HYGGELIG JULEHILSEN: Ikea-sjef Ingvar Kamprad plusser på pensjonen til alle sine ansatte. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
HYGGELIG JULEHILSEN: Ikea-sjef Ingvar Kamprad plusser på pensjonen til alle sine ansatte. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Ikea-sjefens julegave: 26.900 kroner til hver eneste Ikea-ansatt

Det er store penger i billige møbler, og Ingvar Kamprad deler med alle sine ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det spiller ingen rolle hvilken enhet du tilhører, hvilken posisjon eller lønn du har, sier presseansvarlig Daniela Rogosic i Ikea Sverige til næringslivsavisen 8till5.se.

De ansatte i Sverige får riktignok ikke 27.000 svenske kroner i lomma, men som et tilskudd til pensjonen.

Bakgrunnen er et lojalitetsprogram som ble innført for et år siden for medarbeidere som hadde jobbet i selskapet i minst fem år. Programmet skulle gi disse medarbeiderne en ekstra pensjonsbonus.

Lojalitetsprogrammet som bærer navnet Tack!, er inspirert av Ingvar Kamprads ønske om å dele fremgangen med medarbeiderne, opplyser Ikea i en pressemelding.

200 millioner euro

100 millioner euro ble satt inn i fondet. Torsdag opplyser Ikea at avsetningen for 2014 er på ytterligere 100 millioner euro. Årets avsetning er dermed 26.900 kroner for en svensk heltidsansatt medarbeider.

– Alle medarbeidere som jobber i Ikeagruppen er berettiget til årets avsetning. Når man har arbeidet i fem år er man også kvalifisert til å ta imot en tildeling, sier Daniela Rogosic.

For medarbeidere i Norge utgjør denne første utbetalingen 21.976 kroner, opplyser Ikea Norge. Dette gjelder ansatte som har jobbet mer enn fem år i bedriften. 

Pengene de erfarne Ikea-medarbeiderne får, settes inn på en individuell pensjonssparekonto. 

– Beløpet kan derfor ikke brukes til årets julehandel, men kommer godt med når medarbeiderne en gang i fremtiden legger den gule uniformen på BILLY-hylla, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Videre presiseres det at det dreier seg om bruttobeløp.

Global virksomhet

Den globale avsetningen fordeles mellom alle land hvor Ikea har virksomhet basert på hvert lands andel av den totale lønnssummen. 

Møbelgiganten beregnes å ha 135.000 medarbeidere i 43 land, skriver Expressen. Alle medarbeidere omfattes både av Tack!-programmet og det prestasjonsbaserte bonussystemet One Ikea Bonus.