Tirsdag stanser de all flytrafikken i protest

Parat stanser all flytrafikk i en time i protest mot regjeringens forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser.

Parat stanser all flytrafikk i én time kommende tirsdag i protest mot arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser.

– For å få politikerne i alle partier til å forstå alvoret, setter vi alle fly på de store flyplassene i landet på bakken tirsdag 9. desember mellom klokken 13 og 14. Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv og det er på tide at politikerne våkner, sier Parats nestleder, Vegard Einan.

Protesten vil skje på flyplassene i Bergen, Trondheim, Tromsø, Bodø samt Gardermoen i Oslo.

– Vi lever i et demokrati, å streike er et lovlig virkemiddel, men jeg synes det er synd at Parat ønsker å ramme vanlige folk fordi regjeringen ønsker å skape en bedre arena for at flere som står utenfor skal få prøve seg i arbeidslivet, sier Eriksson til TV 2.

Arbeidsministeren har ingen forståelse for verken måten eller tidspunktet Parat velger å protestere på. Han viser til at saken nå skal behandles i Stortinget.

Kjenner konsekvensene

Parats nestleder er bekymret for helse, miljø og sikkerheten (HMS) på norske arbeidsplasser med regjeringens forslag.

– Vi har valgt å aksjonere i luftfart, der vi har erfaring med hvilke konsekvenser midlertidige ansettelser faktisk får. Faste ansatte på trygge arbeidsplasser sier i fra når det kan oppstå farlige situasjoner, eller det må iverksettes ulike sikkerhetstiltak. Midlertidige ansatte gjør ikke det, da de er redd dette vil påvirke arbeidsforholdet. På samme måte lar man i det lengste vær å sykemelde seg og kvinnelige ansatte er livredde for å bli gravide og dermed miste jobben, sier Einan.

Eriksson vil innføre mulighet for midlertidige ansettelser uten vilkår i inntil tolv måneder.

Ordningen skal begrenses ved at den enkelte bedrift maksimalt kan ha 15 prosent av arbeidsstokken på midlertidige ansettelser.

Fast etter fire år

I tillegg innføres det en karanteneperiode på tolv måneder – dersom det er snakk om arbeidsoppgaver av samme art. Oppgavene skal altså være av midlertidig varighet.

Eriksson foreslår dessuten at perioden med midlertidig ansettelse skal inngå i fireårsregelen, som innebærer at en arbeidstaker har krav på fast ansettelse etter fire års sammenhengende midlertidig ansettelse.

– Vi har lyttet til innspill i høringsrunden og strammer derfor inn adgangen til midlertidig ansettelse slik at muligheten for misbruk reduseres, sa Eriksson da han fredag la fram regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Eriksson gjør i tillegg alvor av forslaget om å innføre aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere.

– Vil ikke gi flere jobber

LO mener regjeringens forslag om midlertidige ansettelser er en kraftig og uheldig liberalisering av reglene.

– Forslaget fra regjeringen om frislipp for midlertidige ansettelser vil ikke gi flere jobber, bare større usikkerhet for mange arbeidstakere, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Det Eriksson gjør her er å skyve utsatte grupper foran seg, for å tvinge fram en ideologisk basert oppmyking av arbeidsmiljøloven. Her kjenner vi igjen Fremskrittspartiets årelange motstand mot et regulert arbeidsliv.

– Som en ett år lang audition

Også Norsk Sykepleierforbund reagerer skarpt på at regjeringens forslag, til tross for advarsler fra det de mener er en samlet arbeidstakerside.

– Grunnen til at vi reagerer er at dette vil gå ut over alle arbeidstakere. Skal vi klare å ha et godt arbeidsliv er første bud å ha trygge tilsettingsavtaler, og trygge forhold å jobbe under, sier forbundsleder Eli Gunhild By til TV 2.

By har selv sittet og hørt på Eriksson, og viser til at han legger vekt på at prøvetiden er en periode hvor arbeidstakeren skal få vise seg fram.

– Man kan nesten si at det blir som å gå på audition. Men det å gå på audition i et helt år kan være krevende når du er utrygg på om du kan få jobben. Det gjelder også dersom du har en form for funksjonshemning eller andre forhold som gjør at du ikke kan være på jobben hver dag, sier By.

Viser til andre land

– Det er ikke dokumentert at økt bruk av midlertidig ansettelse vil føre til økt sysselsetting og gi lettere adgang til yrkeslivet for utsatte grupper, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

Hun sier at erfaringer fra andre land viser at dette vil føre til færre faste stillinger og økt antall midlertidig ansatte.

Sykepleierforbundet har foreløpig ikke vurdert noen aksjon, slik som Parat vil holde tirsdag.

– Det er jo bare noen timer siden forslaget kom, men kampviljen blant medlemmene våre er stor.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2