VM NUMMER TI: Willy Fauskanger (i midten) er klar for sitt VM-sluttspill nummer ti.
VM NUMMER TI: Willy Fauskanger (i midten) er klar for sitt VM-sluttspill nummer ti.

Norsk veteran skriver VM-historie

Willy Fauskanger er den eneste spilleren i verden som har deltatt i samtlige VM-sluttspill i innebandy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På lørdag spiller Norges herrelag åpningskamp i innebandy-VM i Gøteborg. Motstander er Tsjekkia. 38 år gamle Willy Fauskanger er fortsatt sulten på suksess – 19 år etter at han debuterte på det norske landslaget.

Han er den eneste spilleren som kan skryte på seg å ha deltatt i samtlige ti VM-sluttspill som har vært arrangert.

Fantastisk reise
– Det har vært en fantastisk reise. Jeg har vært med siden oppstarten og sett utviklingen av sporten i Norge, forteller Willy Fauskanger, som til vanlig spiller i Greåker.

14 år gammel startet han å spille i den lokale klubben Haugåsen. To år senere begynte han i Greåker, en av de første innebandyklubbene som ble stiftet i Norge.

– Det var spill i gymsaler de første årene. Vi spilte med gode gamle gymsalkøller som var så myke at vi kunne bruke de som slips. Etter noen år ble det etablert seriespill i Østfold og Oslo. Dermed var idretten i gang i vårt land, fortsetter Willy, som har 101 landskamper.

I 1996 ble det første verdensmesterskapet i innebandy arrangert i Stockholm. Det var en stor opplevelse for Fauskanger, som da var 19 år gammel.

– Det var først da vi skulle spille bronsefinalen at vi skjønte hvor stor denne idretten var i vårt naboland. Bronsefinalen ble spilt før finalen, og da tredje periode var i gang, begynte publikum å ta plass og sikre seg god utsikt til finalen – som Sverige spilte. Jeg tipper det var 11-12 000 tilskuere på det meste under kampen som Norge vant og lagets eneste medalje i VM. Det var helt vilt og en fantastisk opplevelse for oss, sier Willy – som selv har spilt en sesong i svensk eliteserie i Örnsköldsviks.

VM 2014
På lørdag starter VM i Gøteborg. 160 000 svensker spiller innebandy – det er bare fotballen som har flere utøvere i vårt naboland. I Norge nærmer det seg 10 000 aktive og er en av idrettene som vokser raskest.

Sverige har dominert i en årrekke, og vunnet syv av ni mulige VM-gull. De er store favoritter til å vinne på hjemmebane, og slo nettopp Norge i generalprøven sist lørdag med 10-3. Ketil Kronberg, Thomas Stræte og Ole Mossin Olesen scoret Norges mål

Norge har havnet i gruppe med Tsjekkia, Sveits og Estland. De to førstnevnte blir nøkkelkamper, mens Estland er et lag man skal slå.

– Åpningskampen mot Tsjekkia blir utrolig viktig for vår del. Vinner vi den, har vi fått et glimrende utgangspunkt til å bli minst nummer to i gruppa. Det vil også bety at vi kan få en lettere vei til semifinalen. Blir vi nummer tre, så venter antakelig Sverige eller Finland i kvartfinalen, og det blir knalltøft.

Willy gleder seg til lørdagens åpningskamp som du kan se direkte på TV2 Sportskanalen fra kl.19.40.

– Vi har en fair sjanse til å slå Tsjekkia. De stiller et ungt og ganske nytt lag, men har også en del rutinerte spillere. Jeg tror vi kommer til å se en kamp hvor Tsjekkia vil ha ballen mye, mens vi satser på kontringer – det er styrken til det norske landslaget. Det har vært jevne kamper mot Tsjekkia tidligere. Sist VM i Sveits, i 2012, slo vi de etter straffer.

Nøkkelspillere
Norge er avhengig av at flere står frem og viser sine kvaliteter. Ketil Kronberg, kåret til den nest beste innebandyspilleren i verden, er lagets aller beste. Han har spilt og dominert i svensk eliteserie i fem sesonger i IBK Dalen. Motstanderne har respekt for Ellingsrud-gutten, som startet sin karriere i Holum (nå Gjelleråsen). I tillegg har Norge Thomas Stræte (Slevik)og Ole Mossin Olesen (Tunet) som blir viktige brikker i det offensive spillet.

– Innebandy er utrolig moro, både å spille og se på. Det går fort frem og tilbake, ofte mye mål og tekniske finesser. Den har hatt en enorm utvikling fra oppstarten. Det ble lenge sett på som en hobbyidrett som man spilte i gymsaler. Utviklingen i Norge har ingen begrensning, men vi er avhengig av at idretten legges til rette med tanke på at det må komme nye haller. Det er i tillegg en enkel idrett å starte med. Du trenger kun en kølle og et par sko – så er det bare å sette i gang, avslutter Greåker-gutten, som selv har barn som går i pappas fotspor.