– Det er dumt av meg å røpe det nå, men planen er å gjøre det samme i VM

Sundby viste frem superrykket og var overlegen i ny norsk storeslem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillehammer/Oslo (TV 2 Sporten): Martin Johnsrud Sundby satte nok en gang resten av verdenseliten på plass søndag.

I det avsluttende rennet av minitouren på Lillehammer, en 15 kilometer lang jaktstart i klassisk stil, var han i en egen klasse og vant både rennet og minitouren sammenlagt. 

Med et rykk verdig en Petter Northug i storform, stakk han fra Finn Hågen Krogh i den siste bakken og kontrollerte til seier. Etter målgang advarte han konkurrentene om at han har planer om å gjøre det samme i VM senere denne vinteren.

– Har aldri vært så sterk som jeg er nå
– Det er dumt av meg å røpe det nå, men det er det som er planen. Og på mine gode dager tror jeg at jeg har muligheten til å øke det lille kneppet som gjør at de andre blir litt demotiverte. Avslutningen i dag er ikke så langt unna den vi kommer til å se i Falun til vinteren. På femmila har vi Mørdarbakken, som er ganske lik den vi hadde her i dag, så det er klart at jeg har trent på det, sa han til TV 2.

Lagkameratene til Sundby gjorde en mildt sagt brukbar jobb de også og sørget for femdobbelt norsk. 

Det betyr at de norske herrene tok åtte av ni pallplasser på de tre dagene på Lillehammer. Legger man til kvinnenes fullklaff, tok Norge 17 av de totalt 18 plassene på pallen.

Landslaget, og spesielt Sundby, har vært overlegne så langt i år, og 30-åringen er klar i målet når han blir spurt om hvordan formen er.

– Jeg har aldri vært så sterk som jeg er nå. Men jeg vet jo ikke om dette er taket mitt, eller om jeg har mer å gå på. Men ifølge treningsplanen jeg har lagt skal det være litt mer overskudd å hente, men jeg går fort på ski nå, sa han.

Følg vintersport i vårt livesenter

«Sundby-støtet»
Finn Hågen Krogh gikk ut 20 sekunder foran Røa-gutten, men det forspranget var tatt igjen halvveis.

Krogh maktet å holde følge med verdenscuplederen i noen kilometer, men i det kuperte terrenget på den siste runden måtte han til slutt strekke sverd.

Sundby satte inn sitt karakteristiske støt i den siste bakken, og 24-åringen fra Alta kunne ikke gjøre annet enn å finne sitt eget tempo. Det tempoet holdt til andreplass, 16 sekunder bak Sundby i mål.

Etter målgang nærmest lovpriste Sundby løpet til Krogh.

– Jeg hadde en bra dag i dag, men jeg må gi ganske mye ære til Finn for den jobben han gjør foran der alene. Han gjør et fantastisk godt løp, og vi bruker lang tid på å gå han inn - lengre tid enn jeg hadde sett for meg. Han gikk styggfort, så jeg var skeptisk helt til jeg snudde meg på toppen av den siste bakken. Planen min i dag var å gå «all out» i den siste bakken og ikke snu meg før jeg var på toppen. Heldigvis hadde jeg da fått noen sekunder, men det er ikke noe maskineri, nei. Det er en kropp som jobber så hardt den kan i 15 kilometer, og i dag var den sterkest, sa han til TV 2. 

I kampen om tredjeplassen spurtslo Sjur Røthe Pål Golberg, mens klassiskeksperten Didrik Tønseth, som startet helt nede på 21. plass, sørget for femdobbelt norsk med et renn av de sjeldne.

Calle Halfvarsson ble den første ikke-norske på resultatlisten på sjetteplass.

Northug: – Ikke bekymret
En som ikke leverte det mange hadde forventet, var Petter Northug.

28-åringen ble disket i semifinalen på sprinten fredag, klarte ikke å hevde seg på lørdag, og gikk søndag inn til en relativt anonym, om det kan sies om noe Northug gjør, 15. plass.

– Fredag var vel årsbeste rent følelsesmessig, men på lørdagen leverte jeg ikke. I går var jo den viktigste dagen med tanke på denne touren, og der falt jeg litt igjennom. At jeg faller gjennom kan skje på denne tiden av året. Det kan svinge litt. Jeg er ikke bekymret. Jeg har fått gode konkurranser her, og det tar jeg med meg videre. Så får vi bare glede oss over at det er nok nordmenn i toppen. Da er det greit at jeg plasserer meg litt lenger ned på listen, sa han til TV 2.

– Men hvor god blir Petter i år. Har han samme spurten?

– Jeg føler meg sterk på oppløpene, absolutt, så det er jeg ikke bekymret for.