Protester etter politidrap i USA

En politimann slipper tiltale etter at en ubevæpnet afroamerikaner i New York døde som følge av en pågripelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En storjury i New York vil ikke ta ut tiltale mot politiet etter at 43-årige Eric Garner døde som følge av en pågripelse i juli.

Dette har skapt sterke reaksjoner i New York. Der protesterer flere hundre mennesker etter at at juryens avgjørelse ble kjent.

Ifølge NBC New York marsjerte flere demonstranter mot Times Square mens de ropte «I can't breathe». Dette er kjent som Eric Garners siste ord. Ifølge New York Times blokkerte demonstrantene trafikken i området. Flere er blitt arrestert. 

Demonstrasjonene førte til at politiet blant annet måtte sette opp sperringer ved 5th Avenue.  Årsaken var at flere tusen mennesker var samlet i forbindelse med tenningen av juletreet på Rockefeller Center. Artister som Mariah Carey og Lady Gaga opptrådte på arrangementet. 

New York-ordfører Bill de Blasio skulle etter planen også være til stede, men måtte avlyse på grunn av opptøyene, ifølge nyhetsbyrået AP. Han oppfordrer byens befolkning til å reagere på storjuryens avgjørelse på fredelig vis. Også familien til Eric Garner har bedt om dette.

På Staten Island, hvor pågripelsen fant sted, har også flere demonstrert. Foreløpig har denne demonstrasjonen gått fredelig for seg, skriver New York Times.

DEMONSTRANTER: Demonstranter samler seg ved Columbus Circle i New York for å protestere etter at en hvit politimann slipper tiltale for drapet på en ubevæpnet svart 43-åring i New York.  FOTO: REUTERS/Adrees Latif
DEMONSTRANTER: Demonstranter samler seg ved Columbus Circle i New York for å protestere etter at en hvit politimann slipper tiltale for drapet på en ubevæpnet svart 43-åring i New York.  FOTO: REUTERS/Adrees Latif

Senere er det også blitt meldt om demonstrasjoner i andre amerikanske storbyer, deriblant Philadelphia, Atlanta, Oakland, San Francisco og Washington D.C. Dette skriver Los Angeles Times

Ble filmet

Pågripelsen skjedde i juli. Politiet mistenkte den afroamerikanske seksbarnsfaren Eric Garner for ulovlig sigarettsalg og hevder at han motsatte seg pågripelse. Under pågripelsen i juli ble han lagt i bakken av flere hvite politifolk, og det hele ble filmet av en forbipasserende.

Opptaket viser at en av politimennene, Daniel Pantaleo, tok kvelertak bakfra på 43-åringen, noe som er ulovlig i henhold til New York-politiets vedtekter.

Garner hadde astma og opptaket viser at han stønner at han ikke får puste. Kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset.

Vil granske saken

Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept ved at politiet la press på halsen og brystkassen hans.

– Det var aldri min intensjon å skade noen og jeg er svært lei meg over Garners dødsfall, sier Pantaleo i enn kunngjøring.

Amerikanske myndighetene varsler at de vil granske saken.

Tidligere har politidrapet på Michael Brown fått stor oppmerksomhet. Saken har ført til demonstrasjoner i byen Ferguson hvor politidrapet skjedde, i tillegg til flere andre steder i USA. 

(©NTB/TV 2)