Anna Kinberg Batra kan bli Sveriges neste statsminster

Anna Kinberg Batra fra Moderaterna er sannsynligvis de borgerlige partienes statsministerkandidat når Sverige går til nyvalg i mars. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire borgerlige partiene satt åtte år sammen i regjering fra 2006-2014 og vil gå sammen til valg som et felles alternativ mot Sosialdemokratene og Miljøpartiet. 

Statsministerkandidaten vil trolig bli Anna Kinberg Batra fra Moderaterna som er det største partiet i den borgerlige alliansen.

Hun er i dag ikke partileder, men vil med all sannsynlighet bli valgt som ny leder av Moderaterna under et ekstraordinært landsmøte i januar.

Hvis de borgerlige vinner valget med Batra som statsministerkandidat vil hun bli Sveriges første kvinnelige statsminister. 

Det spekuleres nå hvordan Sverigedemokraterna vil gjøre det under det neste valget. De økte sin oppslutning fra syv til 13 prosent og er grunnen til at det har vært vanskelig for noen av partiene i Sverige å oppnå flertall. 

Partilederen Jimmy Åkesson er langvarig sykmeldt, og flere mener han er grunnen til at partiet har vokst så kraftig.  Fungerende partileder for Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson, sier at SD vil fortsette å sette fokus på innvandringspolitikken i Sverige mot valget. 

– Vi skal gjøre det vi kan for at dette blir et valg for eller mot økt innvandring. Vi kjenner oss sikre på at vi har de forutsetningene som trengs, sa han under dagens pressekonferanse.