Dyster spådom for 2015: Derfor vil flere nordmenn miste jobben til neste år

Svak økonomisk vekst fører til oppsigelser. 2015 kan bli det tøffeste året på lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sensommeren kom sjokkbeskjeden til de 200 ansatte i oljeservice-selskapet Western Geco i Knarvik nord for Bergen:
All virksomhet flyttes til Asia.

– Jeg tror folk ble paralysert den dagen det ble annonsert på bruket. Vi åpnet kantinen så folk kunne møtes, men de fleste reiste bare hjem. To dager senere var de i sjokk. Da var det grining og vi gikk rundt handlingslammet, sier tidlige ansatt og hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg til TV 2.

Avhengig av oljen

Ikke bare Hordaland er avhengig av høyt aktivitet i oljesektoren. Hele Norge lider under lav oljepris.
Statistisk sentralbyrå (SSB) antar at den økonomiske veksten faller fra 2,2 til 1 prosent.

Tross flere store oljefunn, antar SSB at investeringene i oljesektoren faller fra 219 milliarder kroner til 188 milliarder.

– Vi ser at flere og flere bedrifter kvitter seg med folk i stedet for å ansette folk. Det er rett og slett litt ubehagelig, sier Leirvåg.

Økende ledighet

I november var arbeidsledigheten i Western Gecos hjemfylke 11 prosent høyere enn i 2013. Den hovedtillitsvalgte er selv uten jobb, og frykter folk over 50 år uten riktig utdanning kan få problemer med å få ny jobb.

– Utviklingen vi ser kan svekke forbruket. Boligprisene vil utvikle seg svakere, sier forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå.

Han viser til at framtidstroa svekkes. Dette pleier å slå raskt ut i boligprisene.

Må stå på

– Det er ingen grunn til å tro at lønningene vil bli veldig mye høyere framover. Renta kan ikke falle så veldig mye mer. Det betyr at boligkjøperne har roet seg, og det er veldig bra, sier Tom Staavi, økonomikommentator i VG.

Ann Kristin Leirvåg innser at regionen hun bor i er oljesmurt. Skrekkscenariet er at virksomheten ved oljeraffineriet på Mongstad blir rammet av krisen.
Så langt har verken nedleggelsen av Western Geco eller den øvrige nedgangen i oljeindustrien slått ut i markert høyere ledighet.

– Jeg går nå rundt og spør. Det er rett og slett det jeg må. Men jeg har ikke fagbrev. Det krever jo de fleste bedrifter nå, sier Leirvåg.