STERKE INNTRYKK: Kong Harald og dronning Sonja lot seg imponerere av den mektige Sulamuni-pagodaen i Bagan. Nå viser det seg at fattige arbeidere er fjernet fra ruten kongeparet fulgte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STERKE INNTRYKK: Kong Harald og dronning Sonja lot seg imponerere av den mektige Sulamuni-pagodaen i Bagan. Nå viser det seg at fattige arbeidere er fjernet fra ruten kongeparet fulgte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Slum jevnet med jorden før Harald og Sonja kom på besøk

BANGKOK/OSLO (TV 2): Slumboere ble tvangsflyttet og hus ble jevnet med jorden av bulldosere for at kongeparet skulle slippe å se nøden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver det norskstøttede tidsskriftet Irrawaddy i en artikkel onsdag.

Kong Harald og dronning Sonja er på et fem dager langt statsbesøk i Myanmar. En båtreise opp Irrawaddy-elven er en del av programmet.

Før båtturen har fattige mennesker som bor og jobber ved elvebredden fått beskjed om å forsvinne fra området og ødelegge sine hjem, skriver tidsskriftet. Myndighetene skal ha brukt bulldosere for å jevne hytter med jorda og pyntet området med blomster for å feire kongeparets ankomst.

– De fleste er arbeidere fra havnen. De jobber i havnen og bor rundt den med sine familier. Myndighetene ga dem ikke nok tid til å flytte. Nå har de fleste ingen steder å være og sover i sanden i området rundt havnen, sier den Mandalay-baserte forfatteren Nyi Pu Lay til Irrawaddy. 

Undersøker saken

Kongehuset og Utenriksdepartementet er i møter torsdag formiddag for å finne ut av hva som har skjedd.

BÅTTUR: Kong Harald og dronning Sonja dro 3. desember på en to dagers reise med elvebåt fra Bagan til storbyen Mandalay. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BÅTTUR: Kong Harald og dronning Sonja dro 3. desember på en to dagers reise med elvebåt fra Bagan til storbyen Mandalay. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi kjenner kun disse påstandene gjennom media. Slik vi forstår det, dreier dette seg om et annet anløpssted enn det UD tidligere har inspisert og godkjent, sier kommunikasjonsdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til TV 2.

– Dersom påstandene som kommer fram i media stemmer, er det beklagelig. Vi er nå i møter med myndighetene i Myanmar for å få klarhet i hva som har skjedd, sier Andersen.

Et stort antall gjestearbeidere bor langs elvebredden i hytter og telt i det som etter norsk standard kan kalles slum. Etter det TV 2 kjenner til, er folk bedt om å fjerne seg og bakken er planert på steder der kongeparet skal gå i land. Det skal ikke være snakk om at hele slumområder er fjernet.

Ifølge personer som TV 2 har snakket med i Mandalay, er rundt 100 husstander fjernet. Husene kan ha vært hjem for så mange som 200 familier.

Glad for oppmerksomhet

Det var Bistandsaktuelt som først omtalte saken  torsdag. Den norske Burmakomiteens leder Anders Aagre sier til Bistandsaktuelt at han ikke er overrasket over at myndighetene vil skjule enkelte ting ved det burmesiske samfunnet.

– Dette er et land som mangler mye, der lovverk har vært designet for militære interesser, ikke folks rettigheter og behov, sier Aagre.

Reaksjonen er typisk for makthaverne i Myanmar, mener Aagre. Han kaller dette en «liten sak» og er glad for at det rettes søkelys på dette.

– Europa og Norge har kanskje fremstilt utviklingen i Burma som et glansbilde. Det er på tide med en realitetsorientering. Det er viktig å jobbe videre for demokratisering, men man må ha forståelse for det komplekse i den politiske situasjonen ved at militæret fortsatt sitter med mye av makten, sier Aagre til TV 2.

– Er kongeparets besøk i landet kontroversielt?

– Jeg mener ikke det. Norge og Burma har hatt relasjoner i mange år, og vi tror også at norsk næringsliv kan bidra positivt i fredsprosessen og demokratiseringsprosessen, sier Aagre.

Lokale myndigheter bekrefter overfor Irrawaddy at de sendte utkastelsesordrer til beboere i slutten av november. De vil ikke si hvor mange folk og boliger det dreier seg om.

– Vi har fjernet hyttene. Vi kan ikke komme med nøyaktige detaljer av sikkerhetsgrunner, sier talsperson Aung Soe i Mandalay City Development Committe.

– Flaut å vise fram

Handlingen fordømmes av organisasjonen Chan Mya Thukha, som jobber med sosiale tiltak i området.

– Myndighetene liker fortsatt å dekke til sine handlinger. De er flaue over å la fremmede land se fattigdommen til folket i Myanmar. Jeg fordømmer at de fjerner folk og ødelegger hytter på grunn av det kongelige besøket fra Norge, sier foreningens leder Hla Aung til Irrawaddy.

Magasinet og nettstedet dekker Myanmar og Sørøst-Asia og publiseres av Irrawaddy Publishing Group. De siste 20 årene har tidsskriftet fått pengestøtte fra bidragsytere i en rekke land, blant andre Norge.

Statsbesøk

Kongeparets offisielle besøk i Myanmar varer fram til fredag. Etter at det offisielle programmet var over tirsdag, har kongeparet hatt anledning til å oppleve landet i en mer privat sammenheng.

Etter å ha besøkt den historiske byen Bagan, reiste det kongelige følget med elvebåt fra Bagan i retning Mandalay onsdag.