Falt i vannet: Minutter fra full hjertestopp

Leiv Hove (66) kjempet for livet etter at han falt i vannet da han skulle levere båten til vinterlagring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leiv Hove er professor i skadekirurgi og visste veldig godt at det hastet da han lå i sjøen ved båthavna på Hjellestad 31 oktober i år.

Bare minutter tidligere sklei han da han skulle hoppe ombord i seilbåten sin som skulle vinterlagres. I fallet fikk han den ene skulderen ute av ledd, samt to brudd i den ene armen. Skadene gjorde at han ikke klarte å klatre opp verken badestigen på båten eller leiderne langs bryggekanten.

- Jeg prøvde å rope på hjelp, men det var ingen som hørte meg, sier Hove.

Legen fra Bergen hadde redningsvest på seg, og det reddet ham i første omgang. Men Hove har selv undervist i nedkjøling, så han var klar over at kroppen snart ville slutte å fungere i det kalde vannet.

HJELLESTAD Foto: Zydrunas
Sakalinis
HJELLESTAD Foto: Zydrunas Sakalinis

- Som regel kan man si at du har viljestyrt kontroll over musklene i dobbelt så mange minutter som det er grader i vannet. Her var det åtte grader. Det betydde at jeg hadde seksten minutter på meg før kroppen ville begynne å skjelve ukontrollert. Noen minutter senere ville hjertet stoppe, forteller Leiv Hove.

Etter omkring ti minutter ga han opp å komme seg opp ved egen hjelp og la på svøm mot et klubbhus som lå omkring 100 meter unna.

- De våte klærne gjorde at jeg lå dypt i vannet. Jeg var sliten og det var vanskelig å svømme med brukket arm og skulderen ute av ledd.

Da det var ti meter igjen til kaikanten slutter kroppen fungere. Hove klarte ikke å komme seg av flekken. Heldigvis har en inne i klubbhuset fått øye på det han først trodde var en løs redningsvest. Flere kommer til og sammen klarer det med en lang båtshake å dra Hove på land.

- Narkoselegen sa to dager etterpå at det var to ting som reddet meg. Uten redningsvesten hadde jeg druknet umiddelbart for jeg svimte av da jeg falt. Den andre at jeg ble oppdaget i tide. Hadde det gått noen minutter til ville hjertet sluttet å slå. Da hadde jeg druknet bare noen meter fra kaien, sier Leiv Hove.