MILLIONBEDRAG: Kvinnen ble dømt for 67 tilfeller av grovt bedrageri her i Sør-Østerdal tingrett i Elverum. Foto: TV 2
MILLIONBEDRAG: Kvinnen ble dømt for 67 tilfeller av grovt bedrageri her i Sør-Østerdal tingrett i Elverum. Foto: TV 2

Mor svindlet til seg 16,8 millioner kroner for dekke datterens gjeld 

Den tidligere bankansatte kvinnen i 50-årene brukte sine kunnskaper og bekjentskaper fra bransjen til å lure til seg millionbeløp fra over 30 banker og finansselskaper. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen fra Hedmark ble funnet skyldig i 67 tilfeller av grovt bedrageri  Sør-Østerdal tingrett i november. 

I tillegg ble hun dømt for to bedrageriforsøk og 37 tilfeller av dokumentforfalskning. Kvinnen må sone tre år i fengsel.

Bedrageriene gjorde kvinnen i perioden 2006-2011. Bare listen over tiltalepunkter utgjør 17 A4-sider i den svært omfattende dommen fra Sør-Østerdal tingrett.

– Ble truet

Under rettssaken forklarte kvinnen at perioden var kaotisk for henne, og at hun hadde mye angst. Hun beskriver bekymringene over økonomien som en konstant tilstand av panikk.

Hun fortalte at motivet for bedrageriene var å skaffe penger til datterens gjeld og pengeforbruk.

Blir trodd på motivet

Kvinnen lurte til seg 16,8 millioner kroner. Men retten har trodd kvinnen på at motivet var å dekke datterens pengeforbruk. Kontoutskrifter som viser pengeoverføringene til datteren, viser at det gikk penger den veien. 

TV 2 har vært i kontakt med advokaten til kvinnen, men han ville ikke utdype omstendighetene i mor-datter-forholdet.

Datteren helerisiktet

Politiadvokat Richard Røed var aktor i saken. Han sier pengene gikk til å betale datterens overdrevne forbruk. 

– Datteren hadde et luksusforbruk. Hun er siktet for heleri, for å ha tatt imot disse pengene, sier Røed. 

Han sier bedragerisaken er spesiell på grunn av sitt omfang. 

– Hun visste godt hva som skulle til for å få lån. Hun visste hvordan hun skulle benytte seg av systemet, og benyttet seg av kollegiale bekjentskaper for å få innvilget lånene, sier Røed til TV 2.

– Kalkulerte handlinger

Om de psykiske problemene som kvinnen fortalte om under rettssaken, sier Røed: 

– Hun har fått plager i etterkant, men handlingene underveis virket kalkulerte, sier han. 

Lånene tok kvinnen opp i sitt eget navn eller i samboerens navn. Hun forklarte at hun av og til lurte samboeren til å skrive under på lånepapirer, og hun forfalsket underskriften hans.

Har du tips til denne saken? Send e-post til reporter: asle.bentzen@tv2.no

Lot som hun hadde lite gjeld

For å få sin egen økonomiske situasjon til å fremstå som solid, forfalsket hun selvangivelser. For eksempel endret hun på ligningen sin slik at hun så ut til å ha gjeld på 740.000 kroner, mens hun i realiteten hadde over to millioner i gjeld.

Retten finner det skjerpende at kvinnen tidligere har jobbet i bank.

– Tiltalte har i kraft av sin posisjon som bankansatt misbrukt sin tillit, og hun har også utnyttet den kunnskap hun har tilegnet seg som bankansatt til å begå straffbare handlinger, heter det i dommen.  

– Tiltalte har på en profesjonell måte forfalsket både selvangivelser for seg selv, sin samboer, datter og tidligere svigersønn, skriver tingretten. 

Retten ser det også som særlig klanderverdig at hun har satt samboeren i stor gjeld, uten at han visste om dette. 

Formildende faktorer

Kvinnen på sin side har lagt frem dokumentasjon på en historikk med psykiske problemer, og at hun ikke ville klare å sone en ubetinget fengselsstraff. Dette har retten sett bort fra, og påpeker at kvinnen selv har satt seg i denne knipen. 

Likevel virker det formildende at hun ikke har benektet straffskyld, og at hennes forklaringer har bidratt til raskere oppklaring. 

Retten finner det også formildende at motivet og årsaken var å hjelpe datteren. Kvinnen har heller ikke hatt noen økonomisk gevinst av bedrageriene. 

Grovt bedrageri har en strafferamme på inntil seks års fengsel. Straffen på tre års fengsel er satt etter en vurdering av alvorlighetsgrad og formildende faktorer.