"Småmat", gløgg og Irish Coffee. Foto: TV 2
"Småmat", gløgg og Irish Coffee. Foto: TV 2

Gløgg med tilbehør og "småmat"

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Christer Berens svenske favoritt gløgg
(4 personer)

1 flaske rød vin
1 dl portvin eller madeira (kan sløyfes)
5 cl brennevin rom, vodka eller Cognac eller annen brandy
2 stjerne anis
2 små kanelstenger
1 bit ingefær
1 pomeransskal, kan sløyfes
15 nellikspiker
Ca 1½ dl sukker, helst brunt
Skallet av en appelsin

Hell i 1 dl rødvin i en kastrull, samt appelsinjucie, sukker og alle krydder, la koke i ca 10 minutter (hvis det blir for lite veske kan man tilsette litt vann).
Senk varmen og tilsett resten av rødvinen. La skjude forsiktig, sil fra krydret og tilsett portvin/madeira, samt spriten. Server omgående.
Glem ikke og smake hele tiden, da blir alt mye morsommere og bedre.

Anbefalte krydder (noen kan utelates hvis du ikke har)
1 hel kanel
20 hele kryddernelliker
1 liten bit ingefær
1 Knust stjerne anis
1 ts kardemomme kjerner
½ pomerans-skall
Litt appelsin, sitron eller mandarin skall
1/5-1 dl sukker, helst brunsukker

Varm 1 dl rødvin, tillsett alle krydder og la koke noen minutter slik at smakene trekkes ut.
Tilsett sukker.
Tilsett resten av vinen og fra nå av må ikke gløggen koke, for da forsvinner alkoholen.
Til sist tilsettes brennevinet.
Serveres sammen med rosiner og hakkede mandler.

Til alkoholfri gløgg brukes solbærsaft eller eplesaft.
Samme julekrydder, men mindre sukker da det er sødme i saften.

Salt og søt ”småmat” til gløgg

Pepperkaker med blåmuggost og aprikoser.
Legg en liten skive/bit blåmuggost på hver pepperkake og topp med en bit aprikos.

Fingermat med lammerull og sylte.
Legg små skiver av lammerull på skiver av vørterbrød eller lefse, smurt med sennep (lefsene rulles sammen og skjæres opp).
Legg over svisker eller aprikos i biter.
Stikk en cocktailpinne igjennom.

Daddel fylt med ost. Snitt opp daddel, ta ev ut stein og legg i en bit ost, blåmuggost eller en smakfull hvit fast ost.

Krydderkake
(Uten egg)
200 g smeltet smør
1 l kefir
500 g sukker
650 g hvetemel
4 ts natron
2 ts kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
Smelt smør og rør inn kefir og sukker. Bland sammen resten av ingrediensene og rør inn i deigen.
Hell i en smurt/bakepapirkledt liten langpanne og stek i varm stekeovn ved 175 oC i ca 40 min, på nederste rille.
Avkjøl kaken litt før den tas ut av formen. Kaken holder seg saftig og myk uten frysing, men egner seg også godt til frysing.
Server kaken i biter med en bit blåmuggost toppet med portvinskokte rosiner.

Tips: Stikk ut stjerne i forskjellige størrelser og legg oppå hverandre som et juletre, dryss over melis. Eller stikk ut med pepperkakeformer til forskjellige figurer.

Tips! Mange blander krydderet med spriten og lar det stå og trekke et døgn for å trekke ut ekstra smak av krydderet.

IRICH COFFE

1 Person
4 cl irsk whisky
2 tsk brunt sukker
1 dl kaffe
2 ss. Meget lettvispet kremfløte

Hell kaffe og sukker i et forvarmet glass og rør ut sukkeret
Tilsett wisky.
Hell den lettvispede kremfløten over, bruk baksiden på en skje slik at kremen legger seg på toppen.

Irsh coffe er best om man drikker den urørt gjennom kremfløten. Trenger hverken skje eller sugerør. Pynt er for pyser!