TØFFING: Ole-Kristian Tollefsen er kjent som Norges tøffeste ishockeyspiller. Men torsdag møtte han en enda tøffere kar. 
Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix
TØFFING: Ole-Kristian Tollefsen er kjent som Norges tøffeste ishockeyspiller. Men torsdag møtte han en enda tøffere kar. Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

Tollefsen håner en av hockeyens tøffeste

– Når han er på isen så har Modo fire utespillere, sier Ole-Kristian Tollefsen om Donald Brashear.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vakt stor oppsikt i Sverige etter at Modo lokket Donald Brashear til å gjøre comeback på ishockeybanen.

42-åringen er tidenes 15. mest utviste spiller i NHL. Og har blant annet drevet med MMA etter at han brøt kontrakten med New York Rangers i 2010.

Nå er han et trekkplaster i den svenske Elitserien.

Torsdag møtte han en annen tøffing, nemlig den norske landslagskapteinen Ole-Kristian Tollefsen.

Og de to fikk slengt litt med leppen til hverandre.

– Han satt i båsen og kaklet. Han spurte meg om hvor tøff jeg var, og jeg svarte at jeg er ganske tøff, men ikke så tøff som ham. Da fikk jeg til svar at han skulle vise meg hvor tøff han er. Da passet jeg på å fortelle ham at halsbeskyttelsen hans var veldig fin, sier Tollefsen til Aftonbladet.

– Hadde drept meg om han ville
Men Färjestad-spilleren lot seg ikke imponere av mannen som har 2634 utvisningsminutter i NHL.

– Jeg bryr meg ikke om ham. Når han er på isen så har Modo fire utespillere. Jeg skjønner at det kan være en greie for folk at en sånn spiller kommer til Sverige, sier Tollefsen.

Nordmannen fikk vist seg litt for amerikaneren. Han fikk satt inn en takling, og fikk markert litt revir hjemme i Löfbergs Arena.

– Haha, jeg forsøkte i hvert fall. Jeg ville bare irritere ham litt og se hva han gjorde. Men nei, jeg er ikke ute etter å slåss med ham. Hadde vi begynt å slåss, så hadde han drept meg hvis han ville. Dersom jeg ble tvunget til å slåss med ham, så ville jeg vel gjort det. Men nei. Det er ikke noe jeg trakter etter. Fyren har jo sittet rundt to døgn i utvisningsboksen, sier Tollefsen.

Fikk juling av faren
For Brashear er en av de tøffeste guttene som har spilt i NHL. Og han har vært en fighter hele livet.

Ishockeyeksperten Bill Clement har sagt at Brashear ville vært i mange flere slagsmål enn han hadde vært, hadde det ikke vært for at alle spillere var livredde for ham.

Allerede som baby fikk Brashear juling av sin sterkt alkoholiserte far. Han slo sønnen med skjøteledninger, belter og det meste han kunne finne. Da Donald var seks måneder gammel, ble han kastet gjennom rommet fordi han ikke sluttet å gråte.

Brashears mor stakk etter hvert av. Hun kom tilbake og hentet sine to eldste barn, men lot Donald bli igjen hos faren. Hun var redd hennes nye mann ikke ønsket tre barn som ikke var etnisk hvit (Brashears mor er hvit, mens faren er farget).

Vokste opp i fosterhjem
Da hun etter hvert også hentet ham, så ble han han hundset av stefaren fordi han var sengevæter og ikke kunne knyte skoene sine selv. Etter hvert ble han overlatt til barnevernet, og vokste opp i fosterhjem.

Det gikk 18 år før han så sin mor igjen.

– Et sted inni meg, er det en liten del av meg. Kanskje en prosent, som vet at jeg har mine ekte foreldre. Jeg bodde ikke med dem. Jeg vokste ikke opp med dem. Men noe i meg vil at jeg skal ha min egen familie. Jeg hadde aldri den familien jeg ønsket da jeg vokste opp. Og det var alt jeg ønsket, fortalte han i et intervju med Washington Post i 2009.

En av NHLs styggeste episoder
Hans første slåsskamp i NHL var mot ingen ringere enn Bob Probert, en annen av NHLs store slåsskjemper.

I 1997/98-sesongen knuste han utvisningsrekorden til Vancouver Canucks. 372 minutter satt han i utvisningsboksen den sesongen.

21. februar 2000 var Brashear involvert i en av de styggeste episodene i NHLs historie. I en kamp mellom Canucks og Boston Bruins gikk Brashear tøft inn mot Byron Dafoe, som måtte gå av isen med en kneskade.

Marty McSorley ville hevne lagkameraten sin og yppet til kamp, men Brashear avslo utfordringene til slagsmål. Med tre sekunder igjen å spille slo McSorley til. Han slo til Brashear med køllen i hodet. Hjelmen ble slått av og Brashear ble liggende bevisstløs på isen.

Fengselsdom
McSorley endte opp med 18 måneders betinget fengsel etter overfallet, og den lengste utestengelsen i NHLs historie. Han spilte aldri i NHL igjen.

Etter at Brashear brøt kontrakten sin med New York Rangers i 2010, så drev han litt med kampsporten MMA, hvor han fikk en proffkontrakt.

Men etter hvert kom han tilbake til ishockeyen. Først i en mindre liga i Canada, og nå i Modo.