volumet og presse prisene på teknologien – slik sett kan bilene deres bli adskillig rimeligere i framtiden.

Tesla lover ny modell til "halv pris"

Vil bli størst

Hos Audi har man så langt vært litt lunkne til rene elbiler. I stedet har ladbare hybrider hatt høy prioritet de siste årene. Deres A3 e-Tron har fått svært mye oppmerksomhet, og kommer på det norske markedet gunstig ut prismessig.

Ambisjonen til Audi er å passere BMW som verdens største premiumprodusent innen slutten av dette tiåret. For å klare det skal Audi blant annet lansere en rekke nye modeller, og i denne produktmiksen blir også elbiler viktige.

Her får du nesten elbil "på kjøpet"

Dette er en lekker Audi som få skal kjøpe