<h1 class="title editLine cXenseParse labCharCountStart labCharCountChange labCharCountSubmit t35 txt-black" data-lab-key="title" data-lab-defaultvalue="Klikk for å endre tekst" data-lab-onfocus="labCharCountStart" data-lab-onchange="labCharCountChange" data-lab-onsubmit="labCharCountSubmit" data-lab-size="35" data-lab-color="txt-black" id="ext-gen1387" style="font-style: normal; font-variant: normal;"><span data-lab-color="txt-red" class="txt-red">P</span><span data-lab-color="txt-red" class="txt-red" id="ext-gen1390">sykolog om Knutsen og Ludvigsen-film:</span></h1>

– Ikke egnet for barn

I et intervju med TV 2 avslører Øystein Dolmen at duoen på åttitallet ble nektet støtte til sitt filmprosjekt av fagfolk som mente at Knutsen og Ludvigsen var uegnet for barn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På torsdag kom nyheten om at animasjonsfilmen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» kommer på kino til neste år.

Animasjonsfilmen er basert på Knutsen og Ludvigsens musikalske liv.

Livsverk

JUBA JUBA: Knutsen og Ludvigsen med sin nye plate i 1983. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
JUBA JUBA: Knutsen og Ludvigsen med sin nye plate i 1983. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

Filmen var Øystein Dolmen, og nå avdøde Gustav Lorentzens store livsverk som ble påbegynt allerede på slutten av syttitallet, men det var først nå at filmen endelig kunne bli realisert.

– Han ville ha jublet

I følge Dolmen ville Gustav Lorentzen vært like entusiastisk som ham for å se det endelige resultatet.

– Han ville ha jubla, helt garantert. Dette er som å se oss selv og høre oss selv. Jeg kjenner det inn i hjerterota, jeg er imponert. Jeg ville ikke ha endret på noenting, smiler en glad Dolmen.

Ble nektet støtte

I et intervju i God morgen Norge fredag avslørte Øystein Dolmen at duoen forsøkte å få offentlig støtte til å lage filmen tidlig på åttitallet, men ble nektet.

ØYA: Gustav Lorentzen (t.v.) og Øystein Dolmen alias Knudsen og Ludvigsen avbildet på Øyafestivalen i 2006.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
ØYA: Gustav Lorentzen (t.v.) og Øystein Dolmen alias Knudsen og Ludvigsen avbildet på Øyafestivalen i 2006. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Ja, Norge er et lite land med bare fem millioner mennesker. Det betyr at man trenger litt offentlig støtte for å få ting i gjennom, og offentlig støtte betyr at det er noen som bestemmer.

For å få offentlig støtte til å lage filmen måtte prosjektet godkjennes av et utvalg som ikke nødvendigvis trengte å ha kjennskap til filmproduksjon.

– Den gangen var det ikke filmfolk som bestemte. Det var to pedagoger og én psykolog som bestemte hvilke filmer som skulle lages for barn. Og Knutsen og Ludvigsen?...Nei!, forteller Dolmen og viser tommelen ned under intervjuet.

Pedagogene og psykologen mente at Knutsen og Ludvigsen ikke var egenet for barn.

– Nei, på sytti- og åttitallet var folk veldig sarte, de tålte ikke like mye som de gjør i dag, forteller Dolmen.

Gjort noen justeringer

Selv om hovedstammen i manuset fra den gang er beholdt, forteller Dolmen at det er blitt gjort noen justeringer for å adaptere historien til nyere tid.

– Det er store kunstnere involvert i prosjektet og masse folk har gitt sitt bidrag for å få et godt resultat ut av dette. Regissørene er veldig meritterte og det samme er de som har gitt stemmen sin til prosjektet, så jeg må si at jeg er veldig lykkelig for at jeg får lov til å være med i et slikt team, forteller Dolmen til TV 2.

Animasjonsfilmen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» har premiere i september 2015.