FUNNET DØD: Jan Wiborg ble funnet død i København i 19947. Dødsfallet ble betegnet som et selvmord.
FUNNET DØD: Jan Wiborg ble funnet død i København i 19947. Dødsfallet ble betegnet som et selvmord.

Mysteriet fra 1994: Navngir torpedo i Wiborg-saken

En kjent politiinformatør med kontakter i Oslos kriminelle miljø, står nå frem med oppsiktsvekkende nye opplysninger i Wiborg-saken. Han navngir to kriminelle som skal ha fått torpedooppdrag mot den kjente sivilingeniøren Jan Wiborg, og oppdragsgiver skal ha vært en stortingsrepresentant!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et videointervju med ABC-nyheter forteller Tollefsen at han ved to anledninger, rett forut for Wiborg ble funnet i en blodpøl utenfor et hotell i København i 1994, overhørte samtaler mellom kjente figurer i Oslos underverden.

Temaet var et torpedooppdrag som angivelig skulle gå ut på å innkassere penger Wiborg skal ha lånt av en stortingsrepresentant. Den andre samtalen gjaldt et oppdrag med å «stoppe» Wiborg, som angivelig var på vei til København for å offentliggjøre det han visste om spillet rundt Hurum som ny hovedflyplass i Norge. 

Mistenkelig

Jan Wiborgs angivelige selvmord på hotell CabInn i den danske hovedstaden i juni 1994 har i tjue år vært gjenstand for en rekke spekulasjoner. Wiborg ble funnet naken i bakgården, og etter en summarisk etterforkning, uten obduksjon eller nærmere tekniske undersøkelser, konkluderte dansk politi med at Wiborg hadde tatt sitt eget liv ved å kaste seg ut av vinduet i 4.etasje.

I sin bok "Hvem drepte Jan Wiborg?" har forfatter Knut Lindh gjennomgått saken og etterforskningen på nytt, og konstaterer at selvmordsteorien må være feil, og at Wiborg ble myrdet. Lindh gir ingen pekepinn på gjerningsperson, men antyder at Wiborg ble tatt av dage fordi han visste noe om spillet rundt den nye hovedplassen og at værmålingene som til slutt felte Hurum var manipulert og forfalsket.

 – Interessant

Daværende stortingsrepresentant Hallgrim Berg (H), som var en av de siste som snakket med Jan Wiborg, mener Arne Tollefsens opplysninger er oppsiktsvekkende og interessante.

– Jeg har lenge ment at Wiborg må ha blitt tatt av dage av en torpedo på oppdrag fra noen som ville hindre Wiborg i å avsløre uregelmessigeheter rundt valget av Gardermoen som hovedflyplass. Han ble åpenbart lokket til København, med sønnen som lokkemiddel. At noen endelig nå har nye opplysninger i saken må føre til at politi og påtalemyndighet må gå ordentlig inn i saken. Behandlingen av Wiborgsaken hittil er en skam for rettssikkerheten og det norske demokratiske systemet, sier Berg til TV 2.

Berg har imidlertid lite tro på at noen på Stortinget har engasjert torpedo for å drive inn penger lånt til Wiborg.

– Jeg visste at Wiborg etter hvert fikk økonomiske problemer. Han kan ha lånt penger av noen, men jeg har aldri hørt at han lånte fra noen på Stortinget. Og jeg tviler ærlig talt på at noen derfra kan ha engasjert torpedo, sier Berg. 

– Uggen sak

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum finner også ABC Nyheters nye opplysninger interessant.

– Jeg mente, og har alltid ment at dette er en uggen sak. Som justisminister gjorde jeg alt jeg kunne for å få saken gjenopptatt, men jeg lyktes dessverre ikke. Men det er ikke for sent, sier Dørum.

Gjennombrudd?

Forfatter og journalist Knut Lindh håper Arne Tollefsens vitneprov blir et gjennombrudd i Wiborg-saken.

– Dette var helt nye opplysninger for meg. Jeg hadde jo håpet av noen som satt på opplysninger skulle komme frem, slik at saken kunne etterforskes grundig, og det Tollefsen opplyser stemmer godt med beskrivelsen av hva som skjedde inne på hotellrommet. De tekniske omstendighetene samsvarer godt med at dette var et torpedo-oppdrag som gikk av skinnene, sier Knut Lindh. Han var selv med på videointervjuet med Tollefsen og betegner informanten som oppriktig og konsistent.

– Magefølelsen forteller meg at Tollefsen er troverdig, selv om jeg ikke er noen ekspert. Men jeg har vist intervjuet til to tidligere politietterforskere som mener Tollefsen snakker sant, sier Lindh.

Han har nå overlevert hele intervjuet usladdet og uredigert til politimesteren i Oslo med anmodning om at de starter etterforskning. En lignende anmodning har han sendt justisministeren.

Politiet

Pressesjef Unni Turid Grøndal ved Oslo politidistrikt bekrefter overfor TV 2 at de har mottatt henvendelsen.

– Vi mottok henvendelsen i begynnelsen av uken, men vi trenger nok litt mer tid på å vurdere materialet før vi avgjør om, og eventuelt hva politiet foretar seg i saken, opplyser Grøndal.