Sjokoladekake og kokosboller uten egg, melk og hvetemel. Foto: TV 2
Sjokoladekake og kokosboller uten egg, melk og hvetemel. Foto: TV 2

Julesnadder uten egg, melk og hvetemel

Sjokoladekake og kokosboller

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppskriftene er hentet fra boken "Allergi og mat-intoleranse - håndbok for et godt liv", Kom Forlag.


Sjokoladekake
Uten egg, melk og gluten
4 ½ dl Toro lys melblanding
2 dl sukker
1 ss bakepulver
3 ss kakao
1 krm salt
2 ta vaniljesukker
1 dl soya, havre eller rismelk eller eplejuice eller vann
1 dl varmt vann ca 60 oC
1 dl smeltet margarin uten melk

Bruk en kjøkkenmaskin.
Bland sammen de tørre ingrediensene i bakebollen.
Varm vannet til 60 grader, tilsett resten av væsken, smelt smøret og hell over de tørre ingrediensene, mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet.
Når alt har blandet seg, skru opp hastigheten og visp røren i 1-2 min.
Fyll i smurt form 22 cm (eller i muffinsformer), og stek på nederste rille i varm stekeovn, ved 175 grader i 40 -45 min.
Tips: Til muffins, bland inn 1 ss ekstra mel i røren.

 

Kokosboller
Uten egg, melk og gluten

2 dl vann
5 dl sukker
8 plater gelatin
100 g sjokolade uten melk
2 ss koksfett
1 ss kokos

Bruk en kjøkkenmaskin
Kok vann og sukker på svak varme i ca 3 min.
Bløt opp gelatin i kaldt vann, klem ut vannet og smelt gelatinen i det varme sukkervannet.
Avkjøl litt og ha over i arbeidsbollen. Pisk massen kraftig i 10 -15 min, til den blir kald. Massen får en hvit farge og vil utvide seg ”enormt” i bollen.
Når massen er stiv, ha den over i en sprøytepose og lag små topper på et brett med bakepapir.
Smelt sjokoladen forsiktig i kokosfettet over et vannbad.
Dypp de små toppene først i den smeltede sjokoladen og så i kokos.
Sett tilbake på brettet og avkjøl godt i kjøleskapet.