TATT REGI: Atle Sørensen har gitt passord til sosiale medier og klar beskjed om at han ikke vil ha en kristelig begravelse til Pia Hebæk Cyrèn i begravelsesbyrået Den siste reise.
TATT REGI: Atle Sørensen har gitt passord til sosiale medier og klar beskjed om at han ikke vil ha en kristelig begravelse til Pia Hebæk Cyrèn i begravelsesbyrået Den siste reise.

Friske Atle (38) har planlagt sin egen begravelse

Han er verken syk eller gammel. Men Atle vet allerede hva familien gjør når han dør. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Død skal planlegges.

Det mener i hvert fall Atle Sørensen (38) som allerede har gitt klar beskjed til sine nærmeste hvordan han vil at hans egen begravelse skal feires.

Pia Hebæk Cyrèn. Foto: Den siste reisen
Pia Hebæk Cyrèn. Foto: Den siste reisen

For sorg i en kirke skal han ikke ha.

– De må gjerne leie et lokale og ha fri bar, og feire det livet man hadde. Jeg vil i hvert fall ikke at noen skal dras inn i en kirke og sitte å være trist den dagen jeg forlater denne verden, sier Sørensen.

Vil delta på festen

Og han er ikke alene om å ta regien på livets siste seremoni.

Hos Jølstad begravelsesbyrå, som er ett av de største i landet, har ca 500 personer laget forhåndsavtaler med spesielle ønsker for sin egen gravferd. 

Byrået Den siste reise har blitt kontaktet av nær 140 personer, og mange av dem ønsker ikke en seremoni i kriken. 

Noen vil ha champagne og fest, andre har laget en film om sitt liv med gode minner som skal vises under seremonien.

For Alte Sørensen er det først og fremst viktig at han ikke skal bisettes i en kirke.

– Jeg er ikke kristen og vil ikke ha en kristelig begravelse, sier Sørensen.

Og nettopp det at seremonien ikke skal foregå i den tradisjonelle religiøse rammen går igjen blant flere av dem som har kontaktet Den siste reise.

– Selv om kirken har begynt å gjøre ting mer personlig, er det en liturgi som skal følges. Mange ønsker ikke salmer og vil at seremoni og avskjedsfest skal være på samme sted. De vil at kisten eller urnen skal være i lokalet helt til festen er over, forteller Pia Hebæk Cyrèn, daglig leder i Den siste reisen.

Kontroll på digitalt liv

Å rydde opp i sitt digitale liv er en oppgave Atle Sørensen mener folk burde ta på alvor.

– For meg har vært viktig at barna mine skal slippe å rydde opp i mine digitale spor når jeg dør. En venninne av meg fortalte at hun har fire døde personer på vennelisten sin på Facebook. Jeg vil ikke være i noen sin venneliste etter at jeg er borte. Dør jeg, så forsvinner jeg, sier han.

Det sørger nemlig begravelsesbyrået for.

Sørensen har gitt dem passordene til sosiale medier som Facebook, Snapchat og Twitter, og beskrevet hvem som skal få passordene dersom det skulle skje noe kriminelt med ham.

– Politiet sliter utrolig lenge med å få ut disse passordene som kan være viktige for etterforskningen. Skulle det skje noe med meg så har de passordet dagen etter, sier Sørensen.

Gunnar Hammersmark. Foto: Virke Gravferd
Gunnar Hammersmark. Foto: Virke Gravferd

Økt pengebruk på gravferd

I snitt dør ca 41.000 mennesker i Norge hvert år.

Stadig flere gravferdsbyrå tilbyr folk å regissere sin egen begravelse, ifølge bransjeorganisasjonen Virke. Mange av disse er såkalte livsynsåpne seremonier.

– Det er helt klart en trend at livsynsåpne seremonier vinner terreng særlig i urbane strøk. Vi ønsker mer individuelle og personlige løsninger i gravferden, sier Gunnar Hammersmark, direktør i Virke Gravferd.

Har spesielle ønsker

Hos Jølstad begravelsesbyrå opplever de derimot ikke noen stor pågang for å få arrangert gravferder utenfor kirken. 

– Det kan være en tendens at folk tar kontakt fordi de ønsker noe annet, men det at de tar kontakt på forhånd behøver ikke bety noe annet enn at de ønsker en spesiell sang eller at de vil gravlegges på en spesiell gravlund, sier Jan Willy Løken, administrerende direktør. 

I alt omsatte gravferdsbransjen for i overkant av 1,4 milliarder kroner i 2013.

– Vi ser at folk noen steder bruker mer penger på gravferd nå. Man kjøper i større grad tjenester nå enn man gjorde før, sier Gunnar Hammersmark.

EGEN GRAVFERD: Flere begravelsesbyråer tilbyr nettløsninger hvor man kan regissere sin egen gravferd. (Skjermdump: Jølstad Gravferd)
EGEN GRAVFERD: Flere begravelsesbyråer tilbyr nettløsninger hvor man kan regissere sin egen gravferd. (Skjermdump: Jølstad Gravferd)