EN GRANDIOSA I KURVEN: Etter en lang dag på lesesalen orker ikke studentene Petter Røbek Nilsen (til venstre) og Markus Medalen å legge mye energi i kreative middager. Foto: Margaret Stakkestad/TV 2
EN GRANDIOSA I KURVEN: Etter en lang dag på lesesalen orker ikke studentene Petter Røbek Nilsen (til venstre) og Markus Medalen å legge mye energi i kreative middager. Foto: Margaret Stakkestad/TV 2

Gjett hvordan vi lader opp til julematen?

BERGEN/HORDALAND (TV 2): Vi er midt i den største frossenpizzauken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har gått spesielt mye pizza i det siste, forteller studentene Petter Røbek Nilsen (21) og Markus Medalen (22).

De to har lest til eksamen, og sammen med resten av gjengen i kollektivet i Bergen har de ofte gått for enkle middager, som ferdigpizza. Enkle middagsløsninger blir tydeligvis foretrukket av mange i disse dager.

Uke 50 er toppuken

Flere dagligvarekjeder TV 2 har vært i kontakt med forteller at etterspørselen etter frossenpizza stiger betraktelig før jul.

– Desember er den store pizzamåneden, og uke 50 er den store pizzauken, sier kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin til TV 2.

Hvorfor denne uken er den store pizzauken kan man bare spekulere i.

Mens studentene Petter og Markus tror eksamenslesing er forklaringen, tror småbarnsforeldrene Estelle Guerfi og Jon Larsen at mange har det hektisk med julegavehandel og avslutninger av ulikt slag.

ENKLE LØSNINGER: Fokuset på det sunne forsvinner når det viktigste er at middagen skal gå fort unna. Foto: Margaret Stakkestad/TV 2
ENKLE LØSNINGER: Fokuset på det sunne forsvinner når det viktigste er at middagen skal gå fort unna. Foto: Margaret Stakkestad/TV 2

De har ikke lagt frossenpizza i handlekurven, men innrømmer at en sjelden gang går det i ferdigkjøpt pizza. Foreløpig er lille Ulrik (1,5 år) så liten at foreldrene ikke løper fra den ene juleavslutningen til den andre, og de voksne har bevisst roet ned førjulskaoset.

– Men vi har forståelse for at noen velger enkle løsninger innimellom, sier Estelle Guerfi.

Økning i frossenpizzasalget

– Det er mange som setter pris på raske middager i travle førjulstider. Kanskje fungerer også frossenpizzaen godt som barnevaktmat, når foreldrene er borte på kveldene før jul, sier Aakvaag Arvin.

SJELDEN FROSSENPIZZA: Estelle Guerfi og Jon Larsen, sammen med Ulrik G. Larsen (1,5 år). Foto: Margaret Stakkestad/TV 2
SJELDEN FROSSENPIZZA: Estelle Guerfi og Jon Larsen, sammen med Ulrik G. Larsen (1,5 år). Foto: Margaret Stakkestad/TV 2

Orkla Foods Norge, som blant annet produserer Grandiosa og BigOne, forteller om en jevn økning i frossenpizzasalget i løpet av hele året.

– 2014 har ellers vært et svært godt år for frossenpizza. Fra uke en til 44 har vi solgt 700.000 flere frossenpizza enn samme periode året før. Dette tilsvarer en volumvekst på 6 prosent, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge.

I toppuken i fjor, uke 50, ble det hos Kiwi solgt knappe 140.000 frossenpizzaer. Bare i uke 48 i år ble det solgt over 175.000 frossenpizzaer.

– Det er ingen grunn til å tro at den rekorden ikke slås i uke 50 i år, sier Aakvaag Arvin.

Frossenpizza-spiserne møtt med forståelse

TV 2-kokk Wenche Andersen forstår at mange tyr til lettvint mat når man er opptatt med mange andre ting i julestria. Hun håper imidlertid folk styrer unna frossenpizza på selve julaften.

FORSTÅR: TV 2-kokk Wenche Andersen anbefaler folk å spise salat ved siden av frossenpizzaen. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
FORSTÅR: TV 2-kokk Wenche Andersen anbefaler folk å spise salat ved siden av frossenpizzaen. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

– Grandiosa er ikke det verste man kan spise. Lager man en salat ved siden av, blir det plutselig et sunnere måltid. Ikke tar det noe tid heller, det går fint å kjøpe poser med ferdig kuttet salat på butikken, sier Wenche.

Tips til enkle pizza-alternativer

For de som vil styre unna frossenpizza, har Wenche et godt middagstips for travle førjulsdager.

– Et alternativ er å kjøpe en boks med hermetiske bønner eller linser. Åpne og skyll av laken. Hakk opp tomat, løk og slangeagurk og ha litt olivenolje over. Da har man en god, mettende middagssalat. Bønner er fulle av gode proteiner, tipser Wenche.

Salaten kan suppleres med tunfisk eller skinke. Vil man ha noe varmt, kan man finne fram litt brød, ost og skinke.

– Ha litt sennep eller ketchup på skiva, lag en sandwich og stek den i vaffeljernet. Dette er en super måte å bruke gammelt brød på. Grovbrød gir en god metthetsfølelse og det tar ikke lenger tid enn å steke en Grandiosa, sier Wenche.