– Faren til terrorsiktet (23) reiste til Syria i sommer

Faren til norsk-pakistaneren som ble pågrepet av PST fredag, skal ifølge TV 2s kilder ha reist til Syria i sommer. Mannen er domfelt en rekke ganger, deriblant for drap. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjoner som jobber mot ekstremisme mener enkelte familier støtter radikaliseringen.

BEKYMRET: Organisajoner som jobber med radikalisering i Norge, er bekymret for ekstreme foreldre. FOTO: Ola Haram / TV 2
BEKYMRET: Organisajoner som jobber med radikalisering i Norge, er bekymret for ekstreme foreldre. FOTO: Ola Haram / TV 2

 – Ja, vi har sett i en del tilfeller hvor de unge får støtte av sine foreldre, men også av nærmiljøet eller for eksempel andre ressurspersoner. Dette er folk vi skulle ønske var på vårt lag istedenfor at de faktisk er med å støtte barna i deres overbevisning, sier Linda Alzaghari, daglig leder i Minotenk til TV 2.

Linda Alzaghari er daglig leder i Minotenk. FOTO: Ola Haram / TV 2
Linda Alzaghari er daglig leder i Minotenk. FOTO: Ola Haram / TV 2

En 23 år gammel norsk-pakistaner ble i dag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og tatt inn til avhør. De mener han har kriget for en terrororganisasjon i Syria og har siktet han etter den såkalte «terrorparagrafen».

Ifølge TV 2s kilder reiste den terrorsiktedes 23-åringens far i sommer til Syria. Han er tidligere domfelt flere ganger, deriblant for drap. Mannen har ikke besvart TV 2s henvendelser. 

Ifølge kilder beskrives faren som et sentralt knutepunkt for det ekstreme islamistiske miljøet i Fredrikstad. 

Vanskeliggjør arbeidet

Flere organisasjoner som jobber mot ekstremisme mener enkelte foreldre støtter radikaliseringen av barna.

– I deres arbeid, hva ser dere? Er det fedre eller mødre som påvirker?

– Begge deler. Og det er jo slik at noen ganger når jeg har hatt samtaler med disse unge, så har jeg prøvd å spille på om ikke for eksempel mødrene deres blir veldig skuffet. Men så har de sagt at moren støtter deres valg. Da har man på en måte enda færre å spille på, og det er superviktig at disse har voksne personer rundt seg som kan holde de tilbake. De må ikke komme i en boble hvor alt handler om denne ideologien, sier Alzaghari til TV 2. 

Leder for organisasjonen LIM deler den samme erfaringen. 

– Ja, det har vi også erfart. At radikalisering kan være mer et familiefenomen som ikke bare gjelder unge personer. Det gjør det mye vanskeligere for PST og førstelinjeapparatet til å håndtere dette. For det er veldig viktig å få foreldrene med på laget når man ønsker å avradikalisere ungdommer, sier Sylo Taraku i LIM til TV 2. 

– For noen er løpet kjørt?

– Ja, når det gjelder de personene som allerede er radikalisert, som allerede er en del av et ekstremistisk miljø, så erfarer vi at løpet ofte er kjørt. Det er veldig vanskelig å avradikalisere dem. Fokuset må derfor være på forebygging av radikalisering og da nytter det å snakke med foreldrene på et tidligere stadium. For de fleste foreldre er villig til å samarbeide - det må man huske på, sier Taraku til TV 2.

Har du tips om nordmenn som kjemper for IS i Irak eller Syria? Da vil våre journalister snakke med deg. Send vanlig epost direkte til journalistene her. Eventuelt kan du sende melding / ringe kryptert.