SUV-en vi ikke får nok av

Snart kommer den i ny versjon.

Mazda CX-5 er et vanlig syn i trafikken. Og nybilsalget går unna fortsatt - selv om bilen har vært på markedet i over to og et halv år. Snart kommer det også en facelift-versjon.
Mazda CX-5 er et vanlig syn i trafikken. Og nybilsalget går unna fortsatt - selv om bilen har vært på markedet i over to og et halv år. Snart kommer det også en facelift-versjon.

Nå er det vinter og kaldt - og da merkes det at salget av 4x4-modeller øker. Særlig de med litt ekstra bakkeklering. SUV-er og crossovere er populære modeller i det norske privatmarkedet – og særlig én modell har tatt Norge med storm de siste årene. Vi snakker om Mazda CX-5.

Ofte er det slik at salget av en modell synker kraftig når nyhetens interesse er over. Mange trodde nok at det ville skje med Mazdas SUV også. Men neida, den har bitt seg fast i "norsktoppen".

I november var det bare VW Golf og Toyota Auris som lå foran på listene. 368 CX-5 ble registrert forrige måned – og totalt for året er tallet hele 3.630.

Les også: Disse SUVene kan du prute på

- Utrolig sterke tall

Det gjør at CX-5, som kom på markedet tilbake i 2012, fortsatt er på Topp 10-listen over de mest solgte modellene i Norge.

- Det er utrolig sterke tall for en såpass "gammel" bil. En nybil blir tross alt gårsdagens nyheter raskere nå enn noen gang tidligere. Det kommer stadig flere modeller på markedet, og det å holde seg inne på listene over flere år er svært vanskelig, sier Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen.

Les også: Jan Erik: - Konkurrentene har grunn til å skjelve i buksene

Gunstig priset

Han har selv testet CX-5 i flere versjoner, og skjønner godt at den passer for mange norske kjøpere. Allerede etter første test i mai 2012 var konklusjonen hans følgende: Det er bare å slå fast først som sist: Dette er et kupp! Størst plass, lavest pris i forhold til effekt og svært gunstig forbruk.

Og det har vist seg å stemme godt. Men at den fortsatt ligger så høyt på statistikken, overrasker likevel.

- Ja, det er ganske sjelden at en modell kan holde seg så lenge på et så høyt nivå. Ikke minst fra Mazda. Men her har de virkelig skutt gullfuglen. Det er kort og godt en veldig bra bil. Og ikke minst får du den til en gunstig pris, sammenlignet med konkurrentene, mener Vegard.

Neste år kommer det en facelift-utgave av CX-5.

- Den ser veldig bra ut. Designet har fått et løft både innvendig og utvendig, det blir mer utstyr og lydisoleringen er bedret. Det bør kunne gi salget et ytterligere løft.

CX-5 har faktisk en storebror - som "ingen" vil ha ...

Bruktmarkedet

CX-5 finnes i flere varianter - både med og uten 4x4. Prisene starter på 331.000 kroner - og strekker seg til over 450.000 for varianten med 175 hk dieselmotor.

Hvis du vil ned i pris, kan du forsøke deg på bruktmarkedet. Der ligger det i skrivende stund 72 biler til salgs. Prisene starter på 310.000 kroner.

- Det er ganske oppsiktsvekkende hvor godt disse bilene holder seg i pris på bruktmarkedet også. Vi snakker jo fort om over to år gamle biler. Men andrehåndsverdien henger jo også mye sammen med hvor stor interessen var da bilen var ny, understreker Brooms redaksjonssjef.

Les også: Topp 10: SUVene med minst feil og problemer