Gutten som er anmeldt for å ha lagt ut krenkende meldinger på Facebook beklager nå innleggene. Foto: Skjermdump/Facebook
Gutten som er anmeldt for å ha lagt ut krenkende meldinger på Facebook beklager nå innleggene. Foto: Skjermdump/Facebook

Tenåring anmeldt etter sex-avsløringer om medelever

Gutten bak «sladderkalenderen» på Facebook sier det bare var en spøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag opprettet en gutt på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik en «julekalender» på Facebook. «Lukene» inneholdt påstander om flere elevers sexliv.

Politiet har opprettet sak og driver nå etterforskning. Rektor på skolen, Robert Rognli, anmeldte forholdet. Han oppfordrer ifølge Østlandsposten de fornærmede om å gjøre det samme. 

– Kun to luker i kalenderen

Nå beklager gutten seg, og innleggene er slettet.

– Jeg vet at denne siden kan ha sett ut som nettmobbing for mange, men sånn er det ikke. Dem jeg har skrevet om tar ikke dette som mobbing. Jeg er vennen deres og det var en liten spøk, skriver eleven til Østlandsposten via Facebook.

Ifølge etterforskningsleder ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø har eleven innrømmet forholdene. Det er mest sannsynlig at han straffes med bot. Vittersø vil ikke si hvor gammel gutten er.

Skolen har anmeldt eleven for misbruk av utstyr, og de antar at siden er opprettet på skolen. Vittersø er glad for at rektor tar grep.

– Det er bra at de har iverksatt tiltak. På en måte er ikke dette mobbing, fordi det handler ofte om å ta for seg en eller to personer. Denne hendelsen rammer tilfeldig og skaper utrygghet på skolen. 

Skolen har ikke tatt stilling til en hva en eventuell straff blir.

– På generelt grunnlag kan jeg si at slike saker kan straffes med nedsatt adferdskarakter eller bortvisning, sier rektoren til Østlandsposten.

Utbredt fenomen

Mange videregående skoler i Norge opplever liknende problemer. Flere rektorer i hele landet reagerer på sladdersider på Facebook kalt «overhørt på», som ofte følges av flere tusen personer. 

Rektor på Mandal videregående skole, Oddvar Haaland, er en av dem. Også meldingene tilknyttet hans skole skal omhandle sex mellom elever, men disse er anonyme. Rektoren utelukker ikke å anmelde hvis han ser at noen går for langt. 

– Siden er svært upassende. Jeg følger nøye med på hva som står, og går det over streken kan det få konsekvenser for vedkommende, sier han ifølge Lindesnes avis.