OPPGITT, MEN IKKE OVERRASKET: Mads Kaggestad mener det må kraftig lut til for å rydde opp i dopingbruken i Russland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
OPPGITT, MEN IKKE OVERRASKET: Mads Kaggestad mener det må kraftig lut til for å rydde opp i dopingbruken i Russland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Kaggestad: – Russland bør utestenges fra OL til de har ryddet opp

TV 2s ekspert er ikke overrasket over de sjokkerende dopingavsløringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske tv-kanalen ARD serverte onsdag kveld en rystende dokumentar med anklager om systematisk doping innen russisk idrett.

Kanalen hevdet at russiske myndigheter over tid har gjennomsponset systematisk doping i egen idrett. Det kommer også frem påstander om at doping brukes av «alle» toppidrettsutøvere i landet, og at russiske myndigheter bevisst unngår å teste de beste utøverne.

Både russiske idrettsledere og antidopingmyndighetene avviser påstandene på det sterkeste.

Tidligere antidopingjeger i det russiske antidopingbyrået RUSADA, Vitalji Stepanov, maler likevel et svært mørkt bilde av tilstanden i landet.

– For å konkurrere på høyt nivå i Russland, må du dope deg, sier han, ifølge VG.

– Funksjonærer og trenere (i Russland) sier at med naturlige forutsetninger kan du nå så og så langt, men skal du vinne medaljer, trenger du hjelp. Og denne hjelpen er doping, fortsetter Stepanov.

Den dopingutestengte diskoskasteren Yevgeniya Pecherina serverer på sin side følgende brannfakkel på spørsmål om hvor mange russiske toppidrettsutøvere hun tror doper seg:

– 99 prosent!

Kaggestad er ikke overrasket

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over de alvorlige beskyldningene som kommer frem.

– Jeg blir ikke sjokkert over at dette kan skje i Russland nå. Russland har hatt et dårlig rykte i mange år, og flere profilerte utøvere er blitt tatt. Dette er likevel et oppsiktsvekkende gufs fra fortiden med den kalde krigen og måten både Sovjetunionen og DDR holdt på, sier han til TV 2.

Kaggestad har selv ikke sett dokumentaren og tar forbehold om at påstandene stemmer. Han mener likevel at innholdet er såpass grovt at både internasjonale antidopingmyndigheter og toppidretten selv må ta affære.

– Hvis dette stemmer, så må det selvsagt ryddes opp. Både WADA og IOC bør inn på banen og si «Russland, dette finner vi oss ikke i!». Russland bør utestenges fra neste OL og helt frem til de har ryddet opp eller viser vilje til bedring, sier Kaggestad.

Men han legger kjapt til:

– Dette kommer selvsagt ikke til å skje. Dessverre. Dette blir nok bare en snakkis nå en stund fremover og russiske utøvere kommer til å bli mer uglesett enn tidligere. Samtidig kommer dopbruken bare til å fortsette. Kanskje iverksetter russiske myndigheter tiltak for syns skyld, men uten å ta tak i roten på problemet.

Ingen tiltro til Putin & Co.

Det er journalisten Hajo Seppelt som står bak dokumentaren. Det er samme mann som tidligere i år avslørte at russiske utøvere skaffet seg bedre utholdenhet ved å inhalere edelgassen xenon.

– Russisk idrett er under fullstendig kontroll av myndighetene. De prøver å skjule de mørke sidene, men det er en boble som vil sprekke på et visst tidspunkt, sier Seppelt selv.

At den systematiske dopingbruken går helt opp til øverste hold i Russland overrasker ikke Kaggestad.

– Jeg må innrømme at mitt inntrykk av president Vladimir Putin og den øverste politiske ledelsen i Russland ikke er bra. De bryter åpenbart loven på veldig mange andre områder om dagen, så hvorfor ikke når det gjelder doping også? Spør den tidligere sykkelproffen.

Kaggestad er heller ikke veldig optimistisk med tanke på arbeidet med å stoppe dopingbruken – både i Russland og andre steder.

– Så lenge antidopingarbeidet ikke er uavhengig, så vil den ikke vinne kampen mot doping. Idrettstoppene virker heller ikke å være konsekvente nok i sitt arbeid. Det er dessverre en omfattende ukultur med doping i mange miljøer, idretter og land. Enkelte dopere blir også beskyttet fordi de har mest markedsverdi. Det er de som skaffer pengene til idretten, og dermed vil også idretten tape på en dopingavsløring. Profittjaget er med på å ødelegge idretten, sier han.

– Den nye WADA-sjefen virker heller ikke å være tilhenger av kraftige virkemidler for å stoppe doping, som for eksempel det tyske initiativet om å kriminalisere dopbruk. Det er noe jeg støtter og mener er nødvendig, sier Kaggestad.