BESLAG: Politiet har beslaglagt i alt ett kilo cannabis under torsdagens aksjon, i tillegg til et mindre pengebeløp. (Foto: Politiet)
BESLAG: Politiet har beslaglagt i alt ett kilo cannabis under torsdagens aksjon, i tillegg til et mindre pengebeløp. (Foto: Politiet)

Politiet mener barn brukes som narkoselgere i Oslo

Politiet sender over 50 bekymringsmeldinger til barnevernet etter narkoaksjon i Oslo torsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har torsdag gjennomført en større politiaksjon mot åpen narkotikaomsetning i hovedstaden og konsentrerte seg denne gangen om bydelene Tøyen, Kampen og Ensjø.

Hele 40 adresser er blitt ransaket og i alt 17 menn og fem kvinner er satt i arrest i løpet av dagen. Den yngste pågrepne er 17 år gammel.

30. september gjennomførte politiet første ledd i aksjonen i Tøyenområdet. Fem av dem som da ble pågrepet sitter fremdeles fengslet. Politiet mener disse er bakmennene i et større nettverk som først og fremst omsetter cannabis.

Målet for torsdagens aksjon var å ta neste ledd i omsetningsleddet.

– De som er tatt i dag er dem som sitter direkte under hovedmennene, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

– Barn brukes som selgere

Alle de pågrepne er norske statsborgere, og en rekke av dem er foreldre. Også mindreårige er mistenkt for å selge og bruke cannabis.

Politiet er derfor i gang med en omfattende varsling til barnevernet.

– Vi kommer til å skrive over 50 bekymringsmeldinger til barnevernet, fordi det er vel 50 barn tilknyttet saken, forteller Kåre Stølen.

Dette er enten barn som selv selger, bruker eller hvor en eller begge foreldrene enten selger eller kjøper narkotika.

«Kynisk utnyttelse»

Etter den første aksjonen i september mottok barnevernet i underkant av 100 bekymringsmeldinger fra politiet. Da betegnet politiet barnas rolle som «kynisk utnyttelse av barn og unge under 18 år.

Noen av disse brukes som narkotikaselgere, mens andre er avdekket som kjøpere eller i følge med foreldrene sine».

Ifølge politiet har omsetningen av cannabis foregått åpenlyst i parker og på privatadresser i de tre bydelene.

Det er denne åpenlyse og organiserte handelen av narkotika som politiet vil til livs.

Ødelegger bomiljøene

– Disse er i ferd med å ødelegge bomiljøene i Tøyen, Ensjø og Kampen. Vi skal ikke ha åpne rusmiljøer i Oslo! Fra september har vi hatt trykk på disse, og hatt fokus på at nye ledd ikke skal komme og overta omsetningen. Nå har vi tatt ut sentrale personer og så får vi se om vi lykkes med dette, sier Stølen.

Politiet har i denne aksjonen rettet oppmerksomheten mot cannabis, men ser ikke bort fra at nettverket også omsetter tyngre stoffer. I alt ett kilo cannabis og et mindre pengebeløp er beslaglagt i løpet av dagen.

– Dette dreier seg om penger. Mange av disse er multikriminelle og vi ser at de har et veldig stort nettverk, sier Stølen.

Beslagla penger

Under aksjonen 30. september beslagla politiet ca én million kroner.

Rundt 60 polititjenestemenn deltar i aksjonen torsdag, som fortsetter utover kvelden.
Etterforskningen har pågått over lengre tid.