SMERTER: En britisk gynekologiprofessor mener at kvinner som får betalt fri når de menstruerer blir bedre til å jobbe. Foto: Colourbox
SMERTER: En britisk gynekologiprofessor mener at kvinner som får betalt fri når de menstruerer blir bedre til å jobbe. Foto: Colourbox

Lege: Kvinner bør få betalt ferie når de har mensen

Lege mener at kvinner kan bli mer motivert og bli mer produktive hvis de får fri når de menstruerer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det handler om én til tre dager i måneden som skal adskilles fra sykefravær. Menstruasjon er jo ikke en sykdom.

VEKKER OPPSIKT: Gynekologiprofessor Gedis Grudzinskas. Foto: St Bartholomomew's Hospital
VEKKER OPPSIKT: Gynekologiprofessor Gedis Grudzinskas. Foto: St Bartholomomew's Hospital

Den britiske gynekologi-professoren Gedis Grudzinskas vekker oppsikt verden over med sine uttalelser.

Professoren, som tidligere jobbet på det anerkjente sykehuset St Bartholomomew's Hospital i London, går i bresjen for at kvinner skal få betalt fri fra jobb når de menstruerer.

– Det er ikke menn som må bli gravide, gå gjennom in vitro-fertilisering og barnefødsler. Menn må bare forstå dette, sier han til Daily Mail.

– En kamp å komme seg til jobb

Professoren mener at mensenfri vil øke kvinners motivasjon og produktivitet på arbeidsplassen.

– Noen kvinner føler seg virkelig «groggy» når de menstruerer, og det er en kamp for å komme seg på jobb. De føler at de rett og slett ikke får det til, sier han.

Og:

– Når man har det slik, er det vanskeligere å føle seg stolt av arbeidet sitt og levere et godt resultat. Dette handler om at arbeidsgivere skal være oppmerksomme og vise empati.

Allerede i 1920-årene ble mensenfri debattert i USA. Også den gang var temaet om kvinner skal få fri fra jobb et par dager i måneden når de menstruerer.

Health Care for Women International skriver at mensenfri ble begrunnet med «mangel på ordentlige sanitære forhold gjør det vanskelig, spesielt for fabrikkarbeidere, å ta seg av menstruasjonssituasjonen sin».

Her får de allerede fri:

Kvinner i Japan og Indonesia har allerede lov til å ta seg fri når de menstruerer. I Indonesia har flere arbeidsgivere begynt å betale de kvinnene som velger å jobbe mens de menstruerer ekstra betaling.

Ekstrautbetalingen blir av mange indonesiske kvinner kalt «mensenbonus».

Loven i Japan ble innført i 1947 for kvinner som «lider stort» under menstruasjonen eller at arbeidet «er skadelig for kvinner under menstruasjonen».

I Russland ble det rabalder da politiker Mikhail Degtyaryov (32) i fjor kom med et mensenfri-lovforslag i det russiske parlamentet. 

– I den perioden opplever de fleste kvinner psykisk og fysisk ubehag, sa den gifte tobarnsfaren. Smerten det andre kjønn opplever er så intens at det er nødvendig å ringe ambulanse, uttalte han i parlamentet.

Kvinnesaksforkjempere raste mot uttalelsen, og mente at Degtyaryov var mannssjåvinistisk. Mer prat om mensenfri ble det ikke i Russland.