Eckhoff tok sin første verdenscupseier

– Det har ikke helt gått opp for meg, sier hun til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Östersund/Bergen (TV 2): Tiril Eckhoff er flere ganger blitt nevnt som Tora Bergers arvtaker som den nye norske skiskytterdronningen.

Lørdagen viste 24-åringen hvorfor: Fossum-jenta knuste alle i sporet og vant sprinten i Östersund. Eckhoff pådro seg én bom på siste skyting, men gikk som en virvelvind og vant sin første individuelle verdenscupseier.

Eckhoff gikk ut på 3. plass fra siste stående skyting, men utklasset samtlige konkurrenter i den siste runden inn mot mål.

Eckhoff: – Har ikke gått opp for meg

Da er det lov å glise bredt etter målgang.

– Det er helt utrolig! Det er tøft å vinne sin første seier. Dette har ikke helt gått opp for meg. Jeg hadde ikke trodd den første seieren skulle komme i dag, sier Eckhoff til TV 2.

Og fortsetter:

– Det er innmari kult å slå tilbake og vise at vi er gode nok for toppen. Vi fikk skikkelig kritikk etter normalen (torsdag). Da merket jeg at jeg ble forbanna. Da er det godt å vise at en norsk kvinne kan stå på toppen, sier Eckhoff.

Etter normaldistansen, der Eckhoff ble nummer syv, fikk hun spørsmål fra TV 2 om hvor lang tid det skulle ta før hun slo OL-dronningen Darja Domratsjeva.

– Gi meg noen år til på baken, så skal jeg knuse henne, sa Eckhoff torsdag.

– Det tok ikke så lang tid, Tiril?

– Haha. Nei. Tydeligvis har sengen hjulpet på... Dette er helt utrolig!

– Hvordan skal dette feires?

– Eh, nei, jeg vet ikke. Jeg har jo aldri gjort dette før, smiler 24-åringen.

Stoltenberg: – Tiril er rå

TV 2s skiskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg er over seg av begeistring for triumfen.

– Tiril er rå. Hun leverte et fantastisk løp. Selv ikke Tora Berger kunne gjort det noe særlig bedre, sier han til TV 2.

– For tidlig å snakke om ny dronning

Og nettopp Berger er Eckhoff – som nevnt – blitt sammenlignet mye med de siste par sesongene.

Berger selv fulgte Eckhoffs triumfferd fra sidelinjen i Östersund.

– Det Tiril gjorde var vanvittig bra. Det var veldig artig å se henne stå øverst på pallen, sier Berger til TV 2.

– Er du overrasket over at hun tok sin første verdenscupseier i dag?

– Egentlig ikke. Jeg synes hun har gjort en veldig bra jobb i mange år. Hun presterte bra i fjor og fikk trygghet gjennom det. Så kom hun hit og klarte å levere på topp når det gjaldt Det er ikke «bare bare» å sanke seirer i verdenscupen, sier hun.

– Det har nok vært litt ekstra press på henne når hun skal ta jobben selv. En slik seier kan lette litt på presset, men det er en lang sesong, minner gravide Berger om.

Stoltenberg mener uansett det er gode grunner til å forvente flere prestasjoner i «Berger-klassen» fra Eckhoff.

– Hun minner veldig om Tora i måten å gå på, og måten hun strukturerer løpet sitt. Tiril går gjerne veldig tøft ut fra start og leverer gode sisterunder. Det gjorde også Tora, sier han.

– I tillegg er Tiril god i både sporet og på standplass. Hun har en svært god balanse i totalpakken sin. Tiril har også en herlig positiv tilnærming til det hun holder på meg. Det hjelper også i motgang, sier Stoltenberg. 

Han maner likevel til ro når det gjelder altfor store forventninger.

– Det er litt for tidlig å snakke om at vi har fått en ny skiskytingsdronning. Samtidig er det herlig å se at Tiril innfrir allerede i det andre løpet uten Tora på landslaget, sier Stoltenberg.

Tror på mer jubel på jaktstarten

Nå skal Eckhoff gå først ut på søndagens jaktstart. Det blir en ny opplevelse.

– Jeg har aldri startet som nummer en før. Vi får se hvordan jeg takler det, sier hun til NRK.

Stoltenberg mener det er god grunn til å håpe på mer jubel.

– Det er såpass jevnt på resultatlistene at Tiril vil kjapt på besøk i sporet. Men hun har vist tidligere at hun takler fellesstarter og dueller på standplass bra. Ikke minst med suksessen i OL. Hun må bare tenke på å gå sitt eget løp. Mulighetene er i hvert fall der, og jeg tror Tiril kan klare å vinne igjen, sier han.

Eckhoffs beste resultat i verdenscupen før lørdagens sprint var 3. plassen på jaktstarten i Le Grand Bornand forrige sesong, samt 3. plassen – og bronsen – på fellesstarten i OL i Sotsji.

Eckhoff tok også OL-bronse på kvinnestafetten, samt gull på mixstafetten.

Tungt for Domratsjeva

Det var for øvrig tsjekkiske Veronika Vitkova som tok 2. plassen, mens fjorårets finske verdsenscupvinner Kaisa Mäkäräinen knep 3. plassen.

Forhåndsfavoritt – og vinner av torsdagens normaldistanse – Darja Domratsjeva fikk det tyngre lørdag og endte på 6. plass.

PS! Kuriøst nok var det nettopp i Östersund at Eckhoffs storebror – Stian Eckhoff – tok sine to eneste verdenscupseirer. 35-åringen er nå landslagstrener nettopp for kvinnelaget.