RIVALER: Marcus Hellner og Petter Northug, her under Tour de Ski i 2012. Foto: Lise Åserud / Scanpix
RIVALER: Marcus Hellner og Petter Northug, her under Tour de Ski i 2012. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Hellner setter pris på feiden med Northug

– Man blir lei av det iblant, men det gir en annen dimensjon til mesterskapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marcus Hellner og Petter Northug har vært konkurrenter siden de var juniorer, og har fulgt hverandre inn i verdenstoppen.

Rivaleriet dem i mellom har eskalert fortløpende etterhvert som Northug og Hellner har uttalt seg om hverandre i media.

Det norske skiesset har ikke lagt skjul på at han elsker å slå svensker spesielt og Marcus Hellner spesielt. Det har ført til en rekke TV-, avis- og nettreportasjer der de to har vært i hovedfokus.

Hellner startet ordkrigen

Svensken har lært seg å sette pris på ordkrigen, selv om det ikke alltid er like gøy å kommentere nordmannens gjøren og laden. 

– Man blir litt lei av det iblant. Men jeg var nok mer slik i begynnelsen. «Så slitsomt det er å snakke om ham. Jeg driter vel i hva han har sagt», sier Hellner i en podcast på svenske Expressen.

– Samtidig så blir det en annen dimensjon på konkurransen og mesterskapene når det blir litt duell og det blir litt mer interessant.

Men Hellner kan takke seg selv. Det var han som startet ordkrigen i et intervju da begge var juniorer.

– Overskriften ble «Jeg skal slå Petter Northug». Det så han selvfølgelig og det tente ham. Han liker vel ikke svensker og syns jeg var kjepphøy, sier Hellner.

– Etter det har ordkrigen bare fortsatt, men det er en veldig morsom duell.

Mosvik-expressen har også vært klar på at ordkrigen er svenskens skyld.

– Det var Marcus som startet, det går det ikke an å forklare bort. Han må leve med det, sa Northug i den fjerde episoden av første sesong av Sirkus Northug som gikk på TV 2.

– Før jeg ble senior kom han med et utspill om at han skulle knuse meg. Jeg skjønte ingenting, men nå var det krig.

Brukes som motivasjon

Den svenske skiløperen har ikke Northug som tema hjemme ved middagsbordet, men han blir brukt som motivasjon i treningsarbeidet.

– Vi prater ikke om Northug her hjemme forutenom når vi er ute og trener. Da får jeg være Petter, sa pappa Thomas Hellner i 2013. 

Marcus Hellner var mannen som ble ydmyket av Petter Northug på stafetten under ski-VM i Oslo i 2011.

Da Northug stoppet opp før målstreken var og kastet et blikk tilbake var det mange svensker som så rødt.

– Jeg synes han går over grensen. Det snakkes om at han var en ulv i en saueflokk. Men han er heller en gris som holder på slik med konkurrentene. Han burde holde seg for god for det, sa SVT-ekspert Jonas Karlsson etter målgang.

Mot janteloven

På et område er imidlertid Hellner enig med Northug.

Han misliker janteloven sterkt, og mener en uskreven regel om at man ikke skal stikke seg ut og tro på seg selv råder i svensk skisport.

– Man skal være ekstremt ydmyk, og det er nesten litt stygt å tro på seg selv. Slik er ikke Petter. Jeg vil ikke skjemmes over at jeg er god iblant, men det er klart at man ikke kjenner på den følelsen like ofte som Petter. Han kjenner nok det hele tiden.