FÅR KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide blir kritisert for barnehageutspill.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide blir kritisert for barnehageutspill. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hareide får kritikk: – Fremstiller barnekutt som seier

4 500 barn rammes av kutt i barnetillegget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da budsjettforliket mellom de fire borgerlige partiene ble inngått fredag 21. november, var spesielt Kristelig Folkeparti fornøyd med at regjeringens varslede kutt i barnetillegget til uføretrygdede var sterkt redusert.

– Vi har fått til en løsning som vi synes er meget, meget god, sa Hareide til TV rett etter at budsjettavtalen var undertegnet.

KrF og Venstre lyktes i å redusere mesteparten av kuttene regjeringen opprinnelig foreslo i sitt forslag til statsbudsjett 8. oktober.

Det behovsprøvde barnetillegget skulle bestå, men det ble innført et tak på 95 % av tidligere inntekt for at ingen skulle komme bedre ut på trygd enn ved å være i jobb.

Store kutt

Men beregninger Arbeids- og sosialdepartementet har gjort viser at konsekvensene for de med tre eller flere barn likevel kan bli store.

For de med fem barn kan forskjellen fra dagens regler og de nye reglene være opp til 56 653 kroner.

Departementet anslår også at endringene totalt vil ramme i underkant av 1 400 uføretrygdede som til sammen har om lag 4 500 barn.

– Det er veldig brutale kutt som rammer noen av de mest vanskeligstilte familiene i Norge, mener SVs Snorre Valen.

Kritisk til KrF og Venstre

Ifølge departementets egne beregninger ville det opprinnelige forslaget fra regjeringen rammet om lag 32.900 barn. Selv om KrF og Venstre har redusert omfanget i budsjettforhandlingene, mener Valen de har oversolgt seieren.

Det er spesielt ille å fremstille det som om man har reddet barnetillegget for uføre når det man egentlig har gjort er å beskytte noen, men å ramme de vanskeligstilte ekstra hardt, sier Valen med klar adresse til Knut Arild Hareide.

- Skal lønne seg å jobbe

SVs kritikk møter ikke mye forståelse hos Knut Arild Hareide (KrF). Han minner om at de opprinnelige kuttforslagene fra regjeringen var langt høyere enn det som ble resultatet.

– Vi opplevde dette i realiteten som en full seier, sier Hareide.

– 4500 barn opplever at deres familier får mindre å rutte med, hvordan kan man beskrive det som en full seier?

– Ja, da er poenget at det er mange barn som har foreldre som ikke tjener så mye. Men vi mener ikke det er riktig at man skal få mer betalt på trygd enn i jobb, svarer Hareide.

TALLENES TALE: Tabellen nedenfor viser at konsekvensene for de med tre eller flere barn likevel kan bli store.
TALLENES TALE: Tabellen nedenfor viser at konsekvensene for de med tre eller flere barn likevel kan bli store.