Krever dobbelt så mange helsesøstre i Oslo

Ingen bydeler i hovedstaden følger normen om antallet helsesøstre per barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk sykepleierforbund krever en dobling av antallet helsesøstre i hovedstaden, for å få avdekket omsorgssvikt og andre livstruende forhold som barn lever under.

– Det koselige tar ikke tid. Det er det andre som krever mye, blant annet barnevernsbarn som skal følges opp. Det er slike ting som tar tid, sier Astrid Midtun, helsesøster ved Ullern Helsestasjon til TV 2. 

Krever dobling

Overgrep, omsorgssvikt og psykiske vansker er hverdagen for helsesøstrene.

Norsk Sykepleierforbund krever nå en dobling av antallet helsesøsterstillinger i Oslo.

Helsesøstrene har sendt en bekymringsmelding til politikerne i Oslo, der de peker på at ingen bydeler følger normen om antallet helsesøstre per barn.

– Jeg tenker særlig på den siste tidenes tragiske avsløringer knyttet til at barn og unge ikke har det bra alltid, og da er det kjempeviktig for oss at et lavterskeltilbud som helsestasjonstjenesten og skolehelsetjenesten er der når ungdommene trenger det, sier Line Orlund, fylkesleder i Sykepleierforbundet i Oslo.

Oslo er ikke alene om å ligge under normen. Helsedirektoratet har tidligere anslått at det er behov for 860 flere helsesøsterårsverk i Norge.

– Vil ikke detaljstyre bydelene

Øystein Eriksen Søreide er byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo. Han mener de er godt i gang med å styrke tilbudet.

– Når vi nå styrker tjenesten med 21 millioner kroner for inneværende år og tilsvarende for neste år, så er vi godt underveis til å styrke denne tjenesten, sier Eriksen Søreide til TV 2.

Selv om byrådet har satt av penger, så kan de ikke garantere at bydelene faktisk bruker pengene til å ansette flere helsesøstre.

– Dette er noe bydelene også prioriterer, men det er et lokalt selvstyre også i bydelen og vi vil ikke detaljstyre det, sier han.