FØRST I LØYPA: Nordmennene, med Martin Johnsrud Sundby i spissen, setter svenskene i skyggen både i løypa og i banken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
FØRST I LØYPA: Nordmennene, med Martin Johnsrud Sundby i spissen, setter svenskene i skyggen både i løypa og i banken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Så stor er lønnsforskjellen på de norske og svenske skiløperne

– Vi har det ikke spesielt bra, sier Calle Halfvarsson.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De svenske skiløperne har fått en mildt sagt beskjeden start på sesongen sammenlignet med sine naboer i vest.

For mens Norge har tatt 19 pallplasser allerede denne sesongen, står svenskene med én. 

Ifølge en artikkel i den svenske avisen Expressen har ikke svenskene mye å glede seg over utenfor sporet heller.

Følg vintersport i vårt livesenter

Nesten én million mindre
Svenskene tjener nemlig betydelig mindre enn nordmennene.

Bare se her.

Grunnlønnen til de svenske landslagsløperne ligger på 120 000 svenske kroner. De norske ligger på alt fra 220 000 til 500 000, avhengig av om du er ny på landslaget, forrige sesongs resultater og flere andre faktorer. 

De beste ligger angivelig på 500 000, men Therese Johaug, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby, stjernetrioen, får 600 000 ekstra i året. Totalt ligger trekløveret da på cirka 1 110 000 kroner i året, skriver den svenske avisen.

Den alltid sitatvennlige Halfvarsson er ikke spesielt tilfreds med akkurat det. Deltar han på fem sponsoroppdrag i året for forbundet, vil han få ytterlige 75 000 kroner årlig. Det gir han en totallønn på 195 000, altså cirka 900 000 mindre enn Sundby og co.

– Man vil jo alltid ha det bedre. Vi må bare være ærlige og konstatere at vi ikke har det spesielt bra. Med Johnsrud Sundbys lønn kunne jeg hatt et bedre treningsliv. Da hadde jeg hatt råd til å reise til plasser hvor treningsforholdene er optimale, sier 25-åringen til avisen.

–Kunne det ha gjort resultatene dine vesentlig annerledes?

– Ja, det er klart.

Svenskene har aldri tjent bedre
Men svenskene har hatt det verre før.

I fjor var nemlig lønnen betydelig lavere.

– Vi økte grunnsatsen fra 70 000 til 120 000 kroner i år. Og da må man huske at det bare lå på 25 000 da Gunde Svan var landslagssjef, sier Johan Sares i Det svenske skiforbundet. 

Det er også mulig å pynte på inntektene ved å vinne internasjonale konkurranser.

Skulle Halfvarsson vinne gull i Falun-VM denne sesongen, vil han få en bonus på 150 000 kroner. Skulle han vinne et verdenscuprenn, vil han kunne innkassere 50 000.

En svensk krone tilsvarer 0,95 norske.