SUKSESS: Bilfilmen Børning er årets mest sette kinofilm i Norge. Produsentene har allerede avslørt at det kommer en oppfølger til bilfilmen. (Foto: Filmweb)
SUKSESS: Bilfilmen Børning er årets mest sette kinofilm i Norge. Produsentene har allerede avslørt at det kommer en oppfølger til bilfilmen. (Foto: Filmweb)

Dette er årets mest sette kinofilm i Norge

Norsk film gjør det knallbra på norske kinoer, men bak hver suksess er det minst én norsk flopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
FLOPP: Jakten på Berlusconi.
FLOPP: Jakten på Berlusconi.

Kjente skuespillere og anerkjente regissører er tydelig ikke nok til å lage en kinosuksess i Norge. Det er blant annet den nord-norske krimfilmen «Glassdukkene» et bevis på.

– Filmen bærer preg av at det har gått litt fort i svingene her. Den ble jo skutt på 17-18 dager tror jeg, sier redaktør i Cinema, Geir Kvamsvåg i et intervju med God kveld Norge. 

«Jakten på Berlusconi» en flopp

Men hva om du tar indrefileten av norske komikere og lager en gangster-komedie fra trav-miljøet? Det høres ut som en salgssuksess, eller hva?

Kun 20.000 gikk for å se komedien «Jakten på Berlusconi». 

– For det første er det jo tittelen. Folk skjønte ikke hva den handlet om, og de skjønte ikke at det var en komedie. Og manuset var forholdsvis tynt, sier Kvamsvåg.

Hva skjedde egentlig med Beatles?

Med et budsjett på 50 millioner kroner og ambisjoner om 600.000 besøkende på kino, trodde alle at filmatiseringen av boka «Beatles» skulle bli årets store film.

Men tallene viser at kun 71 709 har sett filmen.

BEATLES-SJOKKET: Stort tap for storsatsingen Beatles.
BEATLES-SJOKKET: Stort tap for storsatsingen Beatles.

– Den ble uinteressant med en flat historie. Det beste med filmen var selvsagt musikken, som var original Beatles-musikk. Katastrofe for produsenten, mener Cinema-redaktøren.

Norsk film på topplista

Likevel har norsk film imponert. Gledelig nok er de tre mest sette filmene på kino i år norske. 

Filmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» ligger på tredje plass med 360 832 besøkende, «Doktor Proktors prompepulver» på en andre plass med 377 697 og på første plass finner vi den norske bil-filmen «Børning» med hele 380 931 besøkende.

KAN SMILE: Skuespillerne Jenny Skavlan og Anders Baasmo Christiansen etter pressevisningen av filmen
KAN SMILE: Skuespillerne Jenny Skavlan og Anders Baasmo Christiansen etter pressevisningen av filmen "Børning" på Colosseum kino. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

«Børning» har bra stunts og et gjennomarbeidet manus. De har tenkt målgruppe, og det resulterte i en super familiefilm. De har i tillegg vært veldig gode på markedsføring, sier Kvamsvåg og legger til;

– Jeg tror folk kjenner seg igjen i karakterene, og det har noe med nærhet å gjøre. Det er mer interessant at det skjer her hjemme enn i Hollywood. 

Og Kvamsvågs beste råd til norske kinofilm-skapere er;

– Å satse på god markedsføring og ha solide og erfarne produsenter i ryggen.

Få med deg God kveld Norge på TV 2 lørdag kl. 21.40!