PST til TV 2: Siktelsen kan bli utvidet

PST har gjort beslag hos den terrorsiktede 23-åringen som i dag ble pågrepet i Østfold. Mannen sitter nå i avhør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Siktelsen kan bli utvidet.

– Vi har gjort beslag og nå pågår det avhør, sier informasjonsrådgiver i PST Martin Bernsen til TV 2.

– Vil den siktede bli fremstilt for varetektsfengsling?

– Det er en vurdering vi gjør fortløpende. Et eventuelt fengslingsmøte vil da finne sted mandag.

BEVÆPNET: Politiets beredskapstropp «Delta» var med på dagens aksjon. FOTO: OLA HARAM / TV 2
BEVÆPNET: Politiets beredskapstropp «Delta» var med på dagens aksjon. FOTO: OLA HARAM / TV 2

– Er siktelsen utvidet?

– Det kan den bli, sier Martin Bernsen.

Mannen ble pågrepet da Politiets sikkerhetstjeneste sammen med politiets beredskapstropp «Delta» slo til mot mannens oppholdsted i morges.

Sentral figur

TV 2 vet at mannen er en sentral person i det ekstreme islamistiske miljøet i Østfold. Han er venn av flere av de som er i Syria eller som har kommet tilbake fra krigshandlingene. 23-åringen har i lengre tid vært i PSTs søkelys.

TV 2 tok kontakt med PST og fikk aksjonen bekreftet.

– Jeg kan bekrefte at PST i morgentimene i dag har pågrepet en person i 20-årene som et nødvendig skritt i en pågående etterforskning, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken.

Lav profil

PÅGREPET: Her ble 23-åringen pågrepet av PST i dag tidlig. Foto: TV 2 / Ola Haram
PÅGREPET: Her ble 23-åringen pågrepet av PST i dag tidlig. Foto: TV 2 / Ola Haram

Norsk-pakistaneren har holdt en lav profil siden han kom tilbake fra Syria fredag 7. februar 2014. Han returnerte til Norge med skuddskader i benet og ble umiddelbart siktet for å ha deltat i en terrororganisasjon i Syria.

Det var første gang norske myndigheter siktet en norsk borger etter straffelovens §147 d. 23-åringen ble ikke varetektsfengslet den gang. Selv hevdet han å ha drevet med nødhjelp i det krigsherjede landet.

Etter det TV 2 kjenner til er mannen nå bragt inn til avhør, samtidig som det pågår husransaking på hans oppholdssted.

– Det er intet nytt i den saken annet enn at han er pågrepet for avhør på forhold før februar 2014, sier den siktedes advokat John Christian Elden til TV2.

Det er foreløpig uklart om han vil bli fremstilt for varetekstfengsling etter at avhør er avsluttet og om siktelsen er eller vil bli utvidet.

Vennegjeng fra Fredrikstad

TV 2 har tidligere fortalt om minst sju personer som har reist fra samme gate i Fredrikstad, Lislebyveien.

Peter Neumann er professor i statsvitenskap og ekspert på radikalisering og politisk vold. Hans forskning på vestlige fremmedkrigere i Syria viser at vennskap, framfor internett, er den viktigste faktoren som får personer til å bli jihadister.

– For mange av dem som reiser er selvfølgelig internett viktig i radikaliseringsprosessen, men flertallet blir radikalisert gjennom vennskap. De kjenner allerede en eller to som har reist fra før. Med kjentfolk på plass i Syria er det mye lettere for de andre i kameratgjengen å følge etter, sier Neumann til TV 2.

Facebook

Den norske borgeren, som lenge var fraværende på sosiale medier, opprettet en ny profil den 14. november i år. Der kritiserer han blant annet PSTs siste trusselanalyse og hevder den bare er et desperat forsøk på å få mer penger.

Flere drar

Ifølge TV 2s kartlegging av det ekstreme islamistiske miljøet i Norge har minst 70 personer reist fra Norge til Syria og Irak. 12 er drept så langt og etter det TV 2 kjenner til har reisevirksomheten fra Norge på ingen måte opphørt.

Den pågrepne og terrorsiktede mannen fra Fredrikstad er ikke tidligere straffedømt.

Har du tips om nordmenn som kjemper for IS i Irak eller Syria? Da vil våre journalister snakke med deg. Send vanlig epost direkte til journalistene her. Eventuelt kan du sende melding / ringe kryptert.

HUND: En narkotikahund fra Østfold politidistrikt bistod i ransakingen. Foto: Ola Haram / TV 2
HUND: En narkotikahund fra Østfold politidistrikt bistod i ransakingen. Foto: Ola Haram / TV 2